Yatay Ayrılabilir Gövdeli Split Pompalar (Horizontal Split Case Pumps) İki taraftan emme yapan çark modeline sahip santrifüj pompalardır. Pompanın emme ve basma ağızları ters yöndedir. Birbirine simetrik pozisyonda mil üzerine yerleştirilmiş rulmanlar sayesinde dengeleme sağlanır.
Çift emişli, genel amaçlı, mil ekseninden geçen düzlem boyunca ikiye bölünebilir (split case), yatay milli pompalardır. Pompa üst kapağı ayrılabilir olduğu için pompa gövdesi ve emme basma boruları yerinden sökülmeden bütün iç parçalar kolayca değiştirilebilir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
İlgili 33 soru bulundu
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
yakıt deposunda bulunan yakıtı motor yada motorlara basınçlı şekilde ileten pompadır. diğer görevi ise yakıtın içindeki havayı ayrıştırarak yakıt hattında hava kilitlenmesini önlemektir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Bir pompa impelleri,pompa gövdesinin içindeki yuvasına her boyutta sıkı sıkı oturur. Çalışma sırasında, impellerin hem soğutma hem yağlama görevlerini, pompalanan sıvı yerine getirir.
Rotodinamik pompalar basitçe, akışkana hızlı hareket eden kanatlar ya da özel tasarlanmış belirli düzenekler aracılığı ile momentum kazandırırlar. Akışkanın momentumu açık kanallardan geçerken artar ve daha sonra yayıcı bölüme girerek, mevcut olan akışkanın yüksek hızını basınç artışına dönüştürür.
İkiz pompanın pompa kontrolü, pompaların eşit sürelerde çalışmasını temin edecek şekilde pompaları sıralı olarak çalıştırmaktadır. İki adet tekli pompanın kullanılmasıyla karşılaştırıldığında maliyet tasarrufu da sağlamaktadırlar.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Piyada paletli yada kanatlı diye tabir edilen bu pompalar daha çok takım tezgazhaları ve kapalı alanlarda daha çalışan diğer hidrolik devrelerde tercih edilen br pompa tipidir.
Radyal pistonlu pompa, bir hidrolik pompa türüdür. Pistonlu pompalar dayanıklıdır ve nispeten basit cihazlardır. Pistonlar, eksenel pistonlu pompasının aksine, paralel değildir. Orta kısımdaki eksantrik mile dik olacak şekilde temas eder ve yay ile desteklenirler.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
Emme ve basma flanşları aynı hat üzerinde olan in-line pompalar tesisata direkt bağlanabilen pompalardır. In-line pompalar; su arıtma sistemlerinde, endüstriyel uygulamalarda, iklimlendirme sistemlerinde ( ısıtma ve soğutmada ) kullanılır.
İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Yatay veya düşey milli, salyangozlu, tek kademeli, uçtan emişli, kapalı çarklı monoblok santrifüj pompalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri