Özellikle, esneme hareketlerinde kıyafetin kumaş yapısı yapılan hareketlere uygun olmalıdır. Dar ve esneklik payı olmayan kumaşlar spor esnasında yırtılabilir. Doğru spor kıyafeti seçerken pamuk yün gibi kumaşlara yer verilmeli ve kumaşın esnek olduğundan emin olunmalıdır.
Spor yaparken özellikle tercih etmeniz gereken kumaş türleri, likralı ve polyester kumaşlar olmalıdır. Bu kumaş türleri vücudunuzdaki teri tutmaz, çabuk bir şekilde kurur ve esnek olmasıyla da hareket özgürlüğünüzü artırır.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
İlgili 26 soru bulundu
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
%50 pamuk 50 polyester kumaş nasıldır? Sorunun yanıtı ise yine benzer şekilde kullanım amacına göre değişir. Önemli olan polyester oranının yüksekliğinden dolayı bu karışımın yaz aylarında tercih edilmemesidir. Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.
Pamuk doğal bir elyaf olduğu için özellikle iç giyimde daha sağlıklı bir tercihtir. Diğer yandan polyesterin pamuktan daha sık tercih edildiği alanlar da tabi ki vardır. Örneğin dış giyim ve spor giyimde sıkça polyester kumaş tercih edilir. Bunun nedenleri de leke tutmaması ve daha dayanıklı olmasıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Kumaşı alırken öncelikle kumaşın nefes alıp almadığını ya da kumaşın tamamen polyester olup olmadığını sorabilirsiniz. Kumaş pamuk polyester karışımı ise hem kırışmaya karşı dayanıklı hem de pamuk nefes aldığı için terleme sorunu yapmayacaktır. İçeriğinde pamuk bulunan aerobin kumaşa NATUREL AEROBİN KUMAŞ denir.
Spor kıyafet üretiminde firmaların polyester tercih etmesinin sebebi ise, teri kumaşın dış yüzeyine taşıyabilmesi ve terin hava ile temas ederek kurumasını sağlamasıdır. Spor kıyafet seçerken, %100 polyester kumaşlar yerine sağlıklı kumaşlar ile harmanlanmış tekstil ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Spor kıyafetinde giyilen kıyafetin kişinin hareketini kısıtlamaması gerekir. Kumaş kadar kumaşın esneklik yapısı da önemlidir. Özellikle, esneme hareketlerinde kıyafetin kumaş yapısı yapılan hareketlere uygun olmalıdır. Dar ve esneklik payı olmayan kumaşlar spor esnasında yırtılabilir.
Günümüzde spor kıyafeti üreten pek çok tekstil firması, polyester gibi sağlıksız kumaşları tercih ediyor. Plastik şişe ve ambalaj üretiminde kullanılan polimer maddesi (PET), polyester iplik ve elyaf üretiminin de ham maddesini oluşturuyor.
Özellikle sıcak havalarda polyester ağırlıklı tişört tercih edilmesi hava geçirgenliğini engellediği için terleme ve kokuya sebep olmaktadır. Bu nedenle sentetik ve polyester tişört, gömlek tarzı giyim ürünleri en başta sağlık açısından önerilmemektedir.
KETEN. Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir. Sıkı veya kalın çok çeşitli dokunabilir.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Polyesterden daha pahalıya mal olsa da, pamuk kumaşın kalitesi ve avantajları polyesterden çok daha ağır basıyor.
Kumaşın hangi üründen yapıldığı yakma testiyle anlaşılabilir. Bir kumaşın köşesinden yakılır ve kokusuna dikkat edilir. Pamuklu kumaş yanan kâğıt gibi kokar ve soğuduktan sonra küller incelenir. Pamuk külleri yumuşak ve incedir, dokunulduğunda toza dönüşür.
Yağ Yeşili Aerobin Keten Kumaş; yapısı bakımından terletmeyen bir kumaş olma özelliğine sahiptir. Kırışmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve kullanımı kolaydır. Yaz ayları için en fazla tercih edilen kumaş türleri arasında bulunmaktadır. Nefes alan bir kumaş türüdür.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
%100 pamuklu kumaş en sağlıklı kumaşlardandır. İnsan cildine zarar vermez, terletmez, nefes aldırır, vücudumuzda statik elektrik oluşturmaz.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder. Uzun süre yıkanmayan polyester kumaşlardan bu kirleri çıkarmak zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri