Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Egzersizden 1-4 saat öncesine kadar öğün tüketimi devam edebilir. Kahvaltıdan sonra egzersiz yapılmayacaksa ve kahvaltı ile egzersiz arasında 4 saatten fazla bir zaman dilimi varsa, kahvaltıda; yulaf, tam buğday ekmeği, tahıl gevreği, karabuğday, meyve gibi karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilebilir.
Yemek listenize kahverengi pirinç, meyve, sebze ve tam tahıllı ekmekleri gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Spor öncesi zamanınız yoksa 25 -30 dakika öncesinde hafif besinler atıştırabilirsiniz. Eğer hemen spora başlamanız gerekiyor ise ve açsanız sıvı tüketmeniz tavsiye edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz.
Ne yemeli ve ne zaman yemeli
Eğer büyük bir ana öğün yapılmış ise sindirim siteminin rahatlaması 4 saati bulabilir. Ancak ufak bir muz ile ara öğün yapılmış ise yarım saat sonra spora başlanabilir.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Spordan sonra beslenme ve beslenmenin zaman aralıklarını çok az insan biliyor. Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Spor rutininizi daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmak için antremandan 2-3 saat önce yoğurt ve taze meyve yiyebilirsiniz.
Ne Yemeli, Ne Kadar Yemeli? Sabah sporu öncesi yeterli zamanın varsa hafif bir kahvaltı doğru olabilir. Fakat vaktin yoksa veya kahvaltı öncesinde spor yapmayı tercih ediyorsan bir kaşık yulaf bile enerjini toplamana yardımcı olur. Spordan önce bir şeyler yemek için ne kadar zamanın olduğu da çok önemlidir.
11) Elma. Spor yaptıktan sonra 1 adet orta boy elma tüketebilirsiniz. Elma vücudunuza vitamin desteği olacaktır. Bağırsaklarınızı aktifleştiren elma sayesinde, spor sonrasında kendinizi daha hafif hissedebilirsiniz.
Spordan önce içilen bir fincan kahve, yağların daha çabuk yakılmasına yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırmaktadır. Hem sağlıklı kalmak hem de fazla kilolardan kurtulmak için yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesinin yanında egzersizin hayatın bir parçası haline gelmesi gerekir.
Yulaf ezmesi, sporcu beslenmesi için kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak kabul edilir. Karbonhidratlar, sporcuların istedikleri hacimli kas görünümü sağlar. Yulaf ezmesini beslenme programına dahil ederek kaslarınızın hacimli görünmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Kilo vermek için spor yapan kişilerin de sporlarından sonra, 45 dakika geçmeden yemek yemeleri kilolarını kaslardan değil yağlardan kaybetmelerini sağlayacak, bu sayede daha sağlıklı bir şekilde kilo verilmiş de olacaktır.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Vücut gelişimi için spora biraz daha fazla zaman ayrılması gerekir. Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Elma ve Portakal: Antioksidan, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamasının yanı sıra elma ve portakal pek çok hastalığa karşı korunmanıza da yardımcı olur. Sindirimi zorlamadan enerji ve mineral takviyesi için spor öncesi beslenme rutininize elma veya portakal eklemenizi öneriyoruz.
Muz: Karbonhidratlardan zengin olan muz enerji seviyenizi hızla yükseltir. Bu meyvenin içinde bulunan proteinler de kas gelişiminizi destekler. Kuru Meyveler: Enerji ihtiyacınızı anında karşılamanız gerekiyorsa, kuru meyveler harika bir seçimdir. Kuru meyveler sizi aktif tutacak zenginlikte karbonhidrat deposudur.
Antrenman öncesi atılması gereken ilk adım, yeterli derecede karbonhidrat almaktır. Antrenman yaparken karbonhidrat tüketmeyen sporcu, benzini olmayan bir arabaya benzer. Karbonhidratlar, kasların çalışması ve kan şekeri seviyesini dengelemek için birincil yakıtı sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri