Spor esnasında vücut fazlaca su kaybettiğinden spordan sonra su içilir. Spordan sonra hücrelerin yenilenmesi ve faaliyetlerini sorunsuz biçimde yerine getirebilmesi için su içmek gerekir. Spor yaparken su tüketimi planına spor sonrası da dahil edilmelidir.
Spor sonrası su içmek, eklem ve doku işlevlerinin güçlenmesini sağlar. Yeteri kadar sıvı almayan bir vücudun en yaygın belirtisi, yorgunluktur. Spor sonrasında oluşan kas yorgunluğunu sıvı tüketerek azaltabilirsiniz. Spor sonrası içecek tercihini farklı alternatiflerle de değerlendirebilirsiniz.
Spor bittikten sonra terleme yoluyla vücudumuzdan attığımız suyu yerine koymamız gerekir. Bunun için mineralli su tüketmek de faydalı olacaktır, böylelikle alkali seviyemizi dengelerken kaybettiğimiz sıvıyı da geri alabiliriz.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
The American Council on Exercise (ACE) spor yaparken her 10 – 20 dakikada bir 230 – 290 ml su içilmesini önermektedir. Egzersiz öncesinde ve sırasında olduğu gibi sonrasında da su tüketimi devam ettirilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Su içmek metabolizmayı Çalıştırır
Su içmek vucudunuzun metabolizmasını hızlıca aktif ederek yani uyararak enerji harcamasını ve kandaki yağ ve vucuttaki yağın azaltılması ile kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Spordan sonra 30 dakika içerisinde glikojen depolarının hızlı onarımı için; 0.8-1.2 g/kg yüksek glisemik indeksli karbonhidrat, 0.25-0.3 g/kg kaliteli protein ve yeterli sıvı tüketimi önerilmektedir.
Karın kası egzersizlerinden önce ve sonra yeterli miktarda su içmeye özen gösterebilirsiniz. Egzersizler sırasında vücudun terlemesi ise su kaybını da beraberinde getirir. Kaybedilen suyun yeniden kazanılması için bol su içmek önem taşır.
spordan sonra ter kurursa ne olur? Spordan sonra duş almak şart değil ancak terleme sonucu oluşacak kokudan kurtulmak için duş almak gerekiyor. Spor bittikten hemen sonra ise duş almak sağlık açısından sakıncalı olabilir çünkü spor sırasında nabız çok yükseliyor, nefes alışverişi hızlı oluyor.
Egzersiz esnasında her 30 dakikada bir 250 ml, eğer yoğun sıcaklık ve güneş altında spor yapıyorsak 500 ml su tüketmemiz faydalı olabilir, bu değerler ortalama bir vücut ağırlığına sahip sporcu için önerilmiştir.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir. Çözümü yok. Spor yaparken kas hücrelerin oksijensiz solunum yapar ve laktik asit birikimi meydana gelir. Bu da yorgunluğa ve uyku haline sebebiyet verir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
1- Sabahları kahvaltı yapmadan önce 1 veya 2 bardak su içmek, toksinlerden kurtulmanızı ve metabolizmanızı hızlandırmayı sağlayacaktır. 2- Atık maddelerin idrar yoluyla dışarı çıkmasını sağlar. 3- Cildin kuruluğunu alarak, nemlenmesini sağlar. 4- İç organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Kilo alımının gerçek sebebi, suyun kendisinden değil, tükettiğimiz besinlerin yanında tüketilen su miktarından kaynaklanmaktadır. Eğer kişi, fazla kalorili ve besin değeri düşük olmayan atıştırmalıklar, abur cubur ya da ağır yemekler tüketirken yanında da bol miktarda su içerse, toplam alınan kalori miktarı artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri