Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur. Büyüme plakları kapandıktan sonra eksersizlerle veya sporla boy uzatılabilir mi? Büyüme plakları kapandıktan sonra spor ve eksersiz gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Eğer doğru koşullar altında ve doğru kurallar eşliğinde boy uzama hareketleri yapılırsa, belli miktarda boy uzayabilir. Özellikle 3 ila 4 cm arası boy uzama şansı bulunuyor. Bu konuda önemli olan boy uzama hareketleri doğru şekilde yaparken, dengeli beslenme ve düzenli uyku ile sporu elden bırakmamaktır.
Egzersiz yapmak, insan vücudunda kilo verme, kas oranını arttırma ve sıkılaşma gibi faydalarının yanında büyüme çağındaki kişilerde boy uzatmaya da yardımcı olmaktadır. Ancak yetişkinlerin egzersiz ile boy uzatması uzmanlara göre mümkün değildir.
Büyüme geriliği var mı? Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
BOY KISALIĞI
Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir. Bu dönemde yılda 5 cm altında büyüme hızı anormal olarak kabul edilir. Puberteden hemen önce büyüme hızı yavaşlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
İnsan boyu 21 yaşına kadar uzar yani o yaşa kadar boyun uzayacak. Ama bu boy uzaması ergenlik dönemindeki gibi değildir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Ergenliğin ileri dönemlerinde kemik epifizlerinin (büyüme kıkırdağı) kemik uçlarıyla kaynaştığını gösteren radyolojik görüntü, yaş ne olursa olsun, artık daha fazla büyüme olmayacağını kanıtlar.
Boyumuzun uzaması kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterdiği gibi yaşa bağlı olarak da değişir. Kadınlar 20 yaşına kadar erkeklerse 22 yaşına kadar uzarlar ancak bu sürecin de farklılaştığı durumlar olabilir. Aslında boy uzaması egzersizden beslenmeye, kalıtımdan yaşımıza kadar her türlü etmenden etkilenebilir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenmektedir. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedirler.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
40 yaşından sonra boyları 10 santimetre uzadı.
Boy yalnızca çocuklukta ve ergenlikte uzamıyor, Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatmanın yaşı olmadığını belirterek, "40'ından sonra uzayan çok kişi var" diyor.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Dr. Metin Küçükkaya, ileriki yaşlarda yapılan boy operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ergenliği atlattıktan sonra da boy uzatmak mümkün mü? Her yaşta boy uzatılabilir.
14-15 yaş: 215-225 cm. 15-16 yaş: 225-235 cm. 16-17 yaş: 235-245 cm. 17-18 yaş: 245-255 cm.
Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar.
Bacaklarda günde 1 mm olmak üzere iki aylık bir sürede ortalama 5 cm uzama sağlanır. Boyun uzama süresi, kullanılan tekniğe göre 1 cm için 1.5 – 2 ay, 5 cm için 4 – 6 ay olarak değişkenlik gösterebilir.
Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Maalesef öyle bir egzersiz yok. Sadece gelişim çağındayken spor yapmak büyüme hormonunu ve testosteronu belli bir miktarda hatta biyolojimize göre olması gereken seviyelere getirdiği için doğal uzama aşamana katkı sağlayabilir. Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır.
Bireyin boy uzunluğunun belli bir yaşa kadar artıp sonra durma noktasına geldiğinin bilincindeyiz. Uzunluk kadınlarda 18 yaş, erkeklerde 24 yaşına kadar artar. Uzunluk artışı, insan vücudundaki hipofiz bezi tarafından salgılanan büyüme hormonu ile sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri