Toygun: Kurultaya katılma hakkı bulunan kişilere “Toygun” adı verilmektedir. Toy: Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılmıştır.
Toya katılma yetkisi bulunan kişilere, toygun adı verilir. Ancak zamanla, toygun kelimesi toy kelimesinin yerine de kullanılmıştır. Toygunların büyük çoğunluğu, hükümdar soyundan değildir. Türklerdeki her boyun beyi, toyun bir parçasıdır.
İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde, yani Orta Asya Türk devletlerinde meclisteki üyelere verilen isim Toygun olarak öne çıkıyor. Kökeni Moğolca üzerinden gelen ve türemiş olarak Türkçe şeklinde, Türk Dil Kurumu üzerinden bu anlamı ile ele alınmaktadır.
Budun kelimesinin anlamı; kavim, ulus, topluluk ve millet olarak ifade edilir. Budun kelimesi, çok fazla kullanılmayan eski sözcüklerdendir. Eskiden kavim demek yerine budun demeyi tercih edenler, şimdi günümüzde ulus, millet veya topluluk demektedir.
Bodun/Budun sözcüğü kavim, kabile anlamına gelir. Boy sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçede Bodu, Tunguzcada Boda sözcükleri bağlamak, birleştirmek, bir arada tutmak anlamlarını içerir.
İlgili 16 soru bulundu
Türkler devlete 'il' (kelime anlamı: barış) derlerdi.
Toygun: Kurultaya katılma hakkı bulunan kişilere “Toygun” adı verilmektedir. Toy: Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılmıştır. Başkentler: Hun ve Göktürk döneminde “Ötüken”, Uygur döneminde ise “Karabalgasun-Ordubalık” başkent olarak kabul edilmiştir.
Toygun, günümüzdeki millet vekiline benzer bir göreve sahip olan kişi ve kişilerdi. Toygun Eski Türk devletlerinde bulunan "Toy" meclisinde söz söyleme hakkına sahip bulunan kişilere denirdi. Yani toy meclisinde söz söyleme hakkına sahip olan ve buranın bir üyesi olan kişilerdi.
i. (Eski Türk. torıga'dan torgay, göçüşme ile toygar; kökü belli değildir) Tarla kuşu.
Eski Türk devletlerinde Hsiung-nu'lardan itibaren görülen devlet meclisi ve Toylar, devletin en önemli kararlarının alınıp görüşüldüğü kurullar olmuşlardır. Hakandan sonra devlet teşkilatında önemli bir yere sahip olan bu meclisler yasama ve yürütme yetkilerine sahiptirler.
Bayram, toy 2. 1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
toygar - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe turıġa veya torıġa “serçeden büyük bir kuş, alauda; veya toy veya çaylak kuşu” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe turga veya torga sözcüğünden evrilmiştir.
Kuran'da Toygar ismi geçmemektedir.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini M.Ö. VII yüzyıl, hatta tam mânâsıyle M.Ö. III.yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
- Eski Türklerde devlet veya toplulukların yönetim yeri ve kararların alındığı toplantılara toplantılara TOY adı verilirdi. - Toya katılma hakkı olan ve katılan kişilere ise TOYGUN adı verilir.
İkili devlet sistemi veya ikili devlet teşkilatı, ülkenin doğu-batı veya sağ-sol olarak ikiye ayrılıp yönetilmesidir. Eski Türk Devletlerinde uygulanan bir yönetim biçimidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti'dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan'da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet'i resmi din olarak kabul etmiştir.
Tarihte Türk adıyla kurulan ilk Türk devleti Göktürklerdir. Asya Hun Devleti'nin dağılmasının ardından 552 yılında Türk boyları arasında siyasi birliği sağlayan Göktürkler, Bumin Kağan önderliğinde kurulmuştur.
Aybars iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmuş güzel bir isimdir. Bu kelimelerden biri ay diğeri ise pars olarak öne çıkıyor. Anlamı ise ay gibi güzel ve Pars gibi yırtıcı şeklinde ifade etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri