bir sırrı açığa vurmamak, başkasına söylememek.
Sesli Sözlük - saklanması gereken şeyleri söyleyiveren, sır saklayamayan, geveze.
Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr, Asim Shah sır tutmanın neden bu kadar zor olduğunu anlattı. “Sırlar insanların başkaları tarafından bilinmesini istemediği bilgiler içerir. Bu nedenle onları sadece güvendiğimiz insanlara söyleriz, çünkü sırlarımız ortaya çıkarsa itibarımıza zarar verebileceklerinden korkarız” diyor Dr.
Sır tutmak (saklamak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
bir sırrı açığa vurmamak, başkasına söylememek.
Kul ile Allah arasında saklı ve gizli kalan hallere de sır denir.
İlgili 40 soru bulundu
Sır tutmak (veya saklamak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir sırrı açığa vurmamak, başkasına söylememek.
Geleneksel olarak, yasa ve geleneklere göre, Sir bir tarikata üye şövalyelere hitap için kullanılmış, daha sonra ise baronetler ve diğer yöneticiler için de kullanılır hale gelmiştir. Hitabın dişil versiyonu, eğer statü kadının kendisi tarafından edinilmiş ise Dame olmaktadır.
[1] Ne olursa olsun sırrını söylememek. [2] Ağzı çok sıkı olmak.
Çamur gövdeleri renk değiştirerek koyulaşabilir. Sırlarda kabarma ve bozulmalar olabilir. Akıcı olmayan bir sır bile, önlem almazsanız akarak fırın rafınıza zarar verebilir. İlk sır pişiriminde, sırı oluşturan malzemeler eritilip bir araya getirilerek cam oluşturulmuştur.
Sır, gizli kalması ve herkese söylenmemesi gereken şeydir. Başkaları duyunca, ya mahcup oluruz veya o işi başaramayız. Bu bakımdan sır saklamak, başarının önemli sebeplerinden biridir. Sır sayılabilecek işler gizli tutulmalıdır.
iki kişinin bildiğini diğer üçüncü kişide mutlaka bilir ve sır olmaktan çıkar. bu durumda, "sadece iki kişinin bildiği sırdır" denilebilir.
Sır, çamurun üzerini kaplayıp, yüzeyi dış etkenlerden koruyan tabakadır basitçe tanımlamak gerekirse. İçeriğinde ise Kaolen, Kuvars, Feldspat, Kalsit, Magnezit gibi hammaddeler bulunur.
Kimseye de söylememesi lazım. Gidiyor bir kör kuyuya haykırıyor. Sesi, oradan yankılanıyor ve herkes duyuyor. İşte o yüzden bu kitabın bir mottosu var: Sır, tek kişiliktir, mahrem iki kişi arasındadır, üç kişi kalabalıktır!
Ayrıca "iki kişinin bildiği sır değildir" sözü Abdullah Çatlı'ya aittir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde sır kavramı “varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey”[2] şeklinde belirtilmiştir.
anadolu'nun gizli karanlık kültüründe birine ev eşyanı ödünç yahut hediye olarak vermek. en küçük ev eşyası dahi buna dahildir. genelde verilmez, alınır çünkü sır vermek demek, zenginliğini paylaşmak ve hatta zenginliğini vermek demektir.
Fırça izlerini en aza indirmek için, fırçayı suya batırın, tüm suyu silkeleyin, fırçayı sıra batırıp sırla tamamen yükleyin ve sırı yavaş hareketlerle yüzeye eşit şekilde dağıtın. Fırçanız dolu olmalıdır, böylece fırça ürünün üzerinde kolayca hareket eder.
Şeffaf sır, sır altı dekor boyalarının üzerini kaplar ve seramiğinizi su geçirimsiz hale getirir. Sır altı boyaları genellikle canlı renklere sahiptir, şeffaf sır bu renklerin daha parlak, daha güçlü olmasını sağlar. Piyasada seçebileceğiniz sayısız renkte sır bulunur. Renk seçimi tamamen kişisel bir tercihtir.
Şah Ni'metullāh-ı Velî sırrı “tasavvuf yolunun başında riyadan kaçınmak için ilmî ve mânevî hali gizlemek, yolun sonunda ise Allah'ta fâni olmak” şeklinde açıklamıştır. Sır kelimesi tasavvufta ayrıca “ruhun bir idrak mertebesi, kalp içine konmuş bir latife” anlamında kullanılmıştır.
sır vermeyen, mutemet olmak. ser farsça "baş" demek olduğu için, "başını/canını verir sır vermez" manasına gelen deyim.
Ser verip sır vermemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dürüst, güvenilir, ağzı sıkı olmak; ne kadar zorlanırsa zorlansın kimseye sırrını söylememek.
Yüzünden (suratından) düşen bin parça olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI. Sıkıntısı, öfkesi ve küskünlüğü yüz ifadesinden belli olmak. “Babamın yüzünden düşen bin parça, ne oldu yine?”
“Sir” cinsiyeti erkek olan kişilere hitap ederken kullanılırken “Madam” cinsiyeti kadın olan kişilere hitap ederken kullanılır.
Sır basitçe tanımlamak gerekirse, çamurun üzerini kaplayıp, yüzeyi dış etkenlerden koruyan tabakadır. İçeriğinde ise Kaolen, Kuvars, Feldspat, Kalsit, Magnezit gibi hammaddeler bulunur.
Sır saklı fîîl olduğuna göre ifşa bu saklı ve biliıimiyen fiili açıklamak olur. Bu itibarla zaten meslek ve sanat durumu icabı bilinen sırların açık lanması ve söylenmesi (meselâ bir hekimin hastasınıîı herkesçe malum olan hastalığını söylemesi gibi) meslek sırrını ifşa suçunu teşkil etmez (21).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri