Sıra Gecesinde Müzik Müzik faslı Rast veya Divân makamından başlayarak Uşşak, Hicaz ve gecenin durumuna göre diğer makamlarla devam ederek Kürdi veya Rast makamıyla son bulur. Bu makamlar icra edilirken o makama göre şarkı, türkü okunur. Arada ise hoyrat ve gazel okunur.
SIRA GECESİNDE MÜZİK
Müzik faslı Divan veya Rast makamından başlayarak, Uşşak, Hicaz ve gecenin durumuna göre diğer makamlarla devam ederek Muhayyer (Kürdi) veya Rast makamıyla son bulur. Müzik icra edilirken geçilen makama göre şarkılar, türküler, hoyrat ve gazel okunur.
Sıra geceleri genel olarak erkekler arasında yapılır. Buralara çocuklar küçük yaşlarda götürülerek, cemaat ile oturup kalkmayı, dinlemeyi ve adab-ı muaşerat öğrenirler. Halk içerisinden çıkan müzisyen ve şarkıcılar bu gecelerde özellikle uzun hava başta olmak üzere yöresel türkü ve şarkılar ile şiirleri seslendirirler.
Hayır hiçbir yaş sınırı yok, giriş açık...
Yöreye özgü çok sayıda yemek hazırlanır ve misafirlere ikram edilir. Patlıcan kebabı, Urfa kebabı, fındık lahmacun, dolma gibi yemekler olmazsa olmazlardandır. Tatlı olarak genelde şıllık ve katmer tatlısı vardır. Gecenin sonunda ise acı kahve olan mırra ikram edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sıra gecesinde acı kahve ve çaydan başka, yazın ayran ve şurup ikram edildiği de olur. Sıra gecelerinde alkollü içki kesinlikle içilmez. Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır. Diğer bir ifade ile “Çiğköfte” sıra gecelerinin değişmez yemeğidir diyebiliriz.
Urfa'nın en meşhur yemekleri denince akla ilk olarak ciğer kebap, lahmacun ve çiğ köfte geliyor. Kebap deyince akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da geçirdiğin günler boyunca Urfa kebabının en lezzetli hallerini tadabilirsin.
Şanlıurfa Sıra gecelerine katılan kişiler arasında etnik bir ayrım kesinlikle yoktur.
Urfa Sıra Gecesi Fiyatları 2022
Kişi başı fiyatları çoğunlukla 200 TL ile 280 TL arasında değişmektedir. Dört mevsimde kesintisiz bir şekilde devam eden sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlamakta ve gece yarısına kadar sürmektedir. Urfa sıra gecesi fiyatları 2023 için henüz fiyat bilgisi bulunmamaktadır.
2022 Yılında Sıra Geceleri Fiyatlandırılması Şanlıurfa Ticaret Odası Tarafından Tanımlanan Fiyat 200₺ Yemeksiz Şeklinde Tanımlanmış Olup. Yine 2022 Yılının Sıra Gecesi Yemekli Olan Fiyatı ise 250₺ Olarak Belirlenmiştir. Yemekte Kebab Menuleri Yer Almaktadır.
En son türküleri söyleyen sanatçı kapanışı yapıyor ve gece sonlanıyor. Sıra geceleri genelde 19.00-20.00 arası başlayıp, 23.00-00.00 saatleri arasında sonlanıyor. Urfa geceleri ile ilgili Sıra gecesinde alkol oluyor mu, Sıra gecesinde ne içilir, Sıra gecesinde ne giyilir gibi soruların cevabı da merak ediliyor.
Sıra gecesi, genel bir tanımla, her meslekten oluşan arkadaş gruplarının haftada bir gün, sırayla birinin evinde yaptıkları sazlı sözlü, yemekli sohbet toplantılarıdır.
Kendine has bir hâli ve üslubu olan Kazancı Bedih, bundan dolayı yörede "pir" diye çağrılıyordu. Türk halkı ve medya Şanlıurfa'daki sıra geceleri geleneğini onunla keşfetmiştir.
Urfa'da olmasa da büyük şehirlerde dansöz de oynatırlar, başka şowlarda yaptırılar. Ama herkes şunu bilsin ki Dansözün Sıra gecesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Bu gecelerde sohbet, muhabbet edilir, çalmasını-söylemesini bilen varsa müzik icra edilir. Müzik icra edilmeyen Sıralar da vardır. Sıra gecesinde, Tolaka ve Yüzük Fincan gibi geleneksel oyunlar oynanır. Çiğköfte ve tatlı yenir, çay ve acı kahve ikram edilir.
Sıra gecelerinde sazlı-sözlü eğlenceler düzenlenir. Urfa türküleriyle başlayan gece, davul gösterisi, çiğ köfte yoğurma ve yeme içme keyfiyle devam eder. Sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlar ve gece yarısına kadar sürer.
Sıra Gecesinde Ne Giyilir? Sanatçılar için konsept zaten belli genelde gömlek ve şalvar giyiyorlar.Fakat ziyaretçiler herhangi bir kıyafet prosedürü yok 🙂 Size kalmış.
şanlıurfada özellikle kış gecelerinde olmak üzere, yaşları birbirine yakın arkadaş gruplarının, her hafta başka bir arkadaşın evinde olmak üzere, haftada bir akşam, belirli bir niteliğe ve düzene göre sıra ile yaptıkları toplantılardır.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Eşrafın uzun kış gecelerinde bir araya gelip sohbet ettiği bu tür toplantılara katılmışmış... Ve gecenin birinde kendisini ağırlayan eşrafa, 'böyle olmuyor, bu işi sıraya koyalım, bundan sonraki gece sıra bende' demişmiş de o günden bu yana bu gecelerin adı Sıra Gecesi olmuşmuş...
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Şanlıurfa yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Urfa kebabıdır. Kıyma, kuyruk yağı, soğan ve tuz ile hazırlanan Urfa kebabı, şişlere geçirilir ve ağır ağır pişirilir. Ardından bulgur pilavı ve közlenmiş sebzelerle birlikte sunulur.
İçecek olarak tüketilen halkın “Biyanbalı” dediği şerbet, meyan kökünden yapılmaktadır. Urfa Meyan Şerbeti (Biyanbalı) sıcakların en etkili şekilde hissedildiği Şanlıurfa'da sıcak günlerin ve Ramazanlarda iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Meyan Şerbeti, meyan bitkisinin kökünden elde edilen bir içecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri