Uzlaşma: Uzlaşma stratejisi, tarafların isteklerini kısmen karşılayan bir stratejidir. Bazen tarafların istekleri birbirinin tam tersi olabilmektedir. Birinin tatmin edilmesi diğerinin isteklerinin tamamen dışlanması anlamına gelebilmektedir.
Uyma stratejisi izlendiğinde, bir birey diğer kişinin çıkarlarını tatmin etmek için kendi çıkarlarını ihmal eder. Bu stratejide bireyin kendi haklarından özveride bulunması söz konusudur.
Uzlaşma: Bu strateji, ver-al stilini temsil eder. Tarafların karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak amacıyla bazı şeylerden vazgeçmesi ile ortaya çıkar (Rahim, 2002).
Uzlaşma stili çatışan tarafların amaçlarının her iki tarafında yararına olduğu ya da her iki tarafın güçlerinin eşit olduğu zaman kullanılabilir. Gruplardan biri diğerinden çok güçlü ya da iyi bir durumdaysa daha güçlü olan grup tek yanlı çözümde ısrar edeceği için uzlaşma stilinin etkililiği zayıflayabilir.
Çarpışma, savaş, şiddetli geçimsizlik, anlaşmazlık, zıtlık daima arbede kavramını çağrıştırır. Çatışma; toplumsal etkileşimin kaçınılmaz bir sonucudur. Uzlaşma ise, herkesin kararların alınmasına yaratıcı bir biçimde katıldığı bir karar alma sürecidir.
İlgili 15 soru bulundu
Uzlaşma, taraflardan her birinin kendi talebinden ödün vermesi sonucunda farklı taraflar arasında varılan anlaşmadır. Tartışmalarda ise iletişim yoluyla, şartların karşılıklı kabulüyle anlaşmaya varma konseptidir.
Uzlaşmacı yaklaşımda, birey kendi ve karşı tarafın beklentilerine orta düzeyde ilgilidir (Rahim vd., 2002). Yardımsever yaklaşımda, birey kendi beklentilerine düşük düzeyde karşı tarafın beklentilerine yüksek düzeyde ilgilidir, çatışmanın çözümü için fedakârlık etme davranışı baskındır (Yürür, 2009).
Uzlaştırma Prosedürü Nasıl İşler? Ceza yargılamasına geçebilmek için yeterli şüpheye ulaşan savcı uzlaştırmaya tabi bir suç söz konusu ise dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderir. Büro o olaya ilişkin bir uzlaştırmacı görevlendirir. Uzlaştırmacı da şüpheli ve mağdura veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur.
Uzlaştırma Teklifi Bizzat Sanığa Yapılmalıdır
Şüphelinin, mağdurun veya suçtan zarar görenin … olmaması halinde, uzlaşma teklifi kanunî temsilcilerine yapılır. Uzlaştırmacı, uzlaşma teklifini açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapabilir.
Kaçınma: Bu stratejide kişi ne kendi isteklerini ne de karşı tarafın isteklerini önemser. Tartışmaya ve çatışmaya girmemek, temel motivasyondur.
Uzlaştırma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartları varsa hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında yapılabilir (CMK md.253, md.254).
Kazan-Kaybet : Bir tarafın, karşılığını başka zaman, başka şekilde almayı düşünerek yenilgiyi kabul etmesi ve çatışmaya son vermesi durumudur. 2.1.3. Kaybet-Kaybet : Çatışmadaki her iki tarafın da kaybettiği stratejidir. Çözüm için çeşitli bürokratik yollar denenebilir veya hakeme başvurulabilir.
Uzlaşma olmazsa, öncelikle uzlaştırma bürosuna bağlı savcılık, bir iddianame hazırlayarak kamu davası açar. Eğer bir davada kovuşturma sırasında uzlaşma yoluna gidilmişse, ancak uzlaşma gerçekleşmemişse mahkeme devam eder.
2-Köpekbalığı Yöntemi: Köpek balıkları kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için çatıştığı kişiyi zorlayarak karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı denemektedirler. Kendi amaçları çok önemli, ilişkileri ise önemsizdir.
Oyuncak ayı (Yatıştırma): Kendi isteklerini hiç önemsemeyip diğer insanların isteklerini yapmaya çalışma, insanları incitmekten çok korktuğu için kendi isteklerini hiçe sayma, çatışmadan kaçınma.
Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir. Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması.
Uzlaştırmacı uzlaşma teklifini, açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapılabilir. Uzlaştırmacı tarafından açıklanan yollardan biriyle uzlaşma teklifinde bulunulması halinde, kişiye uzlaşmanın mahiyeti ve uzlaşmayı kabul veya reddetmesinin hukuki sonuçları anlatılır.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaştırmacı ne demektir? Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir. Kimler uzlaştırmacı olabilir? Avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler uzlaştırmacı olabilmektedir.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Tarifeye göre, uzlaştırma sürecinin tarafları eğer uzlaşma görüşmelerine geçmeyi hiç istemezlerse uzlaştırmacıya ödenecek ücret 400 ila 600 lira arasında olacak.
Uzlaşma talebine ilişkin dilekçenin İnteraktif Vergi Dairesi kanalıyla veya taahhütlü posta ile gönderilmesi de mümkündür. Uzlaşma Talep Süresi Ne Kadardır? Uzlaşma talebinin, vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.
Uzlaştırmacı müzakereleri yürütür ve uzlaştırma raporunu hazırlar. Uzlaştırma şüpheli ile sanık ya da mağdur ile suçtan zarar gören yapılan görüşmelerle sonuca bağlanır. Tüm görüşmeler gizlilik içersinde yürütülür. Uzlaştırmacılar karar verici değildir, kendilerinden bu şekilde bir istekte bulunulamaz.
o Uzlaşı sürecinde, açık fikirlilik, hoş görülü olma, sabırlı olma, güven, empati vb. değerlerin önemine vurgu yapılmalıdır.
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri