Sıralı Okuma; Okuma hızı ideal şartlarda ne kadar verinin okunabildiğini gösterir ancak kullanılan aygıtlar ile okunacak dosya sayısı ve boyutuna göre farklılık gösterebilir.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
Sequential read/write Ardışık/Sıralı okuma-yazma hızı; SSD sürücünün büyük boyutlu veri parçalarının sürücüdeki belli bir alana hangi hızda yazıp okuduğunu ölçer.
Bilgisayarlarda klasik HDD'ler yerine Solid State Sürücü (SSD) kullanımı oyun bilgisayarlarında yüksek okuma ve yazma hızlarıyla veri işlemeyi sorunsuz hale getirmektedir. Oyunlardan daha iyi performans almak isteyenlerin geçiş yapabileceği SSD, oyun performansını etkileyerek performansı arttırır.
Genel olarak 3200 ile 7200 RPM'lik harddiskler kullanılmaktadır. Ortalama bir okuma-yazma hızı belirtmek gerekirse okuma 110 mb/s yazma 85 MB/s civarındadır.
İlgili 22 soru bulundu
Doğru okuma teknikleri hakkında araştırma yapan bir kişinin karşılacağı kavramlardan biri de okuma hızıdır. Okuma hızı dakikada okunabilen kelime sayısını ifade eder. Bu sayı kişisel olarak değişkenlik gösterir. Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Kesintilere uğrayan bir oyun deneyimi de kullanıcılar üzerinden olumsuz etkileri olacağından SSD kullanımı oyun performansını arttıran koşulları sağlar.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
(NVMe SSD'lerin okuma yazma hızları Gen 3 ya da Gen 4 olmalarına bağlı olarak 1000'den 7000MB/s'ye kadar çıkabilmektedir; SATA SSDler genellikle 500/500MB/s okuma/yazma hızlarına sahiptir.)
SSD alırken okuma-yazma hızlarına bakmakla ekran kartı alırken GB'ına bakmak aynı şey. Örneğin SSD alırken IOPS değerleri, NAND yongası, kontrolcüsü, MTBF, TBW, yazılımı, FW güncellemesi gibi önemli detaylar bulunur. Bunlar okuma-yazma hızlarından çok daha önemli.
Bu sebeple daha hızlı bir sabit diske ihtiyacınız olacaktır. Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır.
SSD için anlık yazma/okuma hızını kontrol etme
Bunun için Görev Yöneticisine gitmeniz gerekecek. Adım 1: Görev Yöneticisini açın. Adım 2: Üst bölümde yer alan “Performans” sekmesine tıklayın. Adım 3: Soldaki kısımda SSD diskinizin yer aldığı sütuna tıklayın.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
Hızda SSD'yi utandıran rakip
Hız olarak SSD'leri utandıran bir depolama çözümü: RAM Drive! Bilgisayarımızda kullandığımız RAM'lerden oluşan bir sabit disk türü. Elbette bu noktada RAM Drive ve RAM Disk tabirlerinin farkına değinmemiz gerekiyor. RAM Disk, RAM'lerin sanal bir sabit disk olarak kullanılması.
En hızlı SSD modelleri arasında PCIe arabirimini kullanan NVME SSD'ler yer alıyor. M.2 bağlantı türüne sahip bu SSD'ler, 3.000 MB/s'nin üzerinde okuma ve yazma hızlarına çıkabiliyorlar. Bunların haricinde bir de Sata SSD'ler bulunmakta.
Bunlardan birincisi araç yokuş aşağı bir pozisyonda dururken freni yavaşça bırakmak ve sesi dinlemektir. Eğer kalın ve tok tonlarda balata sesi duyuluyorsa frenler iyi durumda demektir. Ancak tiz ve sürtünme sesi fazlaysa diskler veya balatalar bitmiş olabilir.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri