1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı sonucunda imzalanan Berlin Antlaşması ile muhtariyetinden beri Osmanlı Devleti ile bağlarını tamamen koparmak ve bağımsız olmak için çabalayan Sırbistan, amacına ulaşmıştır. 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Sırbistan bağımsız olmuştur.
Balkanlar'da yer alan eski Yugoslavya'nın bir arada kalan iki parçası olan Sırbistan ve Karadağ'ın oluşturduğu Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği, 21 Mayıs 2006 günü Karadağ'da düzenlenen referandum sonucu "De Facto" şekilde ortadan kalktı.
Sırpların kurduğu Sırp Prensliği önce Osmanlı Devleti'nin denetimi altında yaşadı. 1867 yılına kadar Osmanlılar Belgrad'da bir birlik bulundurmaya devam ettiler. 1878 yılındaki Berlin Antlaşması'yla Sırbistan tamamen bağımsız oldu ve 1882 yılında Sırbistan Krallığı ilan edildi.
Avrupa'nın güneydoğusunda ve Balkanlar olarak adlandırılan coğrafyada konumlanmış olan Sırbistan; doğuda Bulgaristan ve Romanya, batıda Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Karadağ, kuzeyde Macaristan, güneyde ise Kosova ve Kuzey Makedonya ile komşudur.
Sırplar ise Balkan Yarımadasına yedinci yüzyılda yerleşmişlerdir. İlirya'nın batısındaki Slav ve Hırvatlar, Batının ve Roma Katoliklerinin etkisine girmişlerdir. İlirya'nın doğusundakiler İstanbul ve Ortodoks Kilisesinin etkisi altına girmişlerdir. Slovenler, Hırvatlar ve Sırplardan farklı dil konuşmuşlardır.
İlgili 38 soru bulundu
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, son dönemlerde en yükseğe ulaşmıştır. İki ülke de birbirlerini "komşu ülke" olarak görmekte ve uluslararası ilişkilere değer vermektedirler.
1867 yılına kadar Osmanlılar Belgrad'da bir birlik bulundurmaya devam ediyorlardı. Ancak Osmanlılar 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybedince Ruslarla imzaladıkları Berlin Antlaşması'yla Sırbistan'a tamamen bağımsızlığını vermeye mecbur kaldılar. 1882 yılında Sırbistan Krallığı ilan edildi.
1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı sonucunda imzalanan Berlin Antlaşması ile muhtariyetinden beri Osmanlı Devleti ile bağlarını tamamen koparmak ve bağımsız olmak için çabalayan Sırbistan, amacına ulaşmıştır. 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Sırbistan bağımsız olmuştur.
Sırp isyanlarının nedenleri;
Rusya ve Avusturya'nın kışkırtmaları, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde olması ve otoritesinin zayıflaması, Osmanlı-Avusturya savaşları esnasında Sırbistan'ın savaş alanı haline gelmiş olması Sırp isyanlarının başlıca nedenleri arasındadır.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
1992'de Yugolsavya'nın dağılmasından sonra Karadağ, Sırbistan ile birlikte daha küçük bir Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin parçası olarak kaldı. 1992'de Yugoslavya'da kalma referandumunda katılım %66 olmuş, oyların %96'sı Sırbistan ile federasyon lehine kullanılmıştır.
Sırbistan, yüzlerce yıllık geçmiş olan el sanatı ürünleri ile tanınan bir ülke. El örgüsü yün kazaklar, ahşap oyması ürünler, Poanak adı verilen özel yapım ayakkabılar, ülkenin ünlü erik konyağı Rakija, seramik ve porselen süs eşyaları, turistlerin ülkeyi gezerken en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Belgrad iyi bir şekilde savunulmasına rağmen kaybedildi (Ağustos 1717).
Osmanlı hakimiyetinde uzun süre (1459-1878) kalan Sırbistan'da Osmanlılar sayesinde bazı İslam kültür öğeleri benimsenerek özel bir sinkretik kültürün oluşmuş olduğunu öne sürmek istiyoruz.
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler sonuçlandırılma aşamasına gelmiştir. 2003 yılında Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği adını alan yapı, Karadağ'ın 2006 yılında birlikten ayrılmasının ardından Sırbistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye'de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır.
1877-1878 yıllarında Rusya ile yapılan savaşta Osmanlı ordusu hiçbir varlık gösteremedi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki hakimiyetini tam anlamıyla çökertti. Savaş sonunda Ayastefanos Antlaşması imzalandı (3 Mart 1878).
T.C. ve Sırbistan'ın imzalamış olduğu protokol doğrultusunda, Hususi, T.C Umuma Mahsus, ve Hizmet Pasaport Hamilleri, Sırbistan'a olan yolculuklarında 90 günlük vize muafiyetinden faydalanırlar. Bu pasaporta sahip kişilerin Sırbistan'a girişi esnasında vize almaları gerekmez.
Türk turistlerin oldukça fazla tercih ettiği destinasyonlardan olan Sırbistan güvenli ülkeler arasındadır. Sırbistan'da güvenli bir şekilde seyahat edebilir ve tüm ülkeyi baştan sonra güvenle kat edebilirsiniz. Sırp vatandaşları turistlere karşı oldukça kibar ve yardımcı diyebiliriz.
Türkiye'den Sırbistan'a seyahat için vize almak gerekip gerekmediği araştırılan konulardan biridir. 180 gün içerisinde 90 güne kadar Sırbistan'da konaklamak vizesizdir. Sırbistan'a 90 günden az bir süre için gitmek isteyen kişilerin yanlarında yalnızca kimlik kartlarını ve güncel pasaportlarını bulundurmaları gerekir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Bayraklı Camii (Sırpça: Бајракли џамија / Bajrakli džamija), Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır. Bayraklı Camiinin kim tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir.
Bu bağlamda Bosna Hersek topraklarında Güney Slavlarına mensup olan ve şivesel farklılıklar dışında aynı dili konuşan7 Boşnak, Sırp ve Hırvatların etnik ayrımının kana, dile, fiziksel özelliklere dayalı bir ayrım olmadığı açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri