Ticari taksi kullananlar, personel taşımacılığı yapanlar, il, ilçe, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, dolmuş sürücüleri, öğrenci servis şoförleri, kısacası yolcu taşıma yükümlülüğü olan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
SRC 2 Belgesi Yurtiçi yolcu taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Src 2 belgesi alan sürücüler şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilirler. Otobüs, Minibüs, Taksi, Midibüs vb. yolcu taşıyan araçları kullanılır. Yolcu Taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşında gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
Src4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşınacak ise, bu belgeye sahip olmak gerekiyor. SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir.
İlgili 30 soru bulundu
SRC belgeleri için belirlenen bir geçerlilik süresi yoktur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerine sahip sürücüler süresiz olarak bu belgeleri kullanabilir.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre şirketlere kayıtlı otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici tescilli araçları kullanan sürücülerin alması gereken belge türüdür.
Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 36 saat olarak gerçekleştirilir. Src 3 Belgesi: Eşya ve kargo taşımacılık işini ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür.
SRC BELGESİ FİYAT LİSTESİ 2023
SRC1 Belgesi: 5.000,00 TL. SRC2 Belgesi: 4.000,00 TL. SRC3 Belgesi: 5.000,00 TL. NOT: Valilikçe belirlenen ücretin altına düşen kurslara asğari ücretinin 20 katı kadar idari para cezası uygulanacaktır.
SRC SINAVLARININ ZOR OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR.BU DOĞRUMUDUR? Hayır bu doğru değildir.Eğitimlere düzenli olarak devam edenler ve biraz olsun sınava hazırlananlar rahatlıkla sınavda başarılı olurlar.
SRC sınavını geçmek için 100 puan üzerinden 60 puan almak yeterlidir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
Src belgesi kimlere gerekmez? Yukarıda src belgesini kimler alır yazımızdan da anlaşılacağı gibi bu belgeyi yalnızca ticari amaç ile kullanan sürücüler alır. Örneğin hususi bir otomobil ya da ticari bir amaçla yük taşımacılığı yapmayan kamyonetleri kullananlarında bu belgeyi almalarına gerek yoktur.
Ruhsatta hususi yazıyorsa src ye gerek yok.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Src belgesi 66 yaşına kadar alınır. 66 yaşını dolduran sürücüler artık ticari taşıt kullanamazlar.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 32 nci maddesinde sürücülerde aranan özel şartlar altında yaş sınırları açıkça belirtilmiştir. Buna göre src almak için alt sınır 18 yaşını doldurmaktır. Üst yaş sınırı ise 66 yaşından gün almamaktır.
Cevap: Src belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. Çünkü src 3 belgesinin anlamı Uluslar arası yük, eşya ve kargo taşımacılığıdır. B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var.
2003 yılından sonra herhangi bir B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olanların SRC 2 belgesi alınabilmesi için, sürücü 36 saatlik bir eğitime tabi tutulur ve eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda belge sahibi olabilirler.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
Son olarak; sınavdan başarılı olduk ve 93 TL. harcımızı da yatırdık, peki bundan sonra ne olacak sorusunun cevabı: harcınızı yatırdıktan sonra belgeye sahip olduğunuza dair e-devlet şifrenizle birlikte turkiye.gov.tr adresinden belgenizi yazdırabilirsiniz. Artık sizin belgeniz sisteme düştüğü için ceza yemeyeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri