Src yaş sınırı 18 Eylül 2021 tarihi itibari ile güncellenmiştir. Buna gören src yaş sınırı 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 olarak güncellenmiştir.
SRC 3 belgesi alabilmek için sürücülerin 19 yaşından gün almış ve 66 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
Not: Büyük otobüs (17 kişiden fazla oturma yeri olan araç) kullanacaklar için 24 yaş ile 66 yaş arasıdır. Src 2 Belgesi geçerlilik süresi: 18 yaş ile 66 yaş arası. Src 3 Belgesi geçerlilik süresi: 18 yaş ile 66 yaş arası. Src 4 Belgesi geçerlilik süresi: 18 yaş ile 66 yaş arası.
Aksi belirtilmedikçe reşit sayılan ehliyet sahibi kişiler, istisnalar hariç 18 yaşından gün almış olmaları gerekir. Kısaca SRC Belge tiplerine göre yaş sınırları: SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 Belgesi için 18 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmalıdır.
Src belgesi için üst yaş sınırı 66'dır Büyük otobüs ( 15+1) kullananlar için alt yaş sınırı 26'dır. Fakat SRC belgesi almak için alt yaş sınırını doldurmak gerekmez.
İlgili 27 soru bulundu
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
SRC sınavını geçmek için 100 puan üzerinden 60 puan almak yeterlidir. 8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Buna gören src yaş sınırı 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 olarak güncellenmiştir.
Psikoteknik Belgesinde yaş sınırı var mı? Yolcu taşımacılığında çalışan şöförler için 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmamaları gerekmektedir. Diğer tüm ticari araçlar için 18 ile 63 yaş arasındadır.
Src 5 kaç yaşında alınır? Bu belgeyi almak için öncelikle sürücü belgesini almış olmanız gerekir. Sonra da src 3 ya da src 4 belgelerinden birini hak etmiş olmanız gerekir. Teknik olarak bu belgeyi alma yaşı 19 dur.
Her 5 yılda bir kurumlara başvuru yaparak yenilemeniz gereken bu belge, 5 yıl geçtikten sonra zamanını doldurmuş olacağı için yasal hakları da bitmiş olacaktır. Bu nedenle psikoteknik raporu aldığınız kurumla bağlantıda kalmaya ve belgelerinizi yenilemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
SRC-5 Belgesinin süresi 5 yıldır. Belgeyi yenilemek için belge süresinin son yılında Bakanlığımızca yetkilendirilen eğitim kuruluşlarından yenileme eğitimi alıp, yine Bakanlığımızca yapılan sınavda başarılı olmak zorunludur.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Ayrıca yolcu taşımacılığı yapacak firmalar için prosedürlerin hızlandırılmasına yönelik düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler. Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
Psikoteknik Ücreti: 750 TL. Psikoteknik belgesi ücreti 2023 yılında kurumlar tarafından belirlendiği gibi, her kurumun kendi politikasına göre de hareket edilmektedir.
Src 2 Belgesi : Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Src 3 Belgesi : Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Src 4 Belgesi : Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC Sertifikası İçin Gerekli Belgeler
Muayene veya eğitim almadan SRC belgesi almak isteyen sürücüler 25 Şubat 2003 tarihine kadar ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir. Bu tarihten önce B sınıfı lisans sahipleri SRC2 ve Src 4 belgesi, CD sınıfı lisans sahipleri ise SRC2, SRC3 ve SRC4 belgelerini alabileceklerdir.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
Sınavsız SRC Belgesini Kimler Alabilir? Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
SRC 5 belgesi alındığı tarihten itibaren 5 yıl süre geçerlidir. Bu süre sonunda tekrar eğitimlere ve sınavlara katılmak gerekir.
SRC5 Temel Eğitim aldıktan sonra ,Sabit Tanklarda,Sökülebilir Tanklar , MPÜB'ler, Tüplü Gaz Tankerleri, ÇEGK, Portatif Tanklar, Tank konteynerler ile taşıma yapacak sürücülerin alması gereken eğitimlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri