Aruz ölçüsünün kalıbıyla yazılmıştır.
Nutuk adlı eserler kaynaklık etmiştir. Hitabetin sahip olması gereken altı özellik adı geçen üç eserde taranmış, elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Orhun Yazıtları ve Nutuk'un birer hitabet türü eser olduğu, Divanu Lugat-it Türk'ün de hitabet özellikleri taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
38 harften oluşan Göktürk alfabesi ile yazılmıştır. Günümüzde Moğolistan sınırları içerisindedir. Yazarı Yolluğ Tigin'dir.
Orhun yazıtları Yolluğ Tigin tarafından yazılmıştır. Ancak Tonyukuk kendi kitabesini kendisi yazmıştır. Orhun kitabelerinin üç tane dikili taştan oluştuklarını söylemek mümkündür. Söylev tarzında bir eser olarak ifade edilebilir.
Orhun alfabesinde 38 harf vardır (Orhun harflerinin prototipi olarak görülen Yenisey yazı sisteminde 150'den fazla işaret vardır. Bu işaretlerin elenerek Orhun alfabesi'nde 38'e indirildiği görülüyor).
İlgili 27 soru bulundu
Orhun abideleri, Türklere ait ilk yazılı metin olması nedeniyle hem edebi hem de tarihi açıdan büyük önem taşır. Toplam altı tanedir. İçerik açısından en önemli olanları Bilge Kağan Yazıtı, Tonyukuk Yazıtı ve Kül Tigin Yazıtıdır.
Tanrı gücüne ve dolayısıyla Tanrı tarafından kağana ve verildiğine inanılan ilahî güce inanç, kitabelerde öylesine işlenmiştir ki kitabelerin ana düşüncesi, ülküsü olarak gördüğümüz “Birlik” düşüncesi ilahî bir özellikte dile getirilmiştir. Kitabelerde Tanrı'nın yanında adı geçen kutsal varlıklardan birisi de Umay'dır.
Tarih. Göktürkçe, 552-744 yılları arasında Moğolistan'da yaşayan Göktürkler'in (Tukyular) yazdığı alfabedir.
Orhon Âbideleri‟nde kadın dinî-mitolojik bir kimlikle de karşımıza çıkmaktadır. Eski Türk inanışında ve töresinde kağan yeryüzünde tanrının temsilcisidir. Tanrı onu görevlendirmiştir ve onun yardımcıdır. Yazıtlara göre bu özellik sadece kağana değil, hatuna da aittir ve bu husus, metinde sık sık tekrarlanır.
Orhun yazıtlarında Bilge Kağan'ın kardeşi Kül Tigin ile beraber Çinlilere karşı gerçekleştirdikleri mücadeleleri anlatmaktadır. Orhun yazıtları Türk dilinin bu abidelerden önce de sistematik olarak varlığını göstermektedir.
Rus Coğrafya Cemiyeti adına Moğolistan‟da araştırmalar yapmaya gönderilen Nikolay Mihayloviç Yadrintsev tarafından 18 Temmuz 1889'da Orhun vadisinde Bilge Kağan yazıtı ile birlikte bulundu. 1890 yılında bölgeye Rusya ve Finlandiya'dan gelen iki ayrı heyet anıtların kalıbını alıp fotoğraflarını çekti.
Bugünkü Moğolistan'ın sınırları içinde bulunan Orhun Yazıtları, Türk dilinin bilinen ilk yazılı metinleridir. Bu nedenle bu metinler çağdaş Türk yazı dillerinde de ilk metin olarak ele alınmaktadır.
Bu yazıt, ıt yıl onunç ay altı otuzka yani "köpek yılının onuncu ayının yirmialtısında" ölen hükümdar Bilge Kağan anısına dikilmiştir.
Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Orhun ırmağı yatağında bulunan kitabeler, Danimarkalı dilbilimci Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Runik harflerle yazılmış olan kitabelerde ilk önce 'tengri' kelimesini okumayı başaran Thomsen daha sonra tüm yazıları okuyarak kitabeleri dünyaya tanıtmıştır.
Moğolistan, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Orhun Abidelerine ev sahipliği yapıyor. Orhun Abidelerinin ülkesi olarak bilinen Moğolistan, yüzyıllardır kaybolmayan göçebe kültürü, kadim tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkati çekiyor.
Kısacası, Atatürk hem Türkler arasında yazı birliği sağlamak, hem de zaten Türklerin ürünü olduğunu düşündüğü Etrüsklerin Abecesini almak için Latin Abecesi'ni (kendi deyimiyle "Türk Alfabesi"ni) seçmiştir."
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin alfabesi|Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
Göktürk alfabesi, Türkçenin metinlerle izleyebildiğimiz tarihi boyunca kullandığı ilk düzenli ve resmî yazı sistemidir.
Nihayet 1809'da Rus bilgini Yadrintsev, sonradan Kül Tigin ve Bilge Kağan âbideleri olduğu anlaşılan Orhun kitâbelerini bulmuş, bunun üzerine 1890 tarihinde Heikel'in başkanlığında bir Fin, 1891'de de Radolff'un başkanlığında bir Rus ilmî sefer heyeti mahalline gönderilmiştir.
Kül Tigin veya Köl Tigin (Eski Türkçe: 𐰚𐰇𐰠𐱅𐰃𐰏𐰤, Kül Tig(i)n, 闕特勤/阙特勤, Pinyin: quètèqín, Wade-Giles: chüeh-t'e-ch'in), d. 684 - ö. 27 Şubat 731), İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nı ağabeyi Bilge Kağan ile birlikte yöneten devlet başkanıdır. Kül Tigin devletin askeri kanadını yönetiyordu.
Orhun Yazıtları, Göktürk Kağanlığı döneminde 6. ve 8. yüzyıllar arası dikilmiştir ve Türk dilinin tarihi ve kültürel mirası için büyük bir öneme sahiptir. Yazıtların asıl amacı, Göktürk liderlerinin ve ailelerinin anılarını kaydetmek, Türk tarihini ve kültürünü, hükümdarların zaferlerini ve yenilgilerini anlatmaktır.
Orhun Yazıtları Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş eserler olarak ifade edilmektedir. Türklerin ilk yazılı eseri olan Orhun Yazıtları tarih ve edebiyat açısından önemini halka korumaktadır. Kitabeler ilk kez 1983 yılında Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur.
📌Orhun Yazıtları, ilk kez 18. yüzyılda keşfedildi. 1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radlof'un da yardımıyla çözüldü ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi'nde bilim dünyasına açıklandı. İlk çözülen kelime ise "Tengri"ydi.
Yenisey Yazıtları'nın Yenisey bölgesinde yaşayan değişik Türk boylarına ait oldukları kabul edilmektedir. Bu yazıtların Göktürk Kitabeleri'nden önce oluşturulduğu kabul edilir.
Atın başlangıçtan itibaren Türkler için ne denli önemli bir hayvan olduğu, Türklerin ilk yazılı kaynakları olan Orhun abidelerinde tüm açıklığıyla ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri