Şırnak'ta eşsiz manzarasıyla karşılayan Cehennem Deresi Şırnak'ın İdil ve Güçlükonak ilçeleri arasında yer alan Cehennem Deresi, serin havası, bereketli suyu ve benzersiz doğasıyla dikkat çekiyor. Şırnak'ın İdil ve Güçlükonak ilçeleri arasında bulunan Cehennem Deresi, muhteşem doğasıyla saklı kalmış bir köşe.
Cehennem Deresi Kanyonu, Ardanuç ilçe merkezinin 7 kilometre kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25'inci kilometresinde bulunmaktadır. Dünyadaki sayılı kanyon vadileri arasında yer alır. Cehennem Deresi tipik bir kanyon vadidir. 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğindedir.
CEHENNEM DERESİ KANYONU Şırnak ilinin İdil ve Güçlükonak ilçeleri arasında yer alan Cehennem Deresi Kanyonu doğal güzellikleriyle dikkati çekmektedir.
şırnak'ın idil ilçesindeki gabar dağı civarında bir mevkii.
Önemli bir coğrafya. Cehennem Deresi ismi, geçmişte oraya ulaşımla ilgili yaşanan sıkıntılar üzerine kullanılmış bir tabir. Halbuki cennet gibi bir yer. Gerek bitki örtüsü gerekse doğal oluşumlar, mağaralar ve buz gibi akan suyuyla önemli bir doğal güzelliğe sahip.
İlgili 37 soru bulundu
Kuran, cehennemi çeşitli işkence mekânları bulunan, duvarlarla çevrili ve bekçileri olan bir mekân olarak tasvir ediyor. Uygulanacak azap türlerinin başında ateş geliyor. Zebânîlerin merhametsiz, haşin, sert ve çok güçlü oldukları da ifade ediliyor. Cehennemde görevli meleklerin sayısı 19 olarak açıklanıyor.
Ziyaretçiler, kanyonun doğal güzelliklerini ve fotoğrafçılar için eşsiz bir mekan olduğunu belirtti. Artvin Ardanuç'ta bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonu Cehennem Deresi'nde, Kurban Bayramı tatili boyunca ziyaretçi yoğunluğu yaşandı. Fotoğraf eğitmeni Aykut Kılıç, "Amerika'daki kanyonlara benzer bir yer.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Şırnak ili nüfusu 557.605'dir. Bu nüfusun %75,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 7.078 km²'dir. İlde km²'ye 76 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 7 ilçe, 19 belediye, bu belediyelerde 91 mahalle, ayrıca 196 köy bulunmaktadır.
Bölge genel olarak Finik olarak nitelendirilmekte olup, Dicle Nehri ve Vadisine hâkim durumdadır. Eski yerleşmeler geniş bir alana yayılmış durumdadır.
İdil ilçesi 1924 yılında Cizre ye bağlı bir bucak olmuş, 1937 yılında da İdil adını alarak ilçe olmuştur. İslam, Emevi, Abbasi, Zengi, Artuklu ve Osmanlı imparatorluğu egemenliklerini görmüştür.
İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Hakkari illeri ile güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir.
Şırnak'ın İdil ve Güçlükonak ilçeleri arasında bulunan Cehennem Deresi, muhteşem doğasıyla saklı kalmış bir köşe. Özellikle Dicle Nehri ile Cehennem Deresi'nin kesiştiği nokta, bölgedeki köylülerin ekmek kapısı.
Silifke İlçe Merkezinde 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos'uın (Kızkalesi) 5 km batısında yer almaktadır. Yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiş doğal (obruk) oluşumlardır.
Cehennem Deresi ( Newala Hespist ) - Şırnak ve Batman Ekibi [Doğa Gezilieri] - YouTube.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Şırnak ilinin ilçeleri, Şırnak (il merkezi) Beytüşşebap. Cizre.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Şırnak ili nüfusu 2023 yılı itibarıyla 557.605 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun %75,45'i şehirlerde yaşamaktadır. İlde km² başına 79 kişi düşmektedir.
Uşak'ın Ulubey sınırlarında yer alan Ulubey Kanyonu, dünyanın ve Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri. Öyle ki, ABD'deki Grand Kanyon'dan sonra 77 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak biliniyor. Aynı zamanda Türkiye'nin en uzun kanyonu.
Uşak ilinin Ulubey sınırları içerisinde bulunan Ulubey Kanyonu, ABD'de bulunan Büyük Kanyon'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak biliniyor. Ulubey Kanyonu, bölgedeki Banaz Çayı ve Ulubey Çayı boyunca uzanan bir ana kanyon ve buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonları kapsar.
En son varacakları hedef ise Cehennemdere Kanyonu! Osman Pamukoğlu, Güneydoğu'nun sarp dağlarında, kar kış demeden, vatan aşkıyla pkk'nın izini süren yirmi bir komandonun muhteşem mücadelesini kendi tanık olduğu olaylardan yola çıkarak romanlaştırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri