Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor. Kabileler ve soylar arasında çok fazla karışım olduğundan Sırpları sadece Sclaveni'lerle özdeşleştirmek doğru olmasa da "maya" faktörü olarak değerlendirilebilir.
Sırbistan üst-orta gelirli bir ekonomiye sahiptir. İnsani Gelişme Endeksi'nde 64. sıradadır.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Sırbistan, yüzlerce yıllık geçmiş olan el sanatı ürünleri ile tanınan bir ülke. El örgüsü yün kazaklar, ahşap oyması ürünler, Poanak adı verilen özel yapım ayakkabılar, ülkenin ünlü erik konyağı Rakija, seramik ve porselen süs eşyaları, turistlerin ülkeyi gezerken en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
İlgili 34 soru bulundu
T.C. ve Sırbistan'ın imzalamış olduğu protokol doğrultusunda, Hususi, T.C Umuma Mahsus, ve Hizmet Pasaport Hamilleri, Sırbistan'a olan yolculuklarında 90 günlük vize muafiyetinden faydalanırlar. Bu pasaporta sahip kişilerin Sırbistan'a girişi esnasında vize almaları gerekmez.
Sırbistan'la ikili ilişkilerimiz olumlu seyretmekte olup, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlenmekte, ahdi zemin güçlendirilmekte, ticari ve ekonomik ilişkiler kuvvetli bir ivmeyle gelişmektedir.
Sırbistan ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Sırbistan mevcut ekonomi politikasıyla makroekonomik istikrar içinde düşük enflasyon ve istikrarlı yüksek büyüme oranlarının yakalanmasını hedeflemektedir.
Ayrıca bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da hayatın nispeten ucuz olması, gece hayatı, yemek ve kafe kültürünü eklediğinizde, ister uzun ister kısa süreli konaklamalar için burası çok cazip bir ülke haline geliyor. Schengen Bölgesi'nde olmamasıyla da birçok ülke vatandaşı daha kolay vize alabiliyor.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
Ülkenin iklimi sıcak ve ılıman olarak sınıflandırılabilir. Yoğun yağış alan bir ülkedir. Özellikle başkent Belgrad'ta, yılın en kurak dönemlerinde bile hava oldukça yağışlı olabilir.
2006 yılında yargılanmaktayken öldü. 2001 yılında Yugoslavya adı kaldırıldı ve son olarak 4 Şubat 2003'te ülkenin resmi ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi.
Sırpça (Sırp Kiril: српски језик, Latin: srpski jezik), Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir.
Sırbistan Türkleri olarak da bilinen Sırbistan'daki Türkler, Sırbistan'da bulunan Türk soylu insanlar. Osmanlı döneminden bu yana Türkler bu bölgede yaşamışlardır.
Sırbistan Aralık 2009'dan beri vize serbestîsinden yararlanmaktadır. Sırbistan NATO üyesi olmayıp, 14 Aralık 2006'dan beri Barış İçin Ortaklık Programı'na dahildir.
Sırbistan ekonomisi, üçüncül sektör toplam gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üçte ikisini oluşturan ve serbest piyasa prensipleri üzerinde hizmet veren üst orta gelirli bir ekonomidir. 2020 yılında GSYİH'nın nominal olarak kişi başına 8.200 $ olmak üzere toplam 56.886 milyar $'a ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Sırbistan vatandaşlığını kan bağı yani köken (orijin) yoluyla elde etmek isteyenler şu kişiler olabilir: – Sırbistan'da doğan ve hayatta olan kişiler Sırbistan çifte vatandaşlığına başvurabilir. Yani Yugoslavya'nın şu anki Sırbistan sınırları içerisinde kalan bir yerleşim yerinde doğduysanız başvurabilirsiniz.
1 sa. 55 dk.
Sırbistan - İstanbul arası uçak yolculuğu ortalama olarak 3 saat 25 dakika sürmektedir.
Türk turistlerin oldukça fazla tercih ettiği destinasyonlardan olan Sırbistan güvenli ülkeler arasındadır. Sırbistan'da güvenli bir şekilde seyahat edebilir ve tüm ülkeyi baştan sonra güvenle kat edebilirsiniz. Sırp vatandaşları turistlere karşı oldukça kibar ve yardımcı diyebiliriz.
Sırbistan, ülkemiz vatandaşlarından bordo, siyah, gri ya da yeşil pasaport sahiplerine 6 ay içinde 90 günü aşmamak kaydı ile vize istemez. Fakat pasaport gereklidir. Ayrıca 90 günü aşan seyahatler için mutlaka vize almak gerekir.
Belgrad da günlük yaşantıda sadece Dinar kullanılır alışveriş yaparken ve tüm günlük aktivitelerde Dinar kullanılır Euro kullanımı ülkede epey yoğundur fakat bu büyük ölçekli ticaretlerde kullanılır ev ,araba alım satımda veya kiralamalarda .
* 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı'dır. * 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri