-İlaçlar: Sırt ağrılarında ağrının azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler, yardımcı (adjuvan) ilaçlar, zayıf opioidler kullanılabilir. Bu ilaçlar ağızdan alınabileceği gibi dışardan sürülen jel/krem şeklinde de kullanılabilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Sırt ağrısının nedenleri skolyoz ve kifoz gibi omurga eğrilikleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz, mide, yemek borusu, safra kesesi ve pankreas bezinin hastalıkları veya tümörleri olabilir. Ayrıca omurga tümörleri de sırt ağrısı nedenlerindendir.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Sırt masajı, sırt ve boyun kaslarını gevşeterek stresi azaltır ve kan dolaşımını artırarak vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, sırt masajı sırt kaslarınızın esnekliğini artırır ve daha iyi bir hareket aralığına sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle sırt ağrılarına masaj herkes için faydalıdır.
Yürüyüş gibi düşük tempolu egzersizlerin bel ağrısını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Yürüyüş, basit olmasının yanı sıra günlük hayatınızda kolayca yapabileceğiniz bir egzersizdir. Örneğin, imkanınız varsa işe veya alışverişe yürüyerek gidebilirsiniz.
Sırt ağrısında sıcak uygulama sıcak su torbaları, havlunun ütü ile ısıtılması sonrası uygulanabilir.
Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutarak biraz bekleyin. Sıcak su kasları ve eklemleri rahatlatarak ağrının hafiflemesini sağlar. Tıpkı sıcak gibi soğuk da kas, eklem ve kulunç ağrılarında etkilidir. Ağrıyan bölgeye buz kompres uygulayarak acının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Soğuk uygulamalar genellikle düşme, çarpma, ezilme gibi nedenlerle gelişen akut enflamasyon dediğimiz ani yangıya iyi gelirken, sıcak uygulamaları kas gevşemesi sağlarlar.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
Sırt ağrısının yalnızca akciğer kanserinin değil, multipl miyelom, meme kanseri ve diğer kanserlerinde ilk belirtisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin sırt ağrısı meme kanseri teşhisi konan kişilerin kabaca %1'i için başvuru semptomudur (ilk semptom) [2].
Bel ya da sırt ağrısıyla hekime başvuran bir hastanın öncelikle fizik muayenesi yapılır. Ardından hastanın durumuna göre bel ve boyun filmi, bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme, elektromyografi ve sintigrafi gibi görüntüleme yöntemlerinden biri ya da birkaçı yapılıp gerekli kan tetkikleri istenir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Sol sırt ağrısı nedenleri olarak sayabileceğimiz durumlar arasında ise üreme organlarında oluşabilecek hastalıklar, böbrekle ilgili hastalıklar ve bağırsakla ilişkili hastalıklar yer almaktadır. Bunların yanında boyun bölgesinde oluşan fıtıklar da sırt ağrısını tetikleyen sebeplerden birisi olabilir.
Kireçlenme, konservatif tedavilerin artık etkili olmadığı bir noktaya kadar ilerlediyse, bir ortopedi cerrahı görmeniz gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri