Sırt fıtığı ağrısı nereye vurur? Sırt fıtığı genellikle bel ve omurga boyunca ağrıya neden olur. Ancak bu ağrı sıklıkla bacaklara, kalçalara ve hatta ayaklara kadar yayılabilir.
Sırt fıtığı ağrısı nereye vurur? Sırt fıtığı ağrısı yayılabilen bir ağrıdır. Ağrının merkezi daima fıtığın olduğu bölgede hissedilmektedir. Sırt fıtığının çok ilerlediği durumlarda yani omurilik basısının arttığı koşullarda sırt ağrısı ile birlikte bası bölgesinin altındaki uyuşukluk hissi alabilir.
Sırt fıtığında sırt ağrısı hemen her hastada vardır. Fıtığın yerine göre karın kasları ve bacaklarda güçsüzlük ve felç olabilir. Gövde ve bacaklarda duyu kayıpları, hissizlik ve uyuşukluklar, karıncalanmalar görülebilir. İdrar kaçırma ve büyük abdest tutamama görülebilir.
Bel ve boyun fıtığı, incinmesi, kireçlenmesi ve kayması gibi hastalıklar tedavi edilmediğinde mekanik olarak sırt ağrısı yapar.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
İlgili 23 soru bulundu
Sırt fıtığı olan kişiler fazla ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz de hayata dahil edilmeli ve kaslar güçlendirilmelidir. Doğru duruş sırt fıtığının yönetiminde önemlidir. Otururken veya ayakta dururken belin doğal eğrisini korumak önemlidir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Sırt fıtığının belirtileri arasında; boyun, sırt ve kollarda ağır, karıncalanma, yürüme bozuklukları, huzursuzluk, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, idrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması yer almaktadır. Sırt fıtığı ortaya çıktıktan sonra ağrı göğüs bölgesinden yana doğru çok şiddetli bir şekilde gelişebilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
En sık başlangıç bulgusu genellikle yanıcı veya saplanıcı şeklinde tarif edilen sürekli ya da aralıklı olarak ortaya çıkan sırt ağrılarıdır. Ağrı fıtığın bulunduğu bölgeye göre yan ağrısı, karın ağrısı veya kasık ağrısı şeklinde olabilir.
Sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler ve yüzme oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar da sırt ağrısı tedavisinde destekleyicidir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Fıtıkta Ağrı Ortadan Kaldırılabilir! Algolojik tedavide özetle; her hasta kendi özelinde ayrı ayrı değerlendirilip tedavi, o kişinin kaldırabileceği ya da uygulayabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Şayet fıtığın tamamen ortadan kaldırılması kastediliyorsa, ameliyatsız fıtık tedavi edilmez!
Sırt omurgasında bulunan kemikler arasında kıkırdak bir doku bulunur. Bu kıkırdağın zarar görmesi ya da dejenere olması durumunda yırtılma meydana gelir. Yırtılma ile arada bulunan jelimsi doku dışarı çıkar. Söz konusu dokunun hem sırttaki sinirlere hem de omuriliğe baskı yapması ile sırt fıtığı ortaya çıkar.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Fıtığın adeti ve durumuna göre tam endoskopik fıtık ameliyatları 45 dakika ile bir saat arası sürer.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Fizik muayene sonrası röntgen, MR, BT veya CT taraması gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazlarıyla, fıtık nedeniyle oluşan omurilik veya sinir basısı tespit edilir. Ayrıca EMG (elektromyogram) cihazı ile hastanın hangi sinir kökü veya köklerinin fıtıktan etkilendiği belirlenir.
Başlıca fıtık belirtileri ağrı ve şişliktir. Karnın zayıf bir bölgesinde bağırsaklar fıtıklaşmışsa üzerine basıldığında gazın hareketi hissedilebilir. Eğer fıtık sıkışırsa yada boğulursa bulantı, kusma ve çok şiddetli ağrı ortaya çıkar. Bazı durumlarda fıtık hissedilmez ancak ıkınma ve öksürme ile ortaya çıkabilir.
T1'den itibaren T7'ye kadar herhangi iki omur arasında sırt fıtığı gelişebilir: T1-2, T2-3, T3-4, T5-6,… T10-11, T11-12. Bel bölgesi (Lomber) omurları arasında oluşan fıtığa Bel Fıtığı denir. Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir.
Kasık Fıtığı Hem Sağda mı Solda mı Olur? Kasık fıtığı her iki tarafta da olabilir, bazen aynı anda sağda ve solda yani bilateral herni oluşabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Kadınlarda kasık fıtığı tanısı koymada şişliğin ve ağrıların doktor tarafından muayene edilmesi yeterli olmaktadır. Hastanın kilo problemi olması ya da fıtığın çok erken dönemde olması durumunlarında ise ultrason ile kasık duvarına bakılarak tanı konulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri