Rapalayla Yüzey Sırtısı 7 – 10 cm rapalayla, 200 gr – 3 Kg arası balıkların avı yapılabilirken, 9 – 14 cm rapalayla 3 – 10 Kg üstü balıkların avı yapılabilir. Yüzey sırtısı genellikle kıyılarda uygulanan bir yöntemdir. Bununla beraber açık denizde de oldukça verimi av yapılmasını mümkündür.
Rapala'ları yüzme şekli olarak 3'e ayırabiliriz. Derin sularda yüzen balıklar için sinking, orta seviye derinlikte yüzen balıklarlar için suspending, su üstü yüzen balıklar için ise floating özellikli Rapala sahte balıkları tercih edilmelidir.
Levrek, barakuda, palamut, torik, orkinos, akya, kılıç balığı sanarit, lambuka ve kofono gibi birçok balık sırtı balıkçılığıyla rahatlıkla tutulabilir. Bu avlanma türünde olta kamış ve makine sistemi popüler olmadan önce genellikle kasnak sistemi kullanılmaktaydı.
Sırtı avında kullanılan bu yöntem, kullanılan maket balığın yüzeyde veya yüzeye yakın olarak yüzdürülmesi ile yapılır. Bu yöntemde suyun derinliği önemli değildir. yani kıyı seyrinde de, açık denizde de yapılabilir. Genellikle yemlik balıkların yüzeye yakın bulunduğu zamanlarda yapılır.
Dip sırtısı genelle yavaş çekilir. Dipte ortam sakin ve balıklar basıncında etkisiyle yavaş hareket ettiklerinden yavaş çekilmelidir. Yemli takımlarda yemin dönmeden düzgün gelmesi için de yavaş çekmekte fayda vardır. Yemi yavaş çekerken arada bir yapılan ani hızlanmalar, balık üzerinde kıskandırma etkisi yaratabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde sırtı avcılığı genellikle rapala çekerek yapılmaktadır. Ama genel anlamda sırtı yöntemi; canlı yem veya sahte yemin çekilmesi şeklinde izah edilen bir yöntemdir. Önemli olan yemin bir vasıta tarafından sürükleniyor olmasıdır. Sürükleme işlemini her ne ile yaparsanız yapın sırtı yapmış olursunuz.
Trolling, genellikle sayıca çok olan canlı ya da maket yemlerin hareket halinde olan bir teknenin arkasından yüzdürülmeleri yöntemi ile yapılan bir balıkçılık yöntemidir.
LRF, light rock fishing'in kısaltılmış halidir. Hafif kaya balıkçılığı olarak da bilinmektedir. Hafif ve esnek olta takımlarıyla kıyıdan yapılan bir avlanma tarzıdır. LRF tekniğinde sahte yemlerin kokusu ve şekilleriyle balıkların dikkati çekilir.
İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.
Trolling, olta takımının teknenin arkasına sabitlenmesi ile yapılır. Tekne hareket ederken yemler suyun içinde hareket eder ve balıklar yakalanır. Balıkçılar, bu teknikte birden fazla olta takımı kullanarak avlanmayı renklendirebilmektedir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
#3 ve #4 boyutlarındaki Mepps Kaşıkları, kocaağızlı levrekleri avlayacak avcılar tarafından tercih edilmektedir. Aslında #3 numara Mepps Aglia, Sports Afield dergisinin okuyucuları tarafından kocaağızlı levrek için kullanılan en iyi kaşık olarak seçilmiştir.
Oldukça lezzetli bir tada sahip olan sazan balıklarını kolayca yakalamak için solucanlar, mısırları ve minnowları tercih edebilirsiniz.
Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Tavuk ciğeri ile tatlisuda perch , yayın, denizde izmarit , kefal , kaya balığı , gelincik yakalanabilir.
Lrf olta kullanarak atış yapan bir balık avcısı 0.03 milimetrelik bir ip misina kullanarak 20 metre uzağa olta atabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse ip misinanız ne kadar ince ise mesafe uzunluğunuzda bir o kadar uzun olacaktır. Ayrıca Lrf olta ile balık avında bir diğer önemli olan ek malzeme ise kamış boyudur.
Ne kadar küçük balıklara hitap ediyor gibi görünse de çok büyük balıkları da LRF takımı ile çekmek mümkün. Ama takım çok ince ve hassas olduğu için büyük balık çekmek; tamamen sizin oluşturduğunuz takımın kalitesine ve en önemlisi tecrübenize bağlıdır.
2018 yılında piyasaya kullanıcıları ile buluşan 2-11 gr aksiyonlu Albastar Critical LRF Olta Kamışı. Diğer LRF Kamışlarının arasından ultra ekonomik fiyatı ve 1.5 kg çeker gücüyle sıyrılan Crital Kamış 2018 yılının en çok tercih edilen kamışları arasına girmeyi başardı.
Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri