Genel açılımı Secure Shell olan SSH, kullanıcıların sunucularını internet üzerinden kontrol edebilmelerini sağlayan ve sunucular üzerinde çeşitli değişiklikler ve düzenlemeler yapabilme olanağı tanıyan bir uzaktan yönetim güvenlik protokolüdür.
Güvenli kabuk, (İngilizce: Secure Shell (SSH)), ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.
SSH (Secure Shell), ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanmaya ve bağlanılan sunucu üzerinde komut çalıştırma, dosya transferi gibi işlemleri gerçekleştirmeye olanak sağlayan bir uzak sunucu bağlantı protokolüdür.
ssh (SSH istemci) uzaktaki bir makinada komut çalıştırmak için uzaktaki makinada bir kullanıcı oturumu açmayı sağlayan bir uygulamadır. rlogin ve rsh'ın yerini alması amaçlanmıştır. ssh güvenli olmayan bir ağ üzerindeki güvenilir olmayan iki sistemin şifreli dolayısı ile güvenli iletişim kurmalarını sağlar.
Kabuk ( SHELL ) başlıklı yazıda kısaca değindiğim TELNET ve SSH karşılaştırmasını hazır yeri gelmişken biraz detaylandırayım 1. Temelde uzak bir sunucuya bağlanma işlevi görerek aynı amaca hizmet ediyorlar. SSH ve TELNET'in farklılığı ise TELNET'in şifresiz SSH 'ın ise şifreli olarak işleyen bir ağ protokolü oluşu.
İlgili 21 soru bulundu
SSH Nedir:
Kendisi varsayılan olarak 22. portta çalışır. Telnet'in güvenlik kısmı olmadığı için ilk olarak onun yedeği olarak ortaya çıkmıştır. Şuanda da uzak makine bağlantılarında en çok kullanılan protokoldür. Telnet'in aksine SSH güvenlik konusuna önem vermiş olup iletişimin şifreli olarak iletilmesini sağlamıştır.
SSH, veya Secure Shell, kullanıcılara sunucularını internet üzerinden kontrol etmesini ve düzenlemesini sağlayan uzak yönetim protokolüdür. SSH, şifrelenmemiş Telnet için güvenli bir yedek olarak oluşturuldu.
Putty windows yüklü bilgisayarlarda, ağ üzerinden Linux işletim sistemli sunuculara, ssh protokolü ile terminal bağlantısı sağlayan bir programdır. Boyut olarak oldukça küçük, kurulum gerektirmeden de çalışabilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Putty programını buradan indirebilirsiniz.
SSH varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışır. (Gerektiğinde değiştirilmesi mümkündür.) Host (sunucu) gelen bağlantılar için 22 portunu (veya hangi port ayarlanmışsa) dinler.Secure Shell (SSH), bir ağ üzerinden gönderilen güvenli bilgi şifreleme kullanır.
SSH, protokolü bilgisayar ile sunucu arasındaki bağlantının oluşmasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Kullanıcılar kullandıkları bilgisayar üzerindeki işletim sistemlerinde bulunan terminal penceresi ile uzaktaki bir sunucuya bağlanarak SSH bağlantısı oluşturabilirler.
SSH, telnet ve FTP gibi diğer ağ protokollerine kıyasla daha güvenlidir ve güvenlik açısından hassas uygulamalar için sıklıkla tercih edilir.
SSH anahtar; farklı şifreler girmek ve bu farklı şifreleri hatırlamak zorunda kalmamak için oluşturulan bir anahtardır. Kullanıcılara ait parmak izi niteliğinde olan bir anahtar olma özelliğini taşımaktadır. Bu durumda yapılabilecek en güvenli işlem SSH Public key kullanımı olacaktır.
bazi yerlerde secure socket shell olarak da gecer.unix tabanli komut arayüzü ile baska bir bilgisayarda güvenli oturum açmak için kullanilir. genellikle webserver falan gibi uzaktan makina isleten adminler kullanir bunu.
SSH (Satış Sonrası Hizmet) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. SSH takibi yerine bazen Servis Hizmeti ifadesi de kullanılmaktadır. Mobilya sektöründeki genel kullanımı ise SSH şeklinde geçer.
SSH erişimi varsayılan olarak TCP 22 portundan çalışmaktadır.Talebiniz halinde ilgili portu değiştirebilir veya bu porta belirteceğiniz özel IP adreslerinin erişmesini sağlayabilirsiniz. SSH hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki adresi inceleyebilirsiniz.
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
Putty, SSH bağlantısı ile birlikte uzak bir sunucuya bağlantı kurmamızı sağlayan bir yazılımdır. Putty ile birlikte sunucularınıza SSH / Telnet bağlantısı gerçekleştirerek erişim sağlayabilirsiniz. Putty sayesinde SFTP dosya aktarımı, bağlanılan sunucuya tekrar bağlanma işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz.
Putty uygulamasını indirip uygulamayı çalıştırdıktan sonra sizi görseldeki gibi bir ekran karşılayacaktır. Putty uygulaması kurulum gerektirmez uygulamayı çalıştırınca direk açılır. Açılan ekranda Host Name alanına sunucu IP adresinizi, Port (Kapı) alanına sunucunuzun kullandığı SSH bağlantı portunu yazmanız gerekir.
1- Putty ile Uzak Unix Sunucuya Bağlanma
Host Name (or IP address) bölümüne bağlanacağınız sunucunun adını (siteniz.com gibi) veya ip adresini (111.222.255.255 gibi) yazıp Open düğmesine basmanız sunucunuza bağlanmak için yeterli olacaktır.
SSH tunnel nedir? Benzer bir VPN üzerinden web'de gezinti yapmaya benzer şekilde, Secure Shell veya SSH şifreli bir bağlantı üzerinden ağ trafiğine "tunnel" olarak hizmet eden, güvenilir bir oturum sunan şifreli ağ protokolüdür. SSH, genellikle uzak bir makineye giriş yapmak ve komutları yürütmek için kullanılır.
SSH programının ana ekranında Start WinSSHD tıklanarak Windows SSH server çalıştırılır. SSH Secure Shell Client programı çalıştırılarak Windows SSH Sunucusuna bağlanılır. Çıkan ekrana makinenin IP numarası ve kullanıcı adı girilip Connect tıklanır. Çıkan ekran Yes diyerek geçilir.
TLS, veri aktarımını güvence altına almak için kullanılan protokolün güncel ve daha güvenli sürümü olsa da SSL, TLS resmi olarak yayınlanmadan önce kullanılan eski addı. SSH ise komutların çalıştırılması için şifreli bağlantılar kurarak uzaktan sunucu yönetiminin güvenli olmasını sağlayan bir protokoldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri