Her ne kadar SSK'dan emeklilikte asgari prim gün koşulunu tamamlamış olsanız da son 7 yıl içinde en az 1260 gün SSK'lı çalışmanız olmadığı takdirde BAĞ-KUR'dan emekli olabilirsiniz. BAĞ-KUR'dan emeklilikte ise 9000 prim gününü tamamlamanız gerekir.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK MÜMKÜN
Prim günü eksiği olan kişinin eksik günlerini tamamlamasının bir diğer yolu da isteğe bağlı sigortalı olmaktır. 180 gün eksiği bulunan bir kişi isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek bu eksiğini tamamlayabilir. İsteğe bağlı sigortalıların ödedikleri primler Bağ-Kur'a sayılmaktadır.
Primini tamamlayamadığı için emekli olamayanlar için ise toplu ödeme alma imkanı mevcut. SGK'ya yapılan başvuru ile birlikte biriken primler geri alınıyor.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
İlgili 34 soru bulundu
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
SSK'lı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 arasında değişen prim günleriyle emekli olabilecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek. Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
Emekli maaşı ödemelerinde sektör lideri olan Bankamız, imzalanan bu protokolle emekli olmak için diğer kriterleri tamamlayan ancak birikmiş Bağ-Kur prim borcundan dolayı emekli olamayan hak sahibi çiftçilere uygun koşullarda kredi imkanı ile emekli olabilme fırsatı sunacak.
Son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını kaçıranlar dikkat! Emeklilik hayatında yeni bir adım atılıyor. 3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
Eksik prim, emekli olabilmek için gereken prim gün sayısına ulaşılamaması durumunu ifade eder. Eksik primleri tamamladıktan sonra emeklilik başvurusu yapılabilir. Eksik prim tamamlama işlemi, borçlanma, isteğe bağlı sigorta veya yapılandırma gibi yollarla gerçekleştirilebilir.
Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme
ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.
GERİYE DÖNÜK SİGORTA PARASI NASIL ALINIR? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
2022 yılı SGK primleri şöyledir: SGK prim ödemelerinde herhangi bir indirim ya da teşvikten yararlanılmıyorsa, ödenmesi gereken tutar 1876,50 TL'dir. Bu tutarın içerisinde stopaj ve sigorta bedeli bir arada ödenmektedir. Toplam tutar üzerinden yapılan hesaplamada herhangi bir teşvik ya da indirim söz konusu değildir.
1800 günden emekli olmak için çalışma gücü kaybının %60, sigortalılık süresinin 10 yıl olması gerekir. 1800 günden emekli olmak için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir: Emekli olmak isteyen kişinin çalışma gücü kaybı %60 veya daha fazla olmalıdır. Ayrıca 1800 gün prim ödeme şartı da bulunmaktadır.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri