Dünya fındık üretimi ve ihracatının yaklaşık % 69'unu gerçekleştiren Türkiye dünya fındık piyasasında lider ülke konumundadır1.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Rusya ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir. FAO 2018 yılı verilerine göre; dünya fındık üretimi, 1960'lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son yıllarda yaklaşık 1 milyon tona ulaşmıştır. Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Ülkemiz dünyada fındık üretiminde birinci sırada yer alıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 65-70'i ülkemiz tarafından karşılanıyor.
İlgili 41 soru bulundu
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
İhracatta Türkiye'yi, İtalya 26 bin ton, ABD 22 bin ton, Azerbaycan 19 bin ton ve Hollanda 7 bin ton ile takip etmektedir. Dünya fındık ithalatı 2020 yılında 258 bin ton olmuştur. Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Türkiye'de 2018 yılı itibari ile 32 ilde fındık üretimi yapılmış olup, fındık üretiminde önde gelen iller Ordu, Sakarya, Samsun, Düzce, Giresun, Trabzon, Zonguldak, Kocaeli, Kastamonu, Artvin ve Bartın'dır (TÜİK, 2019).
İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Bulgaristan, Macaristan ve Kanada, fındık üretmemesine karşın ithal ettiği ürünü ihraç eden ülkelerdendir.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinden (KFMİB) yapılan yazılı açıklamada, 2022 yılında 127 ülkeye toplam 312 bin 564 ton fındık ihraç edildiği belirtildi. Bu ihracat karşılığında 1 milyar 748 milyon 835 bin 811 dolar gelir sağlandığı ifade edildi.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 dönüm fındıktan kaç kg fındık çıkar? Bu konudaki yapılan eksik ve hatalı uygulamalar neticesinde ilimiz fındık verimi dekara 80-90 kg olarak gerçekleşmektedir.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Çotanak: Fındık demeti, kümesi.
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Dünya fındık üretimi ve ihracatının yaklaşık % 69'unu gerçekleştiren Türkiye dünya fındık piyasasında lider ülke konumundadır1.
Fındık ve mamulleri sektörünün 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Hollanda oldu. Böylece Türkiye'nin fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkenin hepsini AB ülkeleri oluşturdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri