Birçok ürünün etiketinde ST veya STD kısaltmasını görebilirsiniz. Bu kısaltma standart beden ifadesinin kısaca gösteriliş biçimidir. Beden ölçüleri, kıyafetlerde genellikle geniş bir aralıkta karşımıza çıkar.
Son kullanma tarihi, bir ürünün hangi tarihe kadar tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini ifade eden tarihe denir. Son tüketim tarihi (STT) olarak da bilinir. Eğer ilgili ürün bir gıda ise bahsedilen tarihe kadar tüketilebileceği anlamına gelir.
Ürünün muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilir.” “1) Son tüketim tarihi, 'son tüketim tarihi' ifadesi kullanılarak veya '… tarihine kadar tüketiniz' şeklinde belirtilir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), bir ürünün uygun koşullarda saklandığında son güne kadar özelliklerini koruduğunu ifade eder. Dolayısıyla son Kullanma Tarihi (SKT) ile karıştırılmaması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Son kullanma tarihi, kısaltması olan (SKT) veya son tüketim tarihi, kısaltması olan (STT) olarak ifade edilir. Bu kısaltma üretimi yapılmış bir ürünün bozulmadan, sağlığa zarar vermeden, kaliteli ve düzgün bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir. ' şeklinde belirtilebilir. Stt daha çok hayvansal orijinli gıdalarda geçerli iken, Tett bitkisel kökenli gıdalarda kullanılmaktadır.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
kısaca açıklayalım. ST, Streak'in kısaltması olup, Streak Türkçe'de "seri" anlamına gelmekte. Snapchat'te Streak nedir diye soracak olursanız; İki arkadaşın 24 saat içinde arka arkaya üç günden fazla bir süre boyunca birbirine snap atması demektir.
ST kısaltması da bu terimler arasında "streak" kelimesinin kısaltması olarak yer alıyor. Streak kelimesi Snapchat ile ortaya çıkmıştır ve zamanla Instagram için de kullanılmaya başlamıştır. 3 gün art arda süren karşılıklı etkileşimi anlatmak üzere kullanılan bu ifade, snap streak olarak da adlandırılmaktadır.
St. kelimesi adres yazarken, çoğunlukla “street (sokak)” kelimesinin kısaltması olarak kullanılıyor. Fakat aslında İngilizce bir kelime olan “saint (aziz)” kelimesinin kısaltılarak yazılmış hali. Saint kelimesine “saint” ya da “st.” olarak rastlamış olabilirsin.
"son kullanma tarihi (skt)" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç best before date i.
STT veya TETT Kullanımı
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan kanatlı eti ve ürünleri, balık, kırmızı et ve ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıdalarda STT kullanılır.
Bu nedenle ürün ambalajlarımız üzerinde artık, son kullanma tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ifadesi kullanılmaktadır.
Son Kullanma Tarihi geçen gıdanın besin içeriği, etikette öncesinde belirtilen değerlerle aynı olmayabilir. Bu durumda Son Tüketim Tarihi (STT) geçmiş gıdaların etiketinde yer alan tarihten sonra tüketilmemesi, satın alınmaması ve satılmaması gerekiyor.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
3.4 Üretim tarihi : Bir gıdanın paketlemeye hazır hale geldiği tarih . 3.5 Paketleme tarihi : Nihai olarak satışa sunulmak üzere bir gıda maddesinin primer paketi içinde paketlendiği tarih .
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Kozmetik ürünleri de gıdalar gibi son kullanma tarihine sahiptir. Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri