Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
– TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. – E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. – Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Staj Sigortasını Kim Öder? Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor. Söz konusu maaş, yapılan ara zam yüzdesi ile aynı doğrultuda artacak. Böylelikle yeni stajyer maaşının 3 bin 420 TL olması bekleniyor.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
7. BU YIL STAJ YAPMASAM OLUR MU? Bir öğrenci; staj yapmama, stajdan başarısız olma veya stajının geçeriz sayılması durumu ile giriş yılından itibaren en çok 1 yaz staj yapmayabilir. Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz.
Öğrenim hayatına devam ederken zorunlu olarak staja tabi tutulan öğrenciler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası gereğince meslek hastalığı ve iş kazası sigorta hükümleri kapsamında değerlendirilirler. Bu stajyer öğrencilerin SGK sosyal güvenlik primleri okudukları okul tarafından ödenir.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
19. Stajyer ücretleri işverenler tarafından ne zaman ödenmektedir? Kariyer Kapısı'nda bulunan Staj Yönergesi'nin 14/1 maddesinde “Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25'inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip ücret ödenir” ifadesi bulunmaktadır.
3308 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan stajyer öğrenciye, fakültesi tarafından staj yaptırılması uygun görülse dahi, bu öğrencilere staj yaptıklarından dolayı ücret ödemesi zorunlu değildir. Ancak işverenler isterlerse bu nitelikteki stajyerlere de ücret ödeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri