Soya yağı ve mısır gibi besinler yüksek oranda omega 6 içerirler. Balık çeşitleri ve kuru yemişler hem omega 3 hem de omega 6 yağ asitleri bakımından zengindirler. Omega 3 yağ asitleri vücuttaki enflamasyon ile mücadele ederken omega 6 yağ asitleri enflamasyonu artırır. Artan enflamasyon sivilce oluşumuna yol açar.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Patlamış mısır hazırlanırken içine farklı maddelerin eklenmesi cilt sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Örneğin, karamel, çikolata, hardal, bal ve çeşitli soslar katılarak hazırlanan patlamış mısırlar içerdikleri yağ oranından dolayı ciltte sivilce ya da buna benzer sorunların ortaya çıkmasını desteklemektedir.
Sonuç: Patlamış mısır yemek aslında gerçekten sağlıklı
Bazı insanlar onu zararlı bir abur cubur olarak görüyor ama aslında öyle değil. İçinde bol bol besin lifi bulunuyor, patlayınca işin içine biraz yağ girse de kalori olarak epey düşük. Aynı zamanda hacimli de bir yiyecek olduğundan insanın tokluk hissini artırıyor.
Özellikle asidik maddelere karşı alerjileri olan kişilerin mümkün olduğunca içerisinde asit bulunan yiyeceklerden uzak durmaları özellikle portakal tüketimi yaparken az miktarda tüketmeleri gerekmektedir.Portakal'ın fazla tüketildiği zaman ciltte sivilcelere yol açtı bilinse de aslında birçok faydası bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Vücudun ihtiyaç duyduğu suyu tüketmemenin kuru bir cilde neden olabileceğini belirttik. Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Muz sivilce yapar mı diye merak eden birçok kişi de bulunuyor. Muz, sağlık açısından hiçbir zaman tehdit unsuru olan bir yiyecek değildir ve bununla birlikte sivilce yapmaz.
Artısı: Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek lif oranı, nispeten düşük kalorisi ve porsiyon hacmi, patlamış mısırı sağlıklı atıştırmalıklardan birisi yapıyor. Doğru tekniklerle pişirilmiş patlamış mısırın bir bardağı 30 kalori içeriyor.
Ama öte yandan yağsız ve tuzsuz patlamış mısır oldukça sağlıklı. Lif açısından çok zengin. Birçok sebze-meyveden daha fazla antioksidan içeriyor ve bu antioksidanlar hasar görmüş hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynuyor. Bu özelliği sayesinde kanser önleyici bir besin olduğu iddia ediliyor.
Ölçülü ve diyet olarak hazırlanan patlamış mısır kilo aldırmaz. Ölçülü olmanın gerektiğini yeniden vurgulamak isteriz. Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir.
Sivilce (akne) patlatmak kalıcı ve derin bir iz bırakabilir. Eğer sivilce (akne) sıkma işlemini, papül (beyaz başsız bir sivilce) tip bir sivilcede (aknede) yapıyorsanız, ondan kurtulmak yerine cildinizin çok daha fazla kızardığını ve şiştiğini görebilirsiniz.
Patlamış mısır özellikle sindirim sistemine iyi gelecek çok önemli vitamin ve mineraller barındırır. Sindirim sistemini canlı tutmak suretiyle aynı zamanda kabızlığı önleme konusunda etkilidir. Patlamış mısır aynı zamanda kolesterol seviyesini dengede tutma konusunda oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
Kilo verme süresinde 1-2 su bardağı ile sınırlı tutularak tüketilebilir ve ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırarak günlük kalori alımını da azaltabilir. Ancak paketli veya hazır patlamış mısırlar daha yüksek kalori ve yağ içerir.
Patlamış mısır, cin mısır (Zea mays everta) tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir. Bir su bardağı 8 grama denk gelir.
Gaz ve Şişkinlik Yapar. Mısırda bol miktarda nişasta bulunur ve onu tükettiğiniz zaman nişasta kalın bağırsakta parçalanır ve bu esnada oldukça fazla gaz çıkar. Bu yüzden çok mısır tükettikten sonra gaz problemleri yaşayabilirsiniz.
Mısır gevrekleri içeriğindeki şeker ve çıtır çıtır oluşunun verdiği haz hissi nedeniyle bağımlılık yapan besinlerden.
Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir.
8. Domates ya da domates suyu da spor öncesi faydalı besinlerden biri.. Spor yaparken sadece sıvı kaybetmiyor, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerinizi de kaybetmiş oluyorsunuz.
Diğer yandan patlamış mısırı az yağla, hatta yağsız yapma olanağımız varsa cipsten daha masum bir atıştırmalık olacaktır. 25 gr patlamış mısır yaklaşık 4 gr yağ içeriyor ve yaklaşık 100 kaloriyken, 20 gr cips yaklaşık 11 gr yağ içerir ve yine 100 aynı kaloridir.
İçinde kafein bulunan soda, kahve ve çayı çok tüketmemeye çalışın. Kafein idrar söktürücü etkisi olduğundan dolayı ihtiyacınız olan suyu dışarı atmanıza sebep olarak sivilce oluşumuna sebep olabilir. O yüzden kafeinli içecekler tüketirken bol bol su içmeye de özen gösterin.
Şeker, beyaz un, pirinç ve patates gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler de vücudun daha çok insülin salgılamasına neden olacakları için, sivilce oluşumunu tetikleyebilirler.
Yeterli miktarda çinko ve genel sağlık için önemli bir rolü bulunan omega-3 yağ asitleri için alabalık, ton balığı, somon gibi soğuk su balıklarından yiyebilirsiniz. Yağlar: Aşırı yağlı gıdalar cildinizin daha fazla yağlanmasına ve sivilce oluşumuna neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri