Staj yapılacak işyerlerinin belirlenmesi yapabilecekleri resmî ve özel kurum ve kuruluşlarını belirler. Yapılan planlama dışında, uygun işletme bulunduğunda daha sonra bu işletmelere de öğrenci gönderilebilir.
İşverenin başvurusu üzerine öğrencinin durumu değerlendirilir ve gerektiğinde öğrencinin stajı veya uygulamalı eğitimi süresi dolmadan sonlandırılır veya başarısız sayılır. # Staj yerini kim seçer? Staj yeri, öğrenci tarafından belirlenerek Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörünün değerlendirmesine sunulur.
6. Bir kereye mahsus staj yeri değişikliği yapılabilir, bunun için ilk staj yerinde en az 10 iş günü staj yapılmalı ve İşyeri staj kabul formu yeni staj yerine tekrar onaylatılarak staj bürosuna teslim edilmelidir. 7. Staj yeri bulma sorumluluğu öğrencidedir.
7. Staj yeri bulamazsam ne olacak? Cevap= Staj yeri bulma konusunda asıl sorumlu öğrencinin kendisidir. Bölüm Staj Koordinatörlüğünce onaylanmayan işyerinde yapılan stajlar geçersiz sayılır.
İlgili 19 soru bulundu
"Öğretmenlik Uygulaması" adıyla geçen "öğretmenlik stajı"mızın yeri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün anlaşmalı olduğu ilçe okullar arasından seçilerek belirleniyor. Ancak bu seçim, staj okullarıyla öğrencilerin yaşadığı yerler arasındaki mesafe dikkate alınmadan yapılıyor.
Ancak farklı firmalarda staj yapılması tavsiye olunur. Okul bana staj yeri bulur mu? Yaz stajları için staj yeri bulunmasından öğrenci sorumludur. (Öğrenci Şubat-Mart aylarından itibaren staj yeri aramaya başlamalıdır.
2 stajınızı da ara dönem stajında yapmak istiyorsanız ikisini birleştirip yapabilirsiniz. Bunun için dekanlık tarafından ilan edilen staj dönemlerinden birinin başlangıç tarihinden itibaren 50 iş günü sayarak stajınızın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyebilirsiniz.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
İş yeri değiştirme şartları ilgili yönetmelikte açık ve net olarak belirtilmiştir. Buna göre iş yerinizi dönem içerisinde ancak iş yerinin taşınması ve ulaşımın imkansız olması, maaşınızın ödenmemesi ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan durumlarda okulun onayını alarak değiştirebilirsiniz.
-Staj yerinin değiştirilmesi mümkün olamamaktadır.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
1- Staj teklifini kabul ettikten sonra İşveren Staj Sorumlusu ile telefon ve e-posta yolu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İşveren Staj Sorumlusu iletişim bilgilerine staj teklifini kabul ettikten sonra Kariyer Kapısı'ndan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu staj süresi tek bir dönemde HEE ve UGMB için 24 ve HY, UÇM, UZM ve Pilotaj Bölümleri için 20 işgünü olarak 3. yarıyıldan sonra yapılması esastır. 3. Cumartesi –Pazar Ve Resmi Tatil Günleri Staj Günleri Olarak Sayılabilir mi? Resmi tatil ve Pazar günleri staj günü olarak sayılmamaktadır.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Evet, öğrencinin bölüm/fakültesinde zorunlu stajı olmasa da sigorta primi üniversite tarafından karşılanmalıdır.
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri