Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında fiziki bir fark yoktur. İşin aslı şudur ki alındığı tarihten itibaren iki yıl süre ile normal ehliyetlere stajyer ehliyet adı verilir. İki yılın sonunda ehliyet kartını değiştirmezsiniz.
Stajyer ehliyetle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de stajyer sürücü ehliyeti ile normal ehliyetler arasında fark olup olmadığıdır. Stajyer ehliyette, “stajyer sürücü” ibaresi bulunmaz. Stajyer sürücülerin stajyer olduğu bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir.
Psikoteknik testini başarıyla geçmesinin ardından sürücü kursuna başvurmaya hak kazanır. Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir.
Sürücü adaylarının ilk kez aldıkları ehliyete stajyer ehliyet denir. Bu ehliyet her ehliyet sınıfı için geçerlidir. Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Trafikte araç kullanmak için gerekli sürücü belgesine sahip olmanın yolu zorunlu eğitim ve sınav süreçlerinin başarı ile tamamlanmasından geçer. Ancak yakın tarihli bir uygulama değişikliği ile günümüzde ilk defa sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücüler stajyer ehliyet ile trafiğe çıkıyor.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyetin normal ehliyetten çok az farkı vardır. Örneğin araç kullanan kişi standart ehliyet sahibi ise 0,5 promil alkollü olarak araç kullanabilir. Stajyer ehliyet sahibi kişiler için ise bu oran 0,2 promildir.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
(B) Sınıfı Sürücü Ehliyeti
2 Yıl stajer olarak araç kullanabilir, Azami yük ağırlı 4250 kg geçmeyen Otomatik veya manuel vites ehliyet alabilirler, Otomobil ve Kamyonet kullanabilirler. En az ilkokul mezunu olmak veya 2. kademe okur yazarlık belgesinin olması.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
Stajyer ehliyeti alan kişilerin 2 sene süresince 75 ceza puanını geçmemesi gerekiyor. Eğer sürücüler bu puanı geçerse, ehliyete el konuluyor. Daha sonra kişiler psikolojik durumunun tespitini yaptırıyor. Yapılan bu tespitler psikoteknik testiyle yapılıyor.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi? Stajyer ehliyeti olan sürücü aynen normal bir sürücü gibi şehir dışına çıkabilir.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
2. TikTak'tan Araba Kiralamak için Hangi Adımları Takip Etmelisin? Akıllı telefonuna TikTak uygulamasını yüklemen yeterli. Unutmadan belirtelim en az 1 sene önce alınmış bir ehliyete sahip olmalısın.
Ekonomi segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 21 yaşında ve 1 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 19-21 yaş aralığında ve 1 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek ekonomik gruptan araç kiralayabilmektedir.
Araba kiralamak için ehliyetiniz en az 2 yıllık olmalı. Ancak genel anlamda 2 yıllık ehliyet şartı aransa da bazı araç kiralama firmaları 1 yıllık ehliyete sahip olan sürücülere araç kiralama imkanı sunuyor. 1 ya da 2 yıllık ehliyete sahip olma şartı genelde ekonomik ve orta sınıf araçlar için geçerli oluyor.
Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi. Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Yanında ehliyetli biri olduğu sürece sende 17 yaşında stajyer ehliyeti ile araba kullanabilceksin.. Gerçek değil, aslı astarı olmayan bir uygulama. Piyasada dönen stajyer ehliyet mevzusu şöyledir; 19 yaşında gün aldığınızda gidip ehliyet kursuna yazılacak, herşey normal gibi sınava girecek, ehliyetinizi alacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri