Hakim ve savcıların maaşları stajyerden, kıdemliye göre 27 bin 400 liradan 55 bin 35 lira aralığındadır. En düşük hakim maaşını 8. derecede mesleğe yeni başlayan hakimler alır. En yüksek hakim maaşını ise 1. derece grupta yer alan ve 24 yıl deneyimi olan hakimler alır.
2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir.
Hakimler zorunlu staj süreleri boyunca stajyer hakim olarak çalışmaktadır ve stajyer hakimlerin maaşı da 2023 yılında yaklaşık 27.000 Türk Lirası olarak belirtilmiştir.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur.
İlgili 38 soru bulundu
Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.
Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, üç ay süreli genel staj ve ondört ay süreli görev stajı olmak üzere iki kısım halinde yaparlar.
Yargıtay ve Danıştay'da çalışan başsavcı ve başkanların 2022 maaşları şöyledir: 1/4 derecesindeki, 25 yıl deneyimli Yargıtay/Danıştay Cumhuriyet Başsavcısı maaşı, yaklaşık 27 bin TL'dir. 1/4 derecesindeki, 25 yıl deneyimli Danıştay Başkanı/Yargıtay Birinci Başkanı maaşı, yaklaşık 28 bin TL'dir.
Savcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 52.800 TL civarındadır.
Hâkimler ve Savcılar Kanununun 32'nci maddesine göre 1'inci derece maaşını fiilen almış olmaları, Hâkimlik ve Savcılık mesleğinde fiilen 10 yılını doldurmuş bulunmaları (Ek:RG-08.07.2022-31890) ve en az üç meslek içi eğitim programına katılmış olmaları gerekir.
Şüpheli olayları incelemek ve delil toplamak için olay yerinde çokça zaman geçirir. Gerekirse 24 saat savcılar çalışabilir. Sabit bir çalışma aralığı hiçbir savcı çalışmaz.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır. İl ya da ilçe cumhuriyet savcıları, mesleki ilerleyişlerine ve yeteneklerine göre yargıtay gibi kurumlarda da çalışabilir.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar. Hâkim ve savcıların kıdemleri, bulundukları sınıf ve dereceye göre belirlenir ve o sınıf ve dereceye atandıkları tarihten itibaren hesaplanır.
1- Türkiye geneli toplam 15.304 hâkim ve savcı bulunmaktadır. Bunun 10.240'ı (%66,9106) hâkim, 5.064'ü (%33.0894) savcıdır. 2- Türkiye geneli toplam 11.158 bay hakim ve savcı bulunmaktadır.
Doktor çok daha fazla kazanır fakat savcının statüsünün yanına yaklaşamaz. Hastanede doktor için savcılar da sıra bekler. Adliye'de savcı ile görüşmek için doktorlar savcının özel kaleminde sıra bekler..
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Adalet Bakanlığının teklifi ve HSK kararı ile bir yıllık staj süresini tamamlayan adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları, HSK tarafından mesleğe kabul edilmeleri halinde atanabilecek.
Savcı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? Savcı olmak için üniversitede Hukuk Bölümü okumak gerekir. Ardından avukatlık stajı tamamlanmalı ve staj bitim belgesi alınmalıdır. Savcı olmak için Adalet Bakanlığı Sınavı'nda başarı sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri