Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.
Artan uydu sayısıyla bu hıza adım adım yaklaşılırken şirket, Haziran 2021'de hedef hızı 10 Gbps'ye yükseltmişti. Normalde 2022 yılında Türkiye'de faal hale gelmesi hedeflenen Starlink, yaşanan ertelemelerin ardından bu tarihi 2024 olarak güncellemiş durumda.
Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir.
Starlink, uyduları dünyadan 550 kilometre uzaklığa gönderilerek dünya yörüngesine girmiş uydu takımyıldızı projesidir. Şurada Paylaş! Uydulardan sağlanan sinyaller sayesinde internet yer alıcı – vericilerine ışınlanarak yerel olarak yayın yapacak.
Starlink, Amerika'da 91 Mbps, Kanada'da 97 Mbps, Avustralya'da 124 Mbps hızda bağlantı sundu. Starlink, ortalama 105Mbps indirme hızıyla Kuzey Amerika'daki en hızlı uydu interneti. Elon Musk, Şubat 2021'de Starlink indirme hızlarının yıl içinde 300 Mbps'e ulaşacağını söylese de gerçekte bu hızlara henüz yaklaşılamadı.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.
GÖKTÜRK-2 Uydusu yaklaşık 685 km.lik bir irtifada bulunması nedeniyle, yaklaşık 7,5 km/s.lik (27.000 km/s) bir hız ile yörüngesinde dönüşünü tamamlar. Örneğin uydu Türkiye'nin en güneyinden en kuzeyine 80 saniyede gidebilmektedir. Bu yüksek hız nedeniyle uydu, Dünya'nın yer çekimi kuvvetini yenerek yörüngesinde kalır.
Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor. Mega takım uydusu yaratmayı hedefleyen SpaceX, projenin sonunda yörüngeye 42 bin uygu göndermeyi planlıyor.
Starlink, uydu interneti alanında devrim yaratabilecek bir teknoloji. Projenin başarıya ulaşması durumunda, dünya çapında internet erişimini önemli ölçüde artırması bekleniyor. Alçak yörünge uydu hizmeti sunan ABD merkezli Starlink, Türkiye'nin kapısını çaldı.
Starlink'in uyduları, uydular ve yerküre arasındaki bağlantıyı olabildiğince hızlı hale getirebilmek için Dünya çevresindeki alçak irtifadaki yörüngeye yerleştirildiler.
Uydular, afet sırasında sağladıkları sinyaller sayesinde internet yer alıcı ve vericilerine ulaşarak yerel olarak yayın yapmaya olanak sağlar. Sinyaller bir ev, iş yeri veya uzak konum sinyalinin uydu üzerinden bağlanmasını sağlar.
Takip için öncelikle Starlink uydularının canlı seyrini gösteren siteyi açmanız gerekiyor. Site yüklendiğinde ve konumunuz algılandığında uyduların görüneceği saat ve gün bilgileri ekranın solunda gözüküyor. Bu saat ve tarihte gökyüzüne bakarak bir çizgi halinde Starlink uydularını görebilirsiniz.
Starlink uyduları, elektrikli tahrik ve kimyasal tahrik sistemlerinin bir kombinasyonu kullanılarak uzayda hareket ettirilir. Elektrikli tahrik (EP), yüklü parçacıkları dışarı atarak itme kuvveti oluşturmak için elektrik ve manyetik alanları kullanan bir itme şeklidir.
O da 222 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı: Elon Musk'tı... Uzay taşımacılık şirketi SpaceX'in içinde kurduğu Starlink uydu interneti şirketini geliştirdi ve 2019'dan bu yana neredeyse her hafta yörüngeye uydu atıyor. Bugüne kadar “tek başına” 4 bin 500 Starlink uydusunu yörüngeye oturttu.
Starlink'in Türkiye ücreti henüz belli olmadı. Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor.
Özel uzay şirketi SpaceX'in en önemli projelerinden birisi olan Starlink, uzay interneti için kullanıcıların hizmetine açılmıştı. Program Ekim 2021'de Beta sürecinden çıkartıldı. Starlink tarafından sunulan hizmetin fiyatları kurulum bedeli 499 dolar, aylık ücreti ise 99 dolar olarak belirlenmişti.
TurkNet, nPerf verilerine göre Türkiye'de sadece hız konusunda değil, aynı zamanda ping'te de zirvede! Düşük ping değeri ile rakiplerimizi geride bıraktık. TurkNet GigaFiber altyapısı bulunan bölgeler için geçerlidir.
Erdoğan, Elon Musk ile görüştü, Tesla'nın yedinci fabrikasının Türkiye'de kurulmasını istedi. TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. BM 78.
Starlink uydusu, teknoloji meraklıları tarafından merak edilen ve araştırılan projeler arasında yer alıyor. Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 2027 yılına kadar 12 bin uyduluk ağ kurmayı hedefliyor.
Starlink uydularının yörüngesi ise 550 km irtifada. Alçak Dünya Yörüngesi (LEO) olarak isimlendirilen bu yörüngede uydular daha fazla sürtünme kuvvetine maruz kalır. Ancak sorun yaşayan bir uydunun tekrar atmosfere girip, atmosferde yanarak yok olması daha kolaydır.
Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.
Hızın zamanla alınan uzaklığa eşit olmasından dolayı, Dünya'nın saatteki hızı, 940 milyon kilometreyi 365.25 güne bölerek ve bu sonucu da 24 saatte bölerek hesaplanabilir. Yani bu durumda Dünya bir günde; saatte 107,627 km hızla 2.6 milyon kilometre yol almaktadır.
Bir uydunun üretilerek yörüngeye yerleştirilmesinin maliyeti 100 ile 250 milyon dolar arasında değişmekte, üstelik uydunun yaklaşık10-15 yıllık ömrü olduğundan maliyetinin bu süre içerisinde geri kazanılması gerekmektedir.
Ancak dünyanın dönüşündeki yavaşlama GPS'ler için sorun olur ve uçakların kazasına sebep olur. Çünkü uçakların yön bulması, iniş kalkışlarını belirleyen sistem kullanılmaz hale gelir. - Kutup bölgelerine doğru hareketlenme başlar. Denizin ekvatorda durmasını sağlayan güç dönüşün yavaşlamasıyla azalır.
Starlink, hizmetin Avrupa ve Kuzey Amerika'nın yanı sıra Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın bazı bölgelerinde “kullanılabilir” olduğunu gösteren bir harita paylaştı. Afrika da dahil olmak üzere dünyanın geri kalanı 'çok yakında' olarak gösterilmekte ve 2023 yılında kullanıma sunulması planlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri