Start/stop fonksiyonunun devre dışı bırakılması Fren pedalını bırakın veya gaz pedalına yavaşça basın. Start/stop fonksiyonu devre dışı bırakılır ve motor çalıştırılır.
Start stop sistemini kullanmak istemiyor iseniz manuel olarak devre dışı bırakabilirsiniz. Saat yönünde dönen bir okun içerisinde büyük A harfi olan embolün üstüne basmanız yeterlidir.
Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir.
Kart üzerinde bulunan sensörler sayesinde aracınızı anahtar taşımadan kapı kilitlerini açabilir, kontak bölümüne anahtar takmadan aracınızı çalıştırabilirsiniz. Anahtarsız çalıştırma sonrası aracınızı park ederken yine aynı şekilde anahtarsız bir şekilde start stop butonu ile aracınızı stop edebilirsiniz.
Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Manuel vitesli araçlarda, vites boşa alındığında devreye giren ve motoru durduran sistem, debriyaj pedalına yeniden basıldığında devreden çıkar ve motor 1 saniyelik kısa bir sürede yeniden çalışmaya başlar. Otomatik vitesli araçlarda ise sürücünün frene basması sistemin çalışması için yeterlidir.
Genellikle start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılan Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi kapıları açmanın yanı sıra motoru da anahtarsız bir şekilde çalıştırabiliyor. Bu noktada anahtarla birlikte araca giren sürücülerin fren pedalına bastıktan sonra start-stop düğmesine basması yeterli.
Araçtan inmeden önce, ayak frende tutularak vites modu P'ye alınmalı ve kontak ondan sonra kapatılmalıdır.
237 model arasında yapılan testlerde, 230 adet modelin anahtarsız çalıştırma sistemi tehlike altında. Yani, hack saldırılarına açık durumda. Kimi modelde son yıllarda sunulan, kimi modellerde ise nesiller boyu varlığını sürdüren anahtarsız çalıştırma sistemi, yapılan araştırmaya göre büyük tehlike altında.
Start stop olsa da bir kez calistiktan sonra anahtari camdan atsaniz dahi siz stop edene kadar ya da yakit bitene kadar istediginiz kadar gider. start stop durumunda çalışmayıp dursa bile hafifçe gaz verse yada aracı boşa alarak gaza bassa aracı parçalayacağı yere kadar gider bence.
Start-Stop Akünün Ömrü Ne Kadardır? Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken start-stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Akü şarjı yeterli olmalıdır, araca uygun akü kullanılmalıdır. Araç hareket etmemelidir. Motor soğutma suyu sıcaklığı 60°C derecenin üstünde olmalıdır. Sürücü kapısının kapalı olmasıdır.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Cevap: Start/Stop özelliğini tamamen iptal edebilirmiyiz? Kapanmıyor.
Start stop, araca zarar verebilecek veya sürüş konforunu kötü etkileyebilecek durumlarda devreye girmez.
Start/stop fonksiyonu araç çalıştırıldığında kullanılabilir. Fonksiyon etkinleştirildiğinde motor geçici olarak durdurulur. Fonksiyon devre dışı bırakıldığında veya araç ihtiyaç duyduğunda motor otomatik olarak çalışır.
2- yakıt tasarrufu için geliştirilen start/stop sistemi. alihan_27 ' nin belirttiği gibi sonradan takılabilecek bir sistem değil. fabrikasyon donanımdır ve bir çok parça bu sisteme göredir.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Sürücü araçtan uzaklaştıktan 30 sn sonra araç ve bagaj kilitlenir. Aracı çalıştırmak için sürücünün elektronik vericili anahtarla birlikte araca girmesi gerekir. Sürücünün aracı çalıştırması için önce fren pedalı ardından da start-stop düğmesine basması gerekir.
Eğer otomatik vitesli bir aracınız varsa start stop butonu kullanmak oldukça kolay. Start stop sisteminin devreye girmesi için yalnızca frene basmanız yeterli. Aynı zamanda otomatik araçlarda hız 2-3 km/saat'in altına düştüğünde de start stop sisteminin direkt devreye girdiğini hatırlatmak isteriz.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Otomatik vitesli arabalarda bulunan temel vitesler şunlardır: P (Park Etme): Yolculuğunuz sonlandığında ve arabanızı park etmeniz gerektiğinde kullanmanız gereken vitesi ifade eder. R (Geri Gitme – Reverse): Aracınızı geriye doğru hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken vitesi ifade eder.
Akü voltajı biraz düştüğü zaman start-stop çalışmıyor. Çalışması için daha sürekli akü şarj ettirmeniz ve değiştirmeniz lazım. Bence takılmayın ve araçla oynatmayın. Bırakın çalışmasın zaten çalışması araç için sağlıklı da değil.
Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır.
Anahtarsız giriş sistemleri ile bazı arabaları kilitlemek ve kilidini açmak için depresif olması için kapı kolu üzerinde minyatür bir düğme gerektirir. Anahtarsız girişli diğer modellerde bunun yerine tutamak üzerinde kapasitif deşarj anahtarı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri