Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır.
Türkmenlerin soyu Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. Bazı Oğuz kabileleri için X. yüzyıldan itibaren Türkmenler diye bahsedilmeye başlanmıştır. Bu kabileler için bir müddet Oğuz ve Türkmen kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılırken daha sonra onlara Türkmenler denilmiştir.
Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Anadil kontrolüyle sağlanan dolaylı bilgininde katılmasıyla ortaya çıkan tabloda Türkiye'de yetişkinlerin (18 yaş ve üstündekilerin) etnik kimliklerin dağılımı, yüzde 78.1 Türk, yüzde 13.4 Kürt, yüzde 1.5 "Laz" ve "Türkmen" gibi yerel kimlikler, yüzde 0.1 Asya Türkü, yüzde 0.3 Kafkas kökenli, yüzde 0.2 Balkan kökenli, ...
İlgili 35 soru bulundu
Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de "Türk'üm'' diyenlerin sayısı 57 milyon 89 bin 942 kişi. "Kürt'üm" diyenlerin sayısı ise 8 milyon 693 bin 293. Üçüncü sırada da Lazlar yer alıyor.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır.
Kökende; her Türkmen bir Yörük'tür, her Yörük de bir Türkmen'dir, Türk'tür. Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Türkmenistan'da, diğer Orta Asya devletlerinde ve Sibirya topraklarında yaşamış olan kavimlerde hakim olan ilk dini inanış Şamanizm'dir. Orta Asya ve Sibirya kavimlerinin dini inanışlarına Şamanizm adı verilmektedir. Birçok Türkmen boylarında da İslamiyetten önce bu dinin hakim olduğu bilinmektedir.
Türkmenistan, Orta Asya'da bulunan bir ülkedir. Asya kıtasının orta bölgesinde bulunan ülke, Kuzeydoğu Asya ile Orta Asya'nın kesişiminde yer alır. Türkmenistan, Karakum Çölü'nün büyük bir bölümünü kapsar ve kuzeyde Hazar Denizi ile sınırlanır.
Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.
Türkmenler (Müslüman Oğuzlar) ve Hazerbegcan Türkmenleri
Aslında Türkmenler, Müslüman Oğuz Türklerine verilen addır. Yani aslında Türkiye, Kafkasya (Azerbaycan, Güney Azerbaycan, Dağıstan...), Kıbrıs Türkleri de Türkmendir. Türkmenler bir millettir.
Uluslararası insan hakları örgütlerine göre Türkmenistan, 'dünyanın en baskıcı' ülkelerinden biri. Mevcut şartlarda Türkmen vatandaşları Türkiye'de 30 gün vizesiz kalabiliyor ancak çalışma ve oturum izni almak için vize alma şartı bulunuyor.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Yörüklük, “kan”dır. Türk'ün yörük yaşama biçimi, Türkler'in öbür ırklarla/milletlerle karışmasını engellemiştir. Yerleşik halklardan ayrı yaşayan Yörükler, öbür halklarla karışmamışlardır. Anadolu ve Balkanlar'da konar-göçer yaşamayı sürdüren Yörükler, Türk soyunun/ırkının/milletinin eñ saf/katışıksız kalanlarıdır.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Türkmence, Türki diller dil ailesinin Şaz Türkçesi grubunun Oğuz öbeği içinde yer alır ve bu öbekte Horasan Türkçesi ile beraber Doğu Oğuz dilleri grubunu oluşturur. Dil, diğer Oğuz dilleri olan Türkçe ve Azerice ile karşılıklı anlaşılabilirlik gösterir.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Tarihte bilinen il Türk Topluluğu kabul edilen İskitler yani Sakalar Çin Seddinden Tuna nehrine kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Bu da onların çok fazla kavim tarafından bilinmesine ve tanınmasına neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri