Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Stent takılan hastalar nelere dikkat etmeli?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Stent takılan hastalar nelere dikkat etmeli?

Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasangungor.com

Stent sonra ne zaman normal hayat?

Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: teomankilic.com

Kalbe takılan stent ömrü ne kadar?

Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Stent takılan hasta ağır işte çalışabilir mı?

Çoğu insan girişimsel işlem sonrası 1 - 2 hafta içinde işe geri dönebilir ve normal yaşantısına devam edebilir. Eğer bir kalp krizi geçirilmişse bu süre daha uzun olabilir. Hasta ağır bir işte çalışıyorsa hekimine bu durumu bildirmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriseyis.com

Stent takıldıktan sonra damar tekrar tıkanır mı?

Kalp damarlarında kan akışının iyi olması hayati derecede önemlidir. Bu nedenle darlık oluşmuş kan damarları bir problemdir. Maalesef, bu sorun tekrar tıkanmış bir atardamarı stentle açtıktan sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu şekilde stentin yeniden daralmasına restenoz adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratturfan.com

Stent takılan hastalar nelere dikkat etmeli?

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Stent tıkanmaması için ne yapılmalı?

Stentler tıkanmama yani içinde tekrar pıhtı oluşturmama esasına dayanır ve bu amaçla kalp damarları içine yerleştirilir. Stentin tıkanmaması için de hastaya ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar da verilir böylece stent içinde kan pıhtılaşmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetakgul.com.tr

Stent takılan hastanın riski nedir?

Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sukruakyuz.com

Stent takılan hasta yürüyüş yapabilir mi?

Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Stent takıldıktan sonra nasıl yaşamalı?

Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasangungor.com

Stent takılan hasta ilişkiye girebilir mi?

Kalp krizi olmaksızın balon-stent uygulanan hastalar ise aynı hafta içerisinde ilişki yaşayabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kalbinde stent olan MR çektirebilir mi?

Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: file.tkd.org.tr

En fazla kaç tane stent takılır?

Bir hastaya en fazla kaç stent takılabilir? “Burada bir sınır yoktur. Gerekli olan en az stentin kullanılması tercih edilir. Bir hastaya birden fazla stent kullanılabilir, bu konuda bir sıkıntı yoktur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vedataytekin.com

Stent ağrı yapar mı?

Böbrek taşı ameliyatında stent takılan hastalarda bazı olumsuzluklar olabilmektedir. Bunlardan; hafif ağrı, sık idrara çıkma, idrarda yanma, bazen idrar kaçırma ve idrarda pembeleşme, kanama beklenen yan etkiler olup hastaları endişelendirmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drarifdemirbas.com

Stent kaç günde tıkanır?

Stent uygulanan damar ilk bir ayda %1 ihtimalle tam tıkanabilir ki bu bir kalp krizidir. İşlemden sonra 4-6 ay arasında damarda tekrar daralma olabilir. Tekrar daralma ihtimali normal stentlerde yaklaşık % 20, ilaç kaplı stentlerde ise yaklaşık % 10 kadardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakangullu.com

Stent ne zaman kaybolur?

Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: livhospital.com

Stent takılan hasta araba kullanabilir mi?

Şu durumlarda araba kullanmayı bırakmalısınız: Kalp krizi geçirdiyseniz ve stent yoksa 4 hafta boyunca, stent varsa en az 1 hafta boyunca araç kullanamazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratturfan.com

Stent takılması soğuktan etkilenir mi?

Stent, balon ve aritmisi olanlar dikkat!

Özellikle kalp hastalığı geçirmiş stenti, balonu, kalp yetmezliği veya aritmi problemi olan kişiler havalar çok soğuk olduğu zaman mümkünse çok dışarı çıkmamalılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medipol.com.tr

Stent takıldıktan sonra yan etkileri nelerdir?

Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir. Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Stent takıldıktan sonra ne zaman yürüyüş yapılır?

Stent takılan hastalara özel bir diyet önerisi bulunmadığı için kardiyoloji uzmanının önerdiği, koroner arter hastalarının uyguladığı programı sürdürmesi; haftanın en az üç-dört günü, günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş ve yüzme tarzı spor yapması önerilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Stent takıldıktan sonra kan sulandırıcı ne kadar kullanılır?

Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalpman.com

Kalp kaslarını güçlendirmek için ne yapmalı?

Uzmanlara göre haftada toplam 15-25 km, 3-5 kere 4-5 km koşmak veya en az 5 gün 30-45 dakika hızlı yürüyüş başka bir ifadeyle aerobik veya kardiyo (hedef kalp hızının -220'den yaşınızı çıkarın- %65'ine kadar sabit hızda hafif-orta tempolu koşu, yüzme, bisiklet benzeri) egzersiz ideal olarak görülüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Stent kontrolü nasıl yapılır?

Balonun içinde röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı olduğu için balonun nerede olduğu ve darlığı ne kadar açtığı floroskopi (röntgen ışınları ile canlı ve hareketli görüntüler) ile anlaşılabilir. Daha sonra balonun içindeki sıvı geri çekilir (yani indirilir) ve geri alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sante.com.tr

Stent kalp krizini önler mi?

Evet. Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltır. Stent işlemi ile daralmış veya tıkanmış damarlar açılır ancak, kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: siyamiersekeah.saglik.gov.tr

Stent alınmazsa ne olur?

Günümüzde daha çok üreter ve böbrek taşı tedavileri sonrasında kullanılmaktadır. Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Damar tıkanıklığı yüzde kaç olursa tehlikeli?

Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drtaneryavuz.com
Önceki makale
Sirke helal mi haram mı?
Sonraki makale
Kök maaş nedir e devlet?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT