Köpekler için havlamak genel olarak konuşmak gibi bir eylemdir. Bu nedenle köpekler genelde sürekli havlarlar ve kendilerini anlatmaya çalışırlar. Köpek havlaması köpek sesi olarak da kabul edilmektedir çünkü çıkardıkları tek ses havlama sesidir.
Köpekler sinirlendiklerini, oyun oynamak istediklerini, yalnızlıklarının veya ihtiyaçlarının belli etmek için havlarlar. Yavru bir köpeğin eve henüz alışmamış olmasından ya da eşyaları kemirmesinden dolayı başka bir odaya hapsetmek havlamasına neden olabilir. Sürekli bağlanan köpeklerde dışarıda olsun havlarlar.
Köpek havlaması, çeşitli anlamlar taşıyabilir. Kimi zaman açlık, kimi zaman susuzluk, kimi zaman ise bir tehlike anının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda köpek sahipleri, evcil hayvanlarına kulak kabartmalı ve ne söylemeye çalıştıklarını anlamalıdır.
Köpeğiniz havlamaya bir son verene kadar onu görmezden gelin. Havladığında ona ilgi göstermemek, havlayarak istediğini alamayacağını anlamasına yardımcı olabilir. Ona dokunmayın, onunla konuşmayın, hatta göz göze gelmeyin. Sonunda sessiz kaldığında bir nefes alın ve tekrar en sevdiğiniz dostunuza ilgi gösterin.
İnsanlar gibi köpeklerde geceleri duydukları seslerden ürkerler. Bir köpek geceleri korkarsa, duydukları her şeye havlamaya başlarlar. Ayrıca, duydukları sesler sonrası sizi de uyarmak için havlayabilirler. Yalnızlık, köpeklerdeki gece havlamalarının en büyük tetikleyicilerinden biridir.
İlgili 44 soru bulundu
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.
Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır. Havlayan köpeği zabıtaya şikâyet etmesi halinde ise Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 153 lira gürültü cezası kesilebilir.
Bağırmak köpeğiniz tarafından kızgın havlama olarak yorumlanır, bu da onun sıkıntı duymasına sebep olur. Bir eğitim tekniği olarak, kötü davranışları engellemek için bağırmak yerine, sakin bir ses tonuyla hayır demeyi deneyin. Ses seviyesi yerine vokal tonunuzu ayarlayarak, köpeğinizin dikkatini çekin.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
Yani köpekler bizim duyamadığımız tiz sesleri de duyabiliyorlar. Bu sebeple uzmanlar köpeklerin aşırı gürültülü seslerde kulaklarından rahatsız olduklarını ve buna tepki olarak havlayıp uluduklarını söylüyorlar.
1-Köpeğin sahibini, hayvanın aşırı ses çıkartması nedeni ile zabıtaya şikayet edin. (Telefon ile yardımcı olurlar ancak elinizde belge olması sonraki aşamalarda işinize yarar o yüzden her türlü müracaatınızı yazılı yapmanızı öneririm.) 2-Zabıtanın idari para cezası yazıp yazmadığı, işlem yapıp yapmadığını takip edin.
Köpeklerin önsezileri oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle tehlike sezdikleri zaman havlamaya başlarlar. Bunun dışında korktukları ve yalnız kaldıkları zaman da havlamaktadırlar. Alışkın olmadıkları insanlar onlara yabancı geldiğinde köpekler boşluğa havlamaya başlar.
Tıpkı insanlar gibi köpekler de korktuklarında, endişe yaşadıklarında, üzüldüklerinde hatta bazen istedikleri olmayınca ağlarlar. Köpeğinizin ağladığını çıkardığı seslerden anlayabilirsiniz. Ulumalar ve tiz sesler ağladığını gösteren seslerden bazılarıdır.
Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor. Yönetmelik, 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini almış.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir.
Geceleri yalnız olan köpekler daha fazla havlamaktadır. Bazı durumlarda kişileri ya da etrafını uyarmak için de köpekler bir tehlike karşısında havlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin gece havlamalarının birçok sebebi bulunmaktadır fakat en önemli iki sebep yalnızlık ve korkudur.
Köpek Ağızlığı Havlamayı Önler mi? Köpek ağızlığı köpeklerin ağızlarının özgür bir şekilde açılmasını engellediği için havlamayı önlüyor. Ancak havlamanın önlenmesi için bu ürünlerin kullanılması önerilmiyor.
En iyi hareket şekli hakkında bir veterinerle konuşabilirsiniz. Bu tür saldırgan davranışları kışkırtmaktan kaçınmak için, bilinmeyen köpeklere dikkatlice yaklaşın (daha da iyisi, size yaklaşmalarına izin verin). Yolda korkuyu önlemeye yardımcı olmak için köpeğinizi eğitin ve sosyalleştirin.
Patili dostlarımız aniden meydana gelen yüksek seslere karşı oldukça duyarlıdır. Gök gürültüsü, havai fişek gösterileri ve hatta elektrikli süpürge sesi, köpekleri korkutan seslere örnek olarak verilebilir. Tabii seslere karşı verebilecekleri tepkiler de köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.
Köpekler için sakinleştirici olarak kullanılan en yaygın ilaçlar benzodiazepinler (diyazepam, alprazolam, clorazepate vb.) ve fenotiyazinlerdir (asepromazin gibi). Normal olarak bu ilaçlar ağız yoluyla alınır ama enjekte edilmek suretiyle kullanıldığı da olur (veteriner tarafından).
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri