Sendromun oluşabileceği koşullar ve açıklamaları şu şekildedir: Stockholm Sendromu, bir kişi tutsak edildiğinde veya dış dünyadan izole edildiğinde gözlenir. Rehineci veya tehditkâr kişiye karşı rehin ya da tutsak durumdaki bireyler hayatta kalma stratejisi olarak duygusal bağ kurabilir.
Stockholm sendromu olan kişilerde uykusuzluk, kötü rüyalarla sık sık uyanma, çevresine karşı güvensizlik hissi, özgüven kaybı, sosyal fobi ,herhangi bir nedene bağlı olmaksızın sinirlilik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, eski hayatından ve yaptıklarından zevk alamama, dalgalı duygu durum sıklıkla gözlemlenmektedir.
Stockholm sendromu, rehin alınma, cinsel tacize ve şiddete uğrama gibi psikolojik ve duygusal baskıya maruz kalınmasında ortaya çıkan, kişi ile empati ve duygusal bağ kurulması ile sonuçlanan psikolojik esaret olarak tanımlanabilir.
Stockholm Sendromu tedavisi nasıl olur? Stockholm Sendromu tedavisi için en yaygın kullanılan yöntem ise psikoterapidir. Travmatik bağlılığın giderilmesine yönelik farkındalık odaklı terapi etkili olabilir. İstismarcı veya zorbanın gerçekte nasıl biri olduğuna ve hedeflerine dair bir psikolojik yaklaşım geliştirilir.
Stockholm sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati aşk ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
İlgili 17 soru bulundu
Bunlardan ilki cinsel arzudur. O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
OSLO SENDROMU: Kenneth Levin'in 2005'te yazdığı Arap-İsrail düşmanlığını irdelediği “Oslo Sendromu: Kuşatma Altındaki İnsanların Sanrıları” isimli kitapta söz edilir. Düşmanca bir ortamda yaşamak ile yaşadığı zulümden kendini sorumlu tutan Hırpalanmış Çocuk Sendromu arasında bir yerde durduğu söyleniyor.
diyecek olursan da Pumanın akıllı bir hayvan oluşu ve avının ( kazancının ) , harcadığı efordan daha az olduğunda durduğuna dayanarak , bunun tersi olan kişilerin Aptal Puma Sendromuna kapılmış kişiler olarak tanımlayabiliriz .
Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Stockholm sendromu ilk kez psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanmış olup, ismini 1973 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşanan bir olay sonucu almıştır.
Stockholm Sendromu, kişinin tehdit unsuru olarak gördüğü kişi veya gruplara karşı bağlılık ve sempati duyması ile karakterize edilen bir psikolojik savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma, genellikle rehine durumları veya ciddi fiziksel ve psikolojik baskı altında bulunan bireylerde ortaya çıkar.
Stockholm Sendromu, esir edilmeye karşı verilen psikolojik bir tepkidir. Bu durum, uzun süreli kaçırılma, duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz kalma durumunda ortaya çıkabilir. Buna maruz kalan kişi kendisini rehin alan kişiye karşı sempati duyar ve onunla bağ kurmaya başlar.
2. “Superman” Sendromu
Sık görülen hatalardan birisi de “Süperman” yönetici sendromudur. “Herşeyi en iyi ben ve sadece ben bilirim” havasındaki bu yöneticiler doğal olarak tüm çalışanların işleri onun istediği şekilde ve tıpkı onun gibi yapmalarını isterler. Bu sendrom giderek aşırı kontrolcü bir tutumu da doğurur.
Öpücük hastalığı, enfeksiyöz mononükleoz veya kısaca mono hastalığı, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu yaygın bir bulaşıcı hastalıktır. Fakat diğer bazı virüsler de nadir olarak hastalığa neden olabilir. Etken virüs, sıklıkla öpücük sırasında tükürük yoluyla yayılır ve bu yüzden öpücük hastalığı olarak adlandırılır.
Stockholm giyim stili, fonksiyonelliği ön planda tutan, basit kesimlere ve sade desenlere sahip giyim ürünlerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir giyim tarzı. Bu zarif ve sade tarz, eklektik bir yaklaşımla buluşturduğu farklı renk ve desenlerle emsalsiz görünümler yaratıyor.
Locked-in sendromu (İngilizce locked-in syndrome), bir insanın şuuru yerinde olmasına rağmen bedenen neredeyse tamamen felç halinde olması ve böylece kendini dil veya hareketlerle ifâde edememesi durumuna denir.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
Othello sendromu kişinin yakın ilişkide olduğu bir kişiye karşı aşırı kıskançlık, saplantı ve güvensizlik duyguları yaşadığı bir psikolojik durumdur. İsmini William Shakespeare'in "Othello" adlı oyunundaki baş karakterden almıştır.
Capgras sendromu, sanrısal yanlış tanıma bozuklukları içinde tanımlanan, az rastlanan ve inatçı sanrılar ile giden bir bozukluktur. Hasta, yakın bir akrabasının bazen de kendisinin tıpatıp benzerleri ile değiştirildiğine inanır.
Otizm ve epilepsiye neden olan genetik bir bozukluk olan Timothy Sendromu (TS), kalp, el ve ayak parmakları ve sinir sistemi dahil vücudun birçok bölgesini etkileyen ender, genetik bir hastalık. Bu hastaların yaklaşık 85'inde otizm ve epilepsi görülüyor.
Munchausen Sendromu genel olarak “istemli bir şekilde fiziksel, psikolojik belirti ve hastalık üreterek hasta rolü oynama ve bu yolla duygusal doyum sağlama” şeklinde tanımlanan bir bozukluktur. 9,10 Munchausen Sendromu; Asher Sendromu ve Oluşturulmuş Hastalık olarak da bilinmektedir.
Cushing sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kortizol normalde böbrek üstü bezleri tarafından yapılan bir hormondur ve yaşam için gereklidir. Bu hormon kişinin hastalık gibi stresli durumlara yanıt vermesini sağlar.
londra sendromu, rehinelerin kendilerine kaçıranlara karşı tipik olarak çeşitli darp ve yaralanmalarına yol açıp kendi ölümlerine neden olabilecek şekilde tartışmacı ve/veya itaatsiz olan davranışlarını ifade eder.
Cushing sendromu tanısı
Cushing Sendromu, vücudunuzun yüksek düzeyde kortizol hormonuna uzun süre maruz kaldığında ortaya çıkan hormonal bir bozukluktur. Genellikle 20-50 yaş aralığındaki erişkinlerde görülür. Yüksek kan kortizolünün nedeni böbreküstü bezinin aşırı kortizol salgılamasıdır.
Waardenburg Sendromu (WS) hem klinik hem de genetik olarak oldukça degişken özellikleriyle ortaya çıkan işitselpigmenter sendromlardan biridir. Otozomal dominant geçişlidir. Etkilenen kişilerde sensörinöral işitme kaybı, gözlerde, saçta ve deride pigmentasyon bozukluklarıyla kendini gösterir 1-4.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri