Strateji toplantıları bir kurumun kesinlikle gelişim sürecini ölçmeli ve değerlendirmelidir. Strateji toplantılarının merkezi, genel olarak işletmelerin hedefleri ve odak noktaları ile doğru orantılıdır. Söz konusu toplantılar sayesinde planlama ve bütçe arasında yer alan bağlantılar pekişir.
Stratejinin sözlük anlamı, Türk Dil Kurumu tarafından “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol veya bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara en fazla desteği vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı” olarak ...
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
✓ Stratejik planlar beş yıllık dönemi kapsar. ✓ Stratejik planlarını Yönetmelikte belirlenen takvime uygun olarak süresinde hazırlamayan kamu idareleri, Sayıştaya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna bildirilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bununla birlikte, 5018 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde "Stratejik plan hazırlamakla yükümlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planlama sürecine ilişkin takvimin tespitine, (...) yönelik usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır.
Bakan tarafından, diğer idarelerde ise en üst yönetici tarafından imzalanır.
Verimli kaynak kullanımı ile en iyiye ulaşmayı amaçlayan bir çaba. Uzun vadeli bir sürece bakabilme ve geleceği planlama yeteneği kazandırır. Satranç oyunu gibi, birkaç adım önceden düşünülerek ve rakip hamleleri hesaba katarak yapılan hamleler. Rekabetçiler arasında farkındalık yaratmayı hedefleyen planlamalar.
d. Okul/Kurum Düzeyinde: Strateji Geliştirme Kurulu: Okul Müdürünün Başkanlığında, bir Okul Müdür Yardımcısı, bir öğretmen ve Okul/Aile Birliği Başkanı ile bir yönetim kurulu üyesi olmak üzere 5 kişiden oluşan üst kurul kurulur.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Stratejik planlama uzmanı, bir kuruluşun veya şirketin stratejik hedeflerini belirlemek ve geliştirmek için çalışan bir profesyoneldir. Bu uzmanlar, kurumun gelecekteki yönünü ve hedeflerini belirleyen stratejik planların oluşturulmasında aktif rol oynarlar.
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 31. maddesinde "Vali, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plan ve programları ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans planı hazırlayıp il genel meclisine sunar.
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Yönetimin belirlenen hedeflere ulaşmak için işlevsel aktivitelerinin yol haritasını çıkarması gerekir. Bunun en iyi yolu da stratejik planlamadır. Bu planlama belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için karar verme süreçlerine rehberlik eder ve böylece operasyonel verimliliği artırır.
Stratejik planlama müdürü isminden de anlaşılacağı üzere organizasyonel incelemeler yapıp güçlü ve zayıf yönleri belirleyerek zayıf yönleri geliştirmeye yönelik strateji geliştirmekten sorumludur.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Strateji oluşturma sürecinde yapılanlar şunlardır: Organizasyonun filozofisi ve misyonunu belirleme. Misyonu başarmak için kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirleme. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli stratejileri belirme.
Bu kelimeyle eş ve yakın anlamlı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir: Plan, İzlek ve sevkülceyş. Strateji Nedir?
Rekabetin artması, sosyal ve çevre şartlarının değişmesi, teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve organizasyonların genişlemesi sonucu ortaya çıkan stratejik planlama bir şirketin rekabet ortamında, önceden saptadığı hedeflere varmak amacıyla, gerekli olan koşulları oluşturmak için yaptığı çalışmalardır.
Kısacası, stratejik plan kavramının bir işletmenin hedeflerini, faaliyet alanlarını, büyüme planlarını ve rakiplerine karşı atacağı adımları kapsadığı söylenebilir. Stratejik planlama sayesinde işletmeler, geleceklerini daha tutarlı bir şekilde inşa edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri