“Stratejik iletişim süreci düşünürler tarafından farklı biçimlerde tanımlanmıştır: Stratejik iletişim, dur rumsal bilgi, hedef belirleme, iletişim yetkinliği ve stres yönetimi gibi dört alanda kurumun potansir yelini gerçekleştirmesi demektir” (O'Hair vd. 2011, s.24).
Amaç ve işleyiş açısından belirgin özellikler içeren ve sistematik olarak gerçekleştirilen “iletişim” stratejik iletişimdir. Stratejik iletişim ise; “neyi, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kime” söyleyeceğimizin planlamasıdır.
Strateji oluşturma sürecinde yapılanlar şunlardır: Organizasyonun filozofisi ve misyonunu belirleme. Misyonu başarmak için kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirleme. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli stratejileri belirme.
Stratejik ilişki yönetimi, bir kurumun diğer kurumlar, ortaklar veya paydaşlarla olan ilişkilerini stratejik bir şekilde yönetme sürecidir. Bu süreç, uzun vadeli ortaklıklar, müşteri odaklı ilişkiler ve paydaşlarla etkileşimleri içerir.
İlgili 19 soru bulundu
Stratejik İletişim Yönetimi, hedef kitleye verilecek "mesaj"ın içini doldurarak, "ne" söylenileceğini belirlemektedir. Stratejik İletişim Yönetimi sayesinde "neyi", "nasıl" ve "niçin" yaptığımızı bilir, el yordamıyla iletişim çalışması yapmanın zararlarından korunuruz.
Stratejik yönetim süreci, örgütlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak, kaynaklarını etkin kullanarak rakiplerine karşı rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirdiği, politikalar oluşturduğu ve bunları uygulayarak kontrol ettiği bir süreçtir.
Stratejik yönetim süreci stratejik bilince sahip olmakla başlar. Hedeflenen sonuçlara varmak için “yönetimin dört işlevini (planlama, organize etme, yürütme, kontrol)” kullanır.
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
İletişim planı çeşitli süreçlerden oluşur; öncelikle araştırma süreciyle başlar, sonra araştırma sonucunda durum analizi yapılır, daha sonra hedef kitle ve ana mesajın verileceği süreç planlanır, iletişim stratejisi belirlenir, bütçe çıkartılır ve uygulamaya geçilir, son süreç olarak da değerlendirme yapılır.
Kurumsal iletişim stratejisi, toplumsal paydaşların hangisinin az ya da çok önemli olduğunu belirlemede kullanılabilecek bir profil ortaya koyar, sorunları çözmede, değişen durumları belirlemede yardımcı olur. Bu nedenle de verimlilikten daha çok geçerliliğe yönelik işlevlere öncülük eden bir mekanizmadır.
Stratejik iletişim planı oluşturmanın ilk aşaması, iletişim planı için gerekli olan verilerin toplanması ve analiz edilmesi sürecidir. Bu aşamada, kurumun ne yaptığı, ana işlevlerinin ne olduğu ve nerede faaliyet gösterdiği belirlenmelidir.
Bu karşılıklı etkileşim nedeniyle, örgütün sosyal strateji düzeyinde gerçekleştirilen ve konular bağlamında kamu segmentasyonuyla önceliklendirilen kamulara yönelik stratejiler, stratejik iletişim planı ile geliştirilir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim). Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar.
Performans hedeflerine ulaşılmasını ve firmanın büyümeye devam etmesini sağlamak için bir eylem planıdır. Stratejik yönetim, hedeflere ulaşmak amacıyla tasarlanmış planlar ve politikalar geliştirip planları uygulamak için kaynakları tahsis ederek ilerler.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Örgütsel Amaçlara Uygun Seçeneklerin Belirlenmesi: Planlama sürecinin bu aşamasında, örgütün gelecekte ulaşmak istediği amaç ve hedeflere nasıl ulaşılabileceği yönelik seçeneklerin belirlenmesi söz konusudur.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri