Stratejik yönetim süreci, örgütlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak, kaynaklarını etkin kullanarak rakiplerine karşı rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirdiği, politikalar oluşturduğu ve bunları uygulayarak kontrol ettiği bir süreçtir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Stratejik yönetim süreci stratejik bilince sahip olmakla başlar. Hedeflenen sonuçlara varmak için “yönetimin dört işlevini (planlama, organize etme, yürütme, kontrol)” kullanır.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Dolayısıyla stratejik plan, bir şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşması için hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşma noktasındaki aksiyon planlarını oluşturmasıdır. Bu planlar dâhilinde, şirketler hem kendi iç dünyasında güçlü ve zayıf yönlerini fark eder, hem de dış çevreyi analiz eder.
Strateji oluşturma sürecinde yapılanlar şunlardır: Organizasyonun filozofisi ve misyonunu belirleme. Misyonu başarmak için kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirleme. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli stratejileri belirme.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim). Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar.
Performans hedeflerine ulaşılmasını ve firmanın büyümeye devam etmesini sağlamak için bir eylem planıdır. Stratejik yönetim, hedeflere ulaşmak amacıyla tasarlanmış planlar ve politikalar geliştirip planları uygulamak için kaynakları tahsis ederek ilerler.
Stratejik planlamayı işinizde sahip olduğunuz güçlü yönlerinizle, önünüze çıkan fırsatlar arasındaki uyum süreci olarak tarif etmek mümkündür. Bu hedefe ulaşabilmek için ise çevre koşullarını tespit etmek, iyi algılamak ve analiz ederek işe uyarlamak gerekmektedir.
Stratejik planlama uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İşletme, Ekonomi, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Stratejik planlama, stratejik yönetimin ilk aşaması olan formülasyon safhasıdır. Stratejik planlama bir örgütün ne olduğunu, ne yaptığını ve bunu niçin yaptığını şekillendiren ve bu sürece rehberlik eden temel karar ve eylemleri üreten disiplinli bir çalışma olarak tanımlanabilir (Bryson'akt Erkan, 2008: 8).
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri