Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Mevcut Durum. Şirketin mevcut durumunun doğru olarak bilinmesi, strateji geliştirme sürecinin ilk adımıdır. Nerede durduğu bilinmeyen bir konumun hareket alanı hesaplanamaz. Bu nedenle değerlendirme yapılarak şirketin durumu net olarak saptanmalıdır.
1. Stratejilerin Geliştirilmesi ve Stratejik Planlama Aşaması: Bu aşamada iç ve dış durum değerlendirilmesine yönelik GZFT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) analizi yapılır, vizyon ve misyon bildirileri hazırlanarak örgütün ortak amaç, ilke ve değerleri ortaya konulur.
Bir organizasyonda amaçların gerçekleştirilmesi için stratejiler oluşturulurken, ilk aşamada işletmenin vizyonu çerçevesinde bu stratejilerin bir planlaması yapılır, daha sonra bu planlanan stratejiler uygulanır ve son aşamada ise, uygulama sonuçları gözden geçirilerek denetlenir.
İşletme stratejisi oluşturma sürecinin en önemli unsurunun insan kaynakları süreci ve uygulamaları olduğu bilinmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Stratejik planlama, stratejik yönetimin ilk aşaması olan formülasyon safhasıdır. Stratejik planlama bir örgütün ne olduğunu, ne yaptığını ve bunu niçin yaptığını şekillendiren ve bu sürece rehberlik eden temel karar ve eylemleri üreten disiplinli bir çalışma olarak tanımlanabilir (Bryson'akt Erkan, 2008: 8).
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik yönetim sürecinin son evresi, seçilen stratejiler için değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi, stratejilerin değerlendirilmesi ve kontrolünün yapılmasıdır.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar. İşletmeler gelecekte ulaşmak istedikleri amaçlarını, hedeflerini saptamalı ve bunlara ulaşabilmek için çeşitli hareket tarzları belirlemelidir. İşte bu planlamadır.
1- Hedef Belirleme: Planlama aşamasının ilk adımı, belirli bir hedefin belirlenmesidir. Hedefler, spesifik, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı olmalıdır. Hedeflerin belirlenmesi, planlama sürecinin en önemli adımlarından biridir çünkü tüm diğer adımlar, belirlenen hedefe ulaşmak için tasarlanır.
Planlama süreci birtakım aşamaları içerir. Bunlar sırasıyla; amaçları belirlemek, mevcut durumu analiz ederek geleceği tahmin etmek, amaçlara ulaştıracak seçenekleri belirleyerek zaman, emek, finans ve teknoloji açısından karşılaştırmak ve en uygun seçeneğe karar vererek uygulamaktır.
✓ Stratejik planlar beş yıllık dönemi kapsar. ✓ Stratejik planlarını Yönetmelikte belirlenen takvime uygun olarak süresinde hazırlamayan kamu idareleri, Sayıştaya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna bildirilir.
Stratejik planlama süreci, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda benimsediği fikirleri ifade eder. Bu süreç, organizasyonun iç ve dış çevresini analiz ederek, belirli bir vizyon ve misyon doğrultusunda hedefler belirlemesini içerir.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Performans hedeflerine ulaşılmasını ve firmanın büyümeye devam etmesini sağlamak için bir eylem planıdır. Stratejik yönetim, hedeflere ulaşmak amacıyla tasarlanmış planlar ve politikalar geliştirip planları uygulamak için kaynakları tahsis ederek ilerler.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Planlamanın doğru ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Amaçların saptanması, olanakların araştırılması, seçeneklerin belirlenmesi, en uygun seçeneğin belirlenmesi, plan hedeflerinin saptanması ve planın denetimi.
Ülgen ve Mirze'ye göre; misyon, işletmenin varoluş nedeni ve strateji oluşturma sürecinin önemli bir başlangıç noktasıdır. Çünkü, işletmenin stratejileri hazırlanırken, mevcut misyon stratejilere yol gösterecektir.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik insan kaynakları planlamasının ilk adımı işletme misyonunun belirlenmesidir. Misyon, işletmenin hangi işi, neden yaptığını açıklar. Misyon cümlesi işletmenin gereksinim duyduğu elemanların özelliklerinin belirlenmesinde yararlanılacak ilk kaynak niteliğindedir.
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri