Stratejik planlama, stratejik yönetimin ilk aşaması olan formülasyon safhasıdır. Stratejik planlama bir örgütün ne olduğunu, ne yaptığını ve bunu niçin yaptığını şekillendiren ve bu sürece rehberlik eden temel karar ve eylemleri üreten disiplinli bir çalışma olarak tanımlanabilir (Bryson'akt Erkan, 2008: 8).
Birinci aşama; mevcut durumun belirlenmesidir. Bu aşamada iç ve dış değerlendirme, piyasa analizi yapılmalıdır.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
İlgili 20 soru bulundu
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon'un, bu üç önemli unsuru bir 'kullanma sanatı' olarak belirlediğini belirtmektedir. Kuvvet, yani güç, bir strateji belirlediğinizde, akabinde oluşturulacak hedeflere ulaşmak için kullanılması planlanan dinamik bir unsurdur.
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
1- Hedef Belirleme: Planlama aşamasının ilk adımı, belirli bir hedefin belirlenmesidir. Hedefler, spesifik, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı olmalıdır. Hedeflerin belirlenmesi, planlama sürecinin en önemli adımlarından biridir çünkü tüm diğer adımlar, belirlenen hedefe ulaşmak için tasarlanır.
İdeal bir stratejik plan aşamaları genelde durum analizi, hedef ve strateji belirleme, eylem planı oluşturma ve izleme ve değerlendirme başlıklarından oluşur. Her aşamanın özellikleri farklıdır; durum analizinde, mevcut durumun doğru şekilde belirlenmesi için potansiyel ve zayıf yönler belirlenir ve incelenir.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar. İşletmeler gelecekte ulaşmak istedikleri amaçlarını, hedeflerini saptamalı ve bunlara ulaşabilmek için çeşitli hareket tarzları belirlemelidir. İşte bu planlamadır.
İşletme stratejisi oluşturma sürecinin en önemli unsurunun insan kaynakları süreci ve uygulamaları olduğu bilinmektedir.
Stratejik insan kaynakları planlamasının ilk adımı işletme misyonunun belirlenmesidir. Misyon, işletmenin hangi işi, neden yaptığını açıklar. Misyon cümlesi işletmenin gereksinim duyduğu elemanların özelliklerinin belirlenmesinde yararlanılacak ilk kaynak niteliğindedir.
Yönetim işlevleri tüm yönetsel eylemler açısından temel oluşturmaktadır. Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır.
Yönetim Faaliyetinin Beşeri Özelliği Vardır
Yönetim faaliyetinin gerçekleşmesinde temel unsur insandır. Yöneten ve yönetilen insandır.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Strateji oluşturma sürecinde yapılanlar şunlardır: Organizasyonun filozofisi ve misyonunu belirleme. Misyonu başarmak için kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirleme. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli stratejileri belirme.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri