Stratejik yönetim, koordinasyon sağlamada ortak bir hedef oluşturarak, işletmenin alt bölümlerinin birbirlerinden ayrılarak, farklı amaçlara yönelmesine engel olur. Stratejinin olmaması halinde bölümler gittikçe farklılaşacak ve her biri ortak amacı değil, kendi amacını gerçekleştirme eğilimini gösterecektir.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Strateji yol gösterir. Gidilecek yolu ve o yoldan nasıl gidileceğini gösteren bir rehberdir. Zor durumlarda, sıkıntılı anlarda önünüzü aydınlatır. Herkesin hata yaptığı, yanlışın doğruya karıştığı günlerde güvenilir bir limandır.
Stratejik bilinç ile kast edilen, kurumların sürekli çeşitli stratejiler ürettiği ve uyguladığını, bu stratejilerin nasıl daha etkili olarak geliştirilebileceğini, değişim için çevresel fırsat veya tehditlerden nasıl yararlanılabileceğini anlayabilmektir.
Stratejik bir plan, şirketlerin geleceklerini öngörmelerini ve buna göre hazırlanmalarını sağlar. Stratejik planlama sayesinde şirketler, bazı olumsuz senaryoları önceden tahmin edip bunları önlemek için gerekli önlemleri alabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Stratejik Yönetim Önemi
Stratejik yönetim uzun vadeli planlar içermektedir. Bu sayede kişilere uzun vadede düşünme ve hatalarını, eksiklerini görme yetisi kazandırır. Günümüzde hızla değişen, gelişen iş dünyasına ve çevreye ayak uydurma, esnek davranma ve zamanında gerekli değişikliği yapma yeteneklerini kazandırır.
Bir yönetim aracı olarak stratejik planlama, çevresel değişiklikleri dikkate almayı sağlamak; uzun, orta ve kısa vadeli sonuçları referans almak; amaçları, boyutları ve stratejik yönlendirmeleri tanımlamak; kaynakların optimal tahsisini araştırmak ve uygun eylemleri belirlemek gibi işlevlere sahiptir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik iş yönetimi; bir işletmenin uzun ve kısa vadeli hedeflerinin olması ve bu hedeflere ulaşmak için planlı hareketlerinin bütünüdür. Küreselleşme, çevresel şartların hızlı değişimi, işletmelerin rekabet ortamını arttırırken, işletme sahipleri kendilerini tehdit altında hissedebilirler.
Strateji, “düşmanın ne yapabileceği ve ne yapamayacağını belirleyerek buna göre genel bir plan yapmak, kendi güçlerini yerleştirerek gerektiğinde harekete geçirmek” olarak da tarif ediliyor.
Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak ve rekabet avantajı sağlamak için kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmasını sağlayan bir yönetim sürecidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
YÖNETİMİN AMACI
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik yönetimin önemi, bir şirketin hedeflerine odaklanmasına yardımcı olmaktır. Başarılı durum analizini uzun vadeli hedeflerin oluşturulması takip eder. Uzun vadeli hedefler, uzun vadede şirketin rekabetçi konumunu iyileştirebilecek hedefleri gösterir.
Dolayısıyla stratejik plan, bir şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşması için hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşma noktasındaki aksiyon planlarını oluşturmasıdır. Bu planlar dâhilinde, şirketler hem kendi iç dünyasında güçlü ve zayıf yönlerini fark eder, hem de dış çevreyi analiz eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri