Eğer bir kemik tekrarlayan şekilde üst üste fazla yüke, strese maruz kalırsa öncelikle kemik içinde kanamalar ve ödem sonrasında ise küçük çatlaklar izlenir. Bu kemik yaralanmasına stres kırığı denir. Özellikle sporcularda ve işçilerde çok sık görülür.
Stres kırığı nerelerde görülür? Stres kırığı çoğunlukla ayak kemiklerinde (en sık ayak tarak kemiklerinde) ve kaval kemiği gibi yüke ve zorlanmaya daha açık olan kemiklerde görülür.
Buradaki stres ifadesi kemik dokusuna gelen aşırı bükücü gücü ifade ediyor. Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, stres kırıkları oluşabiliyor. Özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıkları genellikle kadınlarda ortaya çıkııyor.
Artan fiziksel aktivite, zamanla kalça stres kırığına yol açabilir. Kalçadaki stres kırıkları, genellikle pelvise bağlanan uyluk kemiğinin tepesinde bulunan femur boynunda görülürler. Bu tip bir yaralanma; en çok sporcuları ve askeri personeli, antrenman veya fiziksel aktivitedeki ani bir artıştan sonra etkiler.
Spor sonrası dinlenmekle ağrılarınızda azalmıyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulmalı.”
İlgili 34 soru bulundu
Ağrı, şişlik ve hassasiyet en büyük belirtilerdir. İlk adımda, ayağınızda sürekli yoğun bir ağrı hissedersiniz. Ağrı genellikle aktiviteyle daha da fazla artar, dinlenmekle ise oldukça azalır. Şişlik ise stres kırığının olduğu bölgede görülmektedir.
Stres kırıklarının tedavisinde en önemli aşama kemiğin istirahat ettirilmesi ve stres kırığını artıracak aktivitelerden kaçınılmasıdır. Bunun dışında kemiğin uğradığı yük ve kuvvetin azaltılmasına yönelik kemik dokusuna uygulanacak atel ve ortezler tedavi başarısını artırabilir.
Stres kırığı tedavi edilmediğinde, ayağın hareket etme yetisini sınırlandırabilir. Aynı zamanda kişinin kendi ayağına uygun ayakkabı bulmasını da zorlaştırabilir. Bir eklemin içine uzanan kırıklardan kaynaklanan artritin de oluşmasına neden olabilen stres kırığının belirtilerine sahipseniz mutlaka bir doktora gidin.
İyileşme sürecinde ise mümkün olduğunca kırığın olduğu bölgeye yük bindirmemek ve dinlenmek gerekir. Gerekirse koltuk değneği önerilir. Çok nadir olarak cerrahi gündeme gelir. Genelde ameliyat tercih edilmeden koruyucu önlemlerle yüzde 80-90'ı kendiliğinden kaynar.
Stres kırıkları genelde 20-35 yaş grubunda görülmekle birlikte en fazla profesyonel sporcularda rastlanır.
İskelet-kas sisteminde meydana gelen bir aşınma doğru beslenme ve uygun dinlenme sürelerinde iyileşir. Ancak bir kemik yapısının kendini tedavi etmesi için yeteri kadar istirahat edilmediğinde zayıflar. Bu da stres kırığına neden olabilir.
Normal bir kemik kaldıracağından daha fazla yüke maruz kalırsa stres kırığı gelişebilir. Örneğin bir kişi kilometrelerce yürüdüğünde stres kırığı gelişebilir. Burada önemli olan belli bir ağırlığa programlanmış kemiğin bunun çok çok üzerinde bir yüke maruz kalması kemiğin bütünlüğünü bozmasıdır.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Stres Kırıkları Nedir, En Çok Nerede ve Kimlerde Görülür? Stres kırıkları; ilgili kemiklerin potansiyelinden fazla güce maruz kalması sonucunda oluşan kırıklardır. Kol ve bacakların yanı sıra aynı zamanda omurga ve kaburga kemiklerinde de sıklıkla görülmektedir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Stres kırığı olan kemiğin üzerine hekim tarafından yük verildiğinde (palpasyon) şiddetli ağrı görülür. Ayrıca ağrı dışında şişlik, hareket kısıtlılığı da izlenir. Doğru tedavi edilmeyen stres kırıkları ilerler ve gerçek kırıklara dönüşebilir.
Genellikle çok hareketli olan bel bölgesinin alt omurlarındaki aşırı yüklenmeye bağlı oluşan "stres kırıklarıdır". Bu kırıklara omurga stres kırığı (spondilolizis) denir. Bu bölgenin çok hareketli olması nedeniyle de oluşan omurga stres kırığı çoğu zaman iyileşmeyebilir.
Ayak tabanında metatars kemikleri olarak da bilinen tarak kemiklerinin bulunduğu bölgedeki ağrıya “metatarsalji” denilmektedir. Travma, uzunluk farklılıkları, düztabanlık, halluks valgus, halluks rigitus gibi yapısal deformitelere, bazı bozukluklara, kemik ve yumuşak doku bozukluklarına bağlı oluşabilmektedir.
Depresyon Kırıkları: Kırılan kemik parçaları beyne doğru çökmüştür. Çöken kısım bir parçadan veya birden çok parçacıktan oluşabilir. Direkt röntgen ve Beyin Tomografisi ile teşhis edilirler. Travma yerinde oluşan şişlik geçtikten sonra elle dokunarak veya dışardan gözle bakarak da fark edilebilirler.
Doktorlar çoğu zaman kırıkları tespit etmek için röntgeni kullanır ancak röntgen görüntüleri sadece kırıklar için değil, doktorların çok çeşitli yaralanmaları, bozuklukları ve hastalıkları teşhis etmesine yardımcı olmak için de oldukça faydalıdır.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Travmatik kırıkların belirtileri ve işaretleri: Kırık anında bir ses duyabilirsiniz. Kırığın oluştuğu anda veya birkaç saat sonra bölgesel ağrı olacaktır(impaktın olduğu yerdeki ağrı), fakat saatler sonra ağrı geçer. Ayağın normal olmayan ya da çarpık görüntüsü
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri