Psikolojik mide bulantıları genellikle sinirlilik hali ve stres gibi psikolojik etmenler sebebiyle meydana gelmektedir. Kişi zaman zaman kendini, hislerini ifade etmekte zorlanabilir. Bu gibi durumlarda dile getirilmeyen ve gizlenen duygular birtakım fiziksel rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir.
Yükselen stresin yarattığı kimyasal değişimler de mide bulantısı ve kusma, gaz, mide ekşimesi, ishal ya da kabızlık gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Yaşanan bu fiziksel değişimler ise kaygı seviyesinin artmasına ve bir kısır döngüye sebep olabilir.
Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler spesifik bir sebebe bağlı olmayan durumlar karşısında da uzun süre kaygı ve korku duyabilir. Bir insanın neden sürekli midesi bulanır? Kronik bir rahatsızlık olarak nitelendirilebilen genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu psikolojik mide bulantısı nedenlerindendir.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Kusmaya viral enfeksiyonlar, gastroenterit olarak adlandırılan sindirim sistemi iltihaplanması, yenen bir yemeğe bulaşan bakteriler, gıda zehirlenmesi, hamilelik ve birçok farklı durum karnın etrafındaki kasların kasılmasına, bu da midenin boşalmasına yani kusmaya neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Eğer yetişkin bir bireyde kusma bir günden daha fazla devam ediyorsa veya ishalle birlikte gelişen kusma yarım günden daha fazla devam ediyorsa ve dehidrasyon belirtileri varsa, en kısa sürede mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.
Günlük hayatımızda herhangi bir olaydan ya da durumdan dolayı hissettiğimiz ve bizi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz yönde etkileyen ve olumsuz düşüncelere yol açan kaygıların bütünüdür. Stresör Nedir? Strese neden olan her türlü psikolojik, çevresel, fizyolojik etkene 'stresör' denir.
Panik atak fiziksel belirtiler ile başlıyor
Ellerde uyuşma, terleme ve karıncalanma ya da üşüme, ürperme ve ateş basması. Nefes almada zorlanma, yutkunamama, boğulma hissi, mide bulantısı. Baş dönmesi, titreme, bayılacakmış gibi hissetmek.
Yaşam kalitesini düşüren ve zaman zaman strese bağlı bir durum olan mide ağrısı için sağlıklı ve doğal beslenme oldukça önemlidir. Günlük su tüketiminin fiziksel aktivitenin arttırılması mide ağrısını ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Ruhsal ve psikolojik düzeyde bastırılan sıkıntıların fizyolojik olarak dışa vurulması sık görülen bir durumdur. Psikolojik mide bulantısı da bunun örneklerinden biridir. Psikolojik mide bulantısına baş ağrısı, kabızlık veya ishal, kusma, halsizlik ve uykusuzluk gibi semptomlar eşlik edebilir1.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Mide bulantısı problemlerinin altında yatan tıbbi nedenin teşhis ve tedavi edilmesi için hastanelerin gastroenteroloji (mide bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgilenen alan) bölümüne başvurması gerekmektedir.
Bedensel tepkiler - Enerji eksikliği, uykusuzluk ve iştahsızlık bunlardandır. Diğer belli başlı belirtiler, mide bulantısı, baş dönmesi ve değişik ağrılardır. Birçok kişide, cinsel istek azalması görülür.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Kişi stres dönemlerinde odaklanma zorluğu yaşar, konsantrasyon problemleri görülür, Unutkanlık ve dalgınlık gibi sorunlarla sık karşılaşılır, Sinirli ruh hali görülür, kontrolsüzlük duygusu ortaya çıkar, Kişi kendini üzgün, kızgın, baskı altında hisseder.
Aklınıza gelebilecek her türlü sağlık sorununun sebebi olabilir. Araştırmalar stresin obezite, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı, diyabet, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, astım ve daha birçok durum için riski artırdığını gösteriyor.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Psikolojik mide bulantısına iyi gelebilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir: Yağlı gıdalar tüketmemeye çalışın. Egzersiz yapın ve düzenli şekilde uygulayın. Bol bol su için. • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Gürültüden ve yüksek sesten uzak durun.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri