Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Suyun katı ve sıvı ile gaz hali üzerinden, değişik hallerde bulunur. Bu doğrultuda özellikle buzun erime noktası ile beraber katıdan sıvıya geçiş yapması belli bir derece kapsamında gerçekleşir. Bu bağlamda örneğin su 0 santigrat derece üzerinden deniz seviyesinde donma noktasına ulaşır.
Evet, su sıfır santigrat derecenin altında sıvı kalabilir. Bunun gerçekleşmesinin birkaç yolu vardır. Her şeyden önce, bir malzemenin fazı hem sıcaklığına hem basıncına güçlü bir şekilde bağlıdır. Çoğu sıvı için basınç uygulamak, sıvının donarak katı hale geldiği sıcaklığı artırır.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur.
❖Su 0oC'de donar. ❖Glukoz, fruktoz ve sakkaroz gibi bir katı madde suda çözününce, oluşan çözeltinin donma noktası düşer. ❖Gıdalardaki su, içerisinde çeşitli bileşiklerin çözünmüş olduğu bir çözelti niteliğinde olduğuna göre, donma noktaları 0oC'nin altındadır.
İlgili 22 soru bulundu
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir.
Ancak bilim dünyasında kabul edilmiş ve deneylerle ortaya çıkarılmış belli başlı bazı süreler bulunur. Su Kaç Derecede Donar, Kaç Derecede Kaynar ve Buharlaşır? Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir. Muhtemelen suyun bu farklı özelliğini birçoğunuz gözlemlemişsinizdir.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Çiğ, havadaki su buharının 0 derecenin altına düşmesi sonucunda gerçekleşir. Havadaki su buharının sıvı hale geçmeden direkt olarak buz haline dönüşmesi sonucunda çiğ ortaya çıkar.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
0°C'nin altında küçük su damlacıkları oldukça soğur ancak eğer sıcaklık -10°C'den yüksekse sadece çok küçük su parçacıkları donar. Sıcaklık düştükçe donan parçacık sayısı artar -35°C ile -40°C altındaki sıcaklıklarda sis tamamen donmuş su kristallerinden oluşur.
Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Bir sıvının yüzeyindeki moleküllerin kinetik enerjisi, sıvı moleküllerini bir arada tutan moleküller arası çekim kuvvetini yenecek kadar büyükse sıvı molekülleri buharlaşabilir. Gaz haline geçen bu moleküllerin sıvının yüzeyinde oluşturduğu basınca buhar basıncı denir.
Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar.
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
TSE standartlarına göre içme suyu sıcaklığı 12 °C' dir [2].
Soğutulan sıvı suyun hacmi 4ºC'ye kadar beklendiği gibi azalırken, 4ºC'den sonra artmaya başar. Hacimde soğumayla beraber yaşanan bu artış donma sırasında da devam eder.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir.
Su damlacıkları genel olarak sıvı su olarak kalır ve donmaz, hatta 0 °C (32 °F) altında, her mikro damlacığın yüksek yüzey geriliminden dolayı, bu büyük buz kristallerinin genişleyip oluşmasını engeller.
Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.
1- 1 kg buhar üretimi için 600 kcal gerektiği kabul edilmiştir.
Yani su en yüksek yoğunluğa +4 ℃ de ulaşır. Su molekülleri en yoğun +4 ℃ de bulunur. +4 ℃ den sonra grafikte de görüldüğü gibi özkütle (yoğunluk) tekrar düşmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri