20° derece sıcaklıktaki maddeleri halleri: > Buz katı bir maddedir ve 20° sıcaklıkta eriyerek sıvı bir hale dönüşür.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi. Fakat bu hâller olağanüstü durumlarda gerçekleşir, çok soğuk ya da çok yoğun maddelerde.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Un,şeker ve tuz gibi küçük tanecikli katılar akışkanlık özelliği gösterse de kesinlikle sıvı bir madde değildir... Yani Un,şeker ve tuz gibi maddeler maddenin "katı" hâlindedir...
yoğurt, maddenin 16 halinden birisi olan jel halidir.
İlgili 35 soru bulundu
Maddeler doğada üç farklı hali ile bulunur. Bunlar katı ve sıvı ile gaz halleridir. Bazı durumlara ve etkilere bağlı olarak madde katı ya da sıvı veya gaz olabilir.
Denizler, okyanuslar, göller sudan oluşur. Diğer hal ise suyun katı hali olan buzdur. Buz hali, Antarktika kıtasını oluşturur. Yeryüzü orada buzlarla kaplıdır.
Dayanıklı bir yapıya sahip olan maden olarak öne çıkan demir, 1535 santigrat derece doğrultusunda erir.
Aynı zamanda kaynama noktası ise 2700 santigrat derece şeklinde ifade edebilir. Altınlar ayarı fark etmeden ortak şekilde aynı erime ve kaynama derecesi kapsamında ele alınmaktadır. Bu bağlamda 14 ayar ya da 24 ayar olsun fark etmeden, altın 1064 santigrat derece ile birlikte erime noktasına geçer.
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar.
Madde doğada üç halde bulunur: Katı,Sıvı,Gaz.
Su katı, sıvı ve gaz olmak üzere Dünya'da 3 farklı fiziksel halde bulunur.
Maddeler katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde doğada bulunur. Maddenin halleri duyu organlarıyla ayırt edilmektedir. Maddeler doğada katı, sıvı, gaz olmak üzere üç farklı şekilde bulunur. Çevremize de baktığımızda farklı şekillerde ve renklerde birçok madde görülür.
Plazma, kimya ve fizikle iyonize oluş gaz anlamına geliyor. Mikroskobik açıdan plazma, sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluğu olarak ifade edilir.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Gaz halindeki bir maddeye yeterli enerji verilirse maddenin dördüncü hali plazma üretilebilir. İlk defa 1929 yılında Irwing Langmuir iyonlaşmış gaz topluluğunu “plazma” olarak isimlendirmiştir (Tonks and Langmuir, 1929).
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
Maddenin ilk hali olarak pek çok kişinin bildiği katı hali gelmektedir.
Maddenin Kaç Hâli Vardır? Doğada maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzerine dört hâline rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri