Öyle ki ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) okyanuslarla ilgili oluşturduğu raporuna göre okyanus tabanının yüzde 95'ini henüz keşfetmemiş bulunuyoruz. Okyanusların yalnızca yüzde 5'inin keşfedildiği bilgisi bu rapora dayanmaktadır.
%3'ten daha azı tatlı su; geri kalanı tuzlu su, neredeyse hepsi okyanusta. Dünya Okyanusunun alanı yaklaşık 361,9 milyon kilometrekare (139,7 milyon mil kare), Dünya yüzeyinin yaklaşık %70,9'unu kaplar ve hacmi yaklaşık 1.335 milyar metreküptür (320,3 milyon mil küp).
Son sınır gökyüzü derler ama asıl keşfedilmemiş uzay Dünya okyanuslarıdır. Nitekim ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) raporuna göre okyanus tabanının yüzde 95'ini henüz keşfetmemiş bulunuyoruz. Öyle ki Mars'ın yüzeyini bile okyanuslardan daha iyi biliyoruz.
Okyanusun ne kadarı keşfedildi? Modern teknolojilere rağmen, okyanusların sadece yüzde 5'i keşfedildi. Bu nedenle, geri kalan yüzde 95 'e dokunulmamış, görülmemiş ve bugüne kadar keşfedilmemiş olarak bekliyor. Deniz canlılarıyla ilgili olarak, bilim insanları okyanuslarda kaç tane olduğunu henüz keşfetmedi.
Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur. Dünya'nın yer çekimi, uzaydaki diğer nesnelerle, özellikle Güneş'le ve tek doğal uydusu Ay'la etkileşime girer.
İlgili 34 soru bulundu
Sözcü'nün haberine göre; Güney Amerika ve Atlantik Okyanusu üzerinde dünyayı izleyen Suomi NPP isimli uydunun çektiği görüntülerde okyanusun ortasındaki bir noktada aşırı bir ısı artışı olduğu tespit edildi.
Dünyadaki okyanusların altında 20 milyon ton altın. rezervi vardır. Fotoğraf Galerisi.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Okyanusun dibine inen ilk insan, 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh'tı. Piccard ve Walsh, Trieste adlı denizaltıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun en derin noktasına indiler.
25 Mart 2012'de, Kanadalı yönetmen James Cameron “Dikey Torpil (Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru'na tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada dünyanın tabanına inen, 3 saat incelemelerde bulunan Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıktı.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir.
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır.
Öte yandan bilindiği üzere katil balinalar, okyanusların tümünde bulanan en yırtıcı memelilerdir. Boyutları 5 ile 8 metre arasında değişen ve 5.5 ton ağırlığa sahip olan bu canlıların, beyaz köpek balıkları tarafından okyanusun kralları olarak nitelendirilmiş durumda.
NASA'nın okyanuslarda başladığı araştırmalarına bilinmeyen devasa bir tür keşfetmesi nedeniyle yarıda bıraktığı ve araştırmalarını dünyadan kurtulmaya yönelttiklerini belirten çeşitli videolar sosyal medyada korkutucu görsel ve seslerle paylaşılıyor.
Peki okyanusun ne kadarı keşfedildi? Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'ne (NOAA) göre bu yüzde şaşırtıcı derecede küçüktür. Dünya okyanuslarının sadece yüzde 5'i keşfedildi ve haritası çıkarıldı. Özellikle yüzeyin altı olmak üzere gerisi çoğunlukla keşfedilmemiş ve insanlar tarafından görülmemiştir.
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Yeni bir hesapla en net bilgiye ulaşıldı: Okyanuslarda 1332 milyon kilometreküp su var. 1332 milyon kilometre küp. Massachussetts'deki WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) tarafından yapılan son çalışmalara göre dünyadaki okyanuslarda bulunan toplam su miktarı bu.
Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz. Esenlikle.
Derin deniz bölgelerinde sıcaklık -1°C ile 5°C arasında değişir. Tuzluluk değerlerinde herhangi bir artma ya da azalma olmaz, yani değerler sabittir. Derin denizlerde, çözünmüş oksijen yoğunluğu da hayli azdır.
Nullarbor ovasının denizle birleştiği yerde Nullarbor Uçurumları yer almaktadır. Denizden metrelerce yükseklikte olduğunuz bu manzara gerçekten nefes kesici görünmektedir. Denize paralel şekilde uzanan bu görüntü nedeniyle dünyanın bittiği nokta olarak adlandırılmıştır.
Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 km2'dir.
Dünyanın bittiği yer: Cabo da Roca, Colares, Portekiz - Tripadvisor.
ABD 340 ton üretiyor En büyük rezerve sahip Güney Afrika yılda 447 ton, üçüncü sıradaki ABD 340 ton, dördüncü sıradaki Kanada 158 ton, beşinci sıradaki Avustralya 300 ton altın üretirken, ikinci büyük rezerve sahip Türkiye hemen hiç altın üretmiyor.
Dünya altın rezervi son yapılan araştırmalara göre geçmişten bugüne kadar altın madenlerinden çıkarılan dünyada altın miktarı 201 bin 296 ton olduğu saptanmıştır. Çıkarılmayan dünyada altın rezervi 3 bin ton olduğu bildirilmiştir. Tüm dünyadaki altın rezervi 53 bin ton altın olduğu bilinmektedir.
Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, yer altı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde bilinen rezervler 18 yıl içinde tükenecek. Yani; 2040'ta yer altındaki altın madeninin tamamının bitmesi öngörülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri