Son bölümde ise Türkiye'de 2021 mali yılı ile uygulanmaya başlanan program bazlı performans bütçe sistemi uygulaması ele alınmıştır.
ç) 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi tasarruf anlayışıyla hazırlanmış olup idarelerce yapılacak harcamaların, bütçe işlemlerinin ve ihtiyaç olması halinde ek ödenek taleplerinin bu anlayış çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Performans bütçe, program bütçe ve planlama programlama bütçe sistemi modern bütçe sistemleri olarak adlandırılmaktadır.
Bütçe (eski Fransızca: bougette sözcüğünden), devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüdür. Devlet, satış, gider, üretim, genel yönetim gibi bütçe türleri vardır.
İlgili 38 soru bulundu
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
Kamu kesimi söz konusu olduğunda şöyle bir bütçe denklemi yazabiliriz: Bütçe Dengesi = Bütçe Gelirleri (vergi gelirleri + diğer gelirler) – Bütçe giderleri (faiz dışı giderler + faiz giderleri) Faiz dışı giderler de personel giderleri, yatırım giderleri, diğer cari giderler olarak sıralanabilir.
Geleneksel ya da klasik bütçe sis- temi, girdi odaklı yani kullanılan ödeneklerin kontrolüne dayalı bir sistemdir. Harcamacı birim- lerin teklif ettikleri harcama kalemlerine ödenek tahsisi yapılır, sunulan hizmet ile ortaya çıkan sonuç arasında fayda-maliyet ilişkisi kurulmaz.
- Çağdaş Bütçe Fonksiyonları: • İktisadi İstikrar Fonksiyonu, Kaynakların Tahsisi Fonksiyonu, • Gelirlerin Dağılımı Fonksiyonu, • Planlama ve Yönetim Aracı Olma Fonksiyonudur.
Bütçe politikası, devletin vergi, kamu harcaması ve borçlanma gibi araçlarla makro ekonomik dengeleri sağlamaya çalıĢmasıdır. Bu araçlar bağlamında, devletin, bütçe açığı veya bütçe fazlası vererek de, ekonomik ve sosyal yapıya müdahalesi de bütçe politikası olarak adlandırılabilir.
Genel bütçe gelir teklifi Cumhurbaşkanlığı tarafından, diğer bütçelerin gelir teklifleri ise ilgili idarelerce hazırlanmaktadır.
Çok yıllı bütçeleme, devletin gelecek bir yıl esas olmak üzere, izleyen birkaç yıla ilişkin gider ve gelir tahminlerinin yer aldığı, gelecek yıla ilişkin gider ve gelirlerinin yürütülüp uygulanması konusunda hükümetin parlamentodan yetki ve izin aldığı bir bütçeleme şeklidir.
2023 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderleri toplamı 4 trilyon 469 milyar 570 milyon TL, faiz hariç bütçe giderleri 3 trilyon 903 milyar 974 milyon TL, bütçe gelirleri ise 3 trilyon 810 milyar 149 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2024 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 10 trilyon 205 milyar lirayı geçerken, ödenekte aslan payı 4 trilyon 227 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığına ayrıldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin sunduğu, Türkiye'nin 2023 yılı bütçesi, 4 trilyon 470 milyar lira olarak kabul edildi.
Sıfır tabanlı bütçeleme (ZBB) başlangıç noktası olarak önceki bütçeyi kullanıp gerektiği ölçüde düzenleme yapmak yerine tüm giderlerin her yeni dönem ya da yılda gerekçelendirilmesi gereken bir bütçeleme tekniğidir.
Modern bütçe teorileri olarak adlandırılan devri ve telafi edici bütçe teorileri bütçeyi ekonomik hayata müdahale etmek için bir araç olarak görmektedirler. 1929 büyük iktisat buhranı ile ortaya çıkan ekonomik hayata devletin müdahale etmesi gerektiği görüşü bu iki bütçe teorisinin gelişmesine neden olmuştur.
PB, mevcut ekonomik ve sosyal yapıda devlet yükümlülüklerinin yapılan hizmet açısından değerlendirilerek sınıflandırıldığı ve kaynakların ayrımında, faaliyetlerin yerine getirilmesi ve sürdürülmesinde "hizmeti" esas alan bir bütçe sistemidir.
En mantıklı bütçe belirleme yöntemi amaç ve görev yöntemidir. Çünkü bu yöntemde mağaza tutundurma bütçesini geçmiş ve gelecekteki satışlara ya da rekabete göre değil de bu faaliyetlerle ulaşmak istediği amaçlara göre belirler. – bu görevleri yerine getirmenin maliyeti tahmin edilmelidir.
Bütçe stratejisi, bütçe planının isteğe bağlı olarak etkinleştirilen bir bileşenidir. Bir planın öncesinde veya plan sırasında açılıp kapatılabilir. Bütçe grubundaki her plan farklı hedefler ve farklı bütçe stratejisi ayarları içeriyor olsa bile bir bütçe teklif stratejisi bir bütçe grubu için oluşturulur.
KAİZEN maliyetleme ise; hedeflenen maliyetlerin belirlenerek o maliyet seviyesine düşürülmesi sürecinde sürekli olarak iyileştirme faaliyetlerini kapsayan süreçtir (Monden & Lee, 1993). KAİZEN'in özü aslından çok açık ve oldukça basittir. 'KAİZEN' 'iyileştirme' demektir.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Modern bütçe ilkeleri ise kamu maliyesi ve bütçe hukuku alanındaki yeni anlayış ve gelişmeler paralelinde ortaya çıkan ilkelerdir. Bunlar, mali saydamlık ilkesi, hesap verilebilirlik ilkesi ve etkinlik ilkesidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri