Çalışma hayatına başlamak için gerekli asgari şartları bile taşımayan çocuklar da çalıştırılabilir. Ancak 14 yaşını doldurmamış ya da ilköğretimini tamamlamamış bu çocuklar sadece kültür, reklam ve sanat faaliyetlerinde, yazılı olarak sözleşme yapılması ve her faaliyet için tek tek izin alınarak çalıştırılabilirler.
13 yaşında bir çocuk işyerinde çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
İş Kanunu'nun 71. maddesinde; zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışanların ise günde beş ve haftada otuz saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir.
Buna göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak eğer çocuk 14 yaşını doldurmuşsa ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamışsa, bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
İş Kanunu'nun “Ağır ve Tehlikeli İşler” başlıklı 85. maddesine göre; “Onaltı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.
Ancak, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olan meslek sahibi 16 yaşını doldurmuş genç işçiler; sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla bu Yönetmeliğin eklerinde belirtilen sınırlamalara bağlı kalmaksızın ...
Çalışma hayatına başlamak için gerekli asgari şartları bile taşımayan çocuklar da çalıştırılabilir. Ancak 14 yaşını doldurmamış ya da ilköğretimini tamamlamamış bu çocuklar sadece kültür, reklam ve sanat faaliyetlerinde, yazılı olarak sözleşme yapılması ve her faaliyet için tek tek izin alınarak çalıştırılabilirler.
Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri. Büro hizmetlerine yardımcı işler. Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve istifleme hariç) Fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işler.
*Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işlerde, *Spor tesislerinde yardımcı işlerde, *Çiçek satışı, düzenlenmesi işlerinde çocuk işçiler çalıştırılabilir. Çocuk işçiler bu işlerde çalışırken yükleme ve boşaltma işlerinde çalıştırılamaz.
Yaş sınırı 16, bu yaşta orda çalışma diyor herkes ama bence git çalış kardeşim.
I-ÇOCUK ve SUÇA SÜREKLENEN ÇOCUK KAVRAMI
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Kanunun 73. maddesine göre ise sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler gece çalıştırılamazlar. Çocukları çalıştırma yasağına uymayan veya gece işlerinde çalıştıranlar için 4.173 TL idari para cezası uygulanıyor.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Hectopat. Yasalara göre 18 yaş altı çocuk sayılır.
12-15 yaşları arasında meslekleri teorik ve pratik açıdan anlamaya başlayan çocuklar, 18 yaşına kadar kendilerini değerlendirmeye başlarlar. 18-23 yaşında seçtiği alanda teorik bilgilerle donanan bireyler mesleklerine de ilk adımı somut olarak atmış olurlar, mesleklerini nasıl icra edecekleri konusunda hazırlık yapmaya ...
uluslararası çocuk hakları sözleşmesine göre 18 yaş altındaki herkes çocuktur. türkiye'de bu sözleşmeyi imzaladığı için yasalarında da 18 yaş altını çocuk kabul eder. ancak 18 yaş üstünde de hala çocukluktan kurtulamayanlar çoktur. türk ceza kanunu'na göre 18 yaşın altında da sınıflandırma vardır.
herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Madde 6 —Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir.
4857 sayılı İş Kanununda da kişilerin 18 yaşından önce sigortalı olmasına engel olan bir durum mevcut olmamakla birlikte çalışma yaşında alt sınır olarak 15 yaş baz alınmış, bu sınır altındakilerin çalışması için izin alınması gerektiği belirtilmektedir.
Sigorta başlangıcının olması için kişinin belirli bir yaşa gelmesi gerekir. 18 yaşını doldurmamış kişilere bazen staj ya da benzeri durumlardan dolayı sigorta yapılmaktadır. Fakat bu yapılan bu sigorta, sigorta başlangıcı olarak ele alınmamaktadır. Sigorta başlangıcının sayılabileceği en erken yaş 18'dir.
Madde 2 – Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde ve EK-I deki çizelgede belirtilen ağır ve tehlikeli işler için uygulanır. 16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.
Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir.
4857 sayılı İş Kanunu'nda işçileri çalıştırma yaşı ile ilgili olarak asgari bir yaş sınırı bulunmakta, azami yaş sınırı ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.
İş Kanunu'na göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde, sanayide ve gece işlerinde çocuk ve genç işçi çalıştırılması yasak. 15 yaşını tamamlamamış işçi çocuk işçi sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri