Su baskını dedektörü evde yaşanabilecek su baskınlarının erken fark edilmesi için kullanılan dedektör türüdür. Su baskını sensörleri olarak da bilinen bu cihazlar su baskınını erkenden algılayarak alarm sistemini devreye sokar. Bu sayede su baskını evde büyük bir hasara neden olmadan önlenir.
Dedektörün çalışma prensibi oldukça basittir. Ev içerisinde belirlenen yere yerleştirilen dedektörün ucunda açık bir sensör bulunur. Bu sensör suyla temas ettiğinde kısa devreye neden olur ve alarm sistemini devreye alır. Bu şekilde evde meydana gelen su baskını kolay bir şekilde fark edilebilir.
Sıvı seviye sensörleri, su depolarında, endüstriyel tanklarda, yağ tankları, akaryakıt depolarında, kuyularında vs. kullanılır. Örneğin, otomobillerdeki yakıt seviyesini gösteren ibre, verdiği değeri bir sıvı seviye sensöründen almaktadır.
Su seviyesi sensörü, üzerinde bulunan iletken bakır teller sayesinde su tanecikleri bu bakır tellere değmesi ile oluşan direncin ölçülmesini sağlayan bir sensör çeşididir. Bu sensör bir potansiyometre gibi görev alır ve su yukarı çıktıkça direnç değeri azalır ve bu sayede ölçüm yapılır.
Basınç sensörü sıvı ya da gazların basınç ölçümünde kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz sıvıların veya gazların yüzeye uyguladığı gücü algılar ve ona göre elektrik sinyalleri oluşturur. Sıklıkla kullanılan birimler paskal, bar, N/mm2 veya psi (inç karede pound) şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Sensörler temelinde fiziksel bir enerjiyi elektrik sinyaline ya da dijital sinyale dönüştürmektedir. “Sensörler nasıl çalışır?” sorusunun cevabı bir örnekle daha kolay anlaşılmaktadır. Yangın alarmlarında kullanılan duman sensörleri iki metal plaka arasında iyonize olan hava molekülleri ile çalışmaktadır.
SOĞUTMA SIVISI SICAKLIK SENSÖRÜNÜN İŞLEVİ: ÇALIŞMA PRENSİBİ
Soğutma sıvısı sıcaklık sensörü, motorun çalışma sıcaklığını tespit etmek için karışım hazırlama sistemine hizmet eder. Kontrol ünitesi, sensör bilgilerinin bir işlevi olarak, enjeksiyon zamanını ve ateşleme açısını çalışma koşullarına uyarlar.
Sensör tipleri
Temel olarak iki tip sensör vardır, analog sensörler, dijital sensörler.
Yağmur sensörü temelde sürücünün tüm dikkatinin yolda olmasına yardımcı olan bir sistemdir. Sürücüyü manuel olarak silecek çalıştırma zahmetinden kurtarır. Sistem ince ince yağan ve camda gözle görüldüğünde hemen fark edilemeyen yağmurlarda bile sürüş güvenliği sağlar.
Su seviye sensörünü Arduino'ya bağlayalım. Önce sensöre güç sağlamanız gerekir. Bunun için modüldeki + (VCC) pimini Arduino'daki 5V'ye ve - (GND) pimini toprağa bağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu sensörler ile yaygın olarak bilinen bir sorun, nemli bir ortama maruz kaldıklarında kısa ömürlü olmalarıdır.
Üst araması yapılırken yavaş hareketlerle kullanılan el dedektörü metalin bulunduğu bölgede sesli, titreşimli ve/veya ışıklı sinyal ile uyarı vermektedir. Bununla birlikte el dedektörleri elle yapılan üst aramalara nazaran kişilerin tepkisini en düşük seviyeye indirdiği gibi caydırıcı etkisi ise daha yüksektir.
Isı çok hızlı bir şekilde yükseldiği zaman (genelde 58 derece olarak belirlenir) ya da belirli bir eşiği aştığı zaman alarm otomatik olarak devreye girer. Yüksek ısı algılaması ve sinyal vermesi aşamasında fiziksel olarak belirli değişimlere uğrayan dedektör, ısı azaldığı zaman normal görünümüne geri döner.
Duman Dedektörlerinin Çalışma Prensibi Nedir? Üzerinde yanıp sönen ışığı görmediğimiz sürece duman dedektörünün odadaki varlığını unuturuz. Sadece yangın çıktığına işaret edebilecek bir duman yayıldığında alarm duyarız.
Duman dedektörü yangın belirtisi olan duman, ısı, ışık ya da gazı algılayıp sinyal veren bir cihazdır. Yangın algılamanın ilk adımı olan bu cihazlar can ve mal güvenliğinin de ilk gerekliliğidir. Isı ve ışığa tepki veren dedektörler ağırlıklı olarak evler için kullanılırlar.
Baz istasyonlarının DC 48 volt enerji ile çalışması nedeniyle duman dedektörünün de DC 48 volt ile çalışması önemlidir.
İçinde iki diyot bulunan bu cihazdan birinin üstüne ışık düşerek dedektör çalışır. Diğeri ise ışık yaymaya başlar. Duman, sensörle temas ettiği zaman IR-LED tarafından yayılmakta olan ışınları kırar. Fotodiyot üzerine düşen bu ışınlar sayesinde cihaz harekete geçer.
Duman dedektörü, dumanı algılayan ve tipik bir yangın göstergesi bulunan cihazdır. Ortamdaki duman seviyesi belirli bir seviyeyi aştığında alarm verir. Duman, en temel yangın göstergelerinden olduğundan duman dedektörleri sayesinde yangını erkenden tespit etmek ve müdahalede bulunmak mümkündür.
“Duman dedektörü nasıl kapatılır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Dedektörün bağlı olduğu alarm sisteminin panelinden şifre girerek dedektörün kapatılması sağlanabilir. Bu sayede yanlış verilen alarm iptal edilir ve sistem olması gerektiği gibi çalışmaya devam eder.
Duman dedektörü ile karbonmonoksit dedektörünün farklarından birisi de yerleştirilecekleri alanlardır. Isınan hava yükseldiği için duman dedektörleri genellikle tavana monte edilir. Karbonmonoksit ise havadan biraz daha hafiftir. Bu nedenle tavan seviyesinden biraz aşağıya monte edilebilir.
Bu cihazlar ile ilgili “duman dedektörü sigara dumanını algılar mı” sorusu da merak edilmektedir. Sigara dumanının yoğunluğuna ve dedektöre uzaklığına göre bu durum değişse de dedektörler genel olarak sigara dumanını algılamaktadır.
Açık alanlarda kullanılmaz. • Mutfak gibi devamlı duman ve yüksek buhar bulundurabilen, böcek istilasına maruz kalabilen, kuşların ve yarasaların tüneyebileceği, forklift gibi taşıyıcıların dedektörün ışın demetine girdiği yerlerde dedektör yanlış alarma girebilir. • Bakım çalışmalarının yapılamayacağı alanlara ...
Alev dedektörü yangın meydana gelme ihtimali olan ortamlarda alev kıvılcımlarından doğan ışımayı tespit ederek olası bir yangın ihtimalinde sinyal üreten cihazlardır.
ciddi duman çıkardığı dikkate alındığında '' tütsü yangın alarmını çalıştırır '' ve yangın alarmı görevini. yapmış sizin canınızı koruma sağlamış olur . Sorular ve detaylı bilgi için bize ulaşın.
Bu dedektörlerin kullanım alanı genellikle kısıtlıdır. Örneğin evinize taktığınız bir pilli yangın dedektörünü banyonuza takmamanız gerekir. Banyo ortamında sıcak su ile birlikte yüksek buhar çıkacağından alarm sürekli olarak çalışır ve yanlış kullanım amacı oluşturur.
Binalarda kullanılacak optik duman dedektörlerinin uluslararası akredite kuruluşlar tarafından verilen EN 54-12 CPR sertifikasının bulunması gerekmektedir. EN 54-14 standardına göre ışın tipi duman dedektörleri 9-12 metre yüksekliğe monte edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri