Subasman perdesi yüksekliği, imar planında farklı bir ölçü verilmemişse, yönetmeliğe göre 1,20 metre gibi bir sınıra sahiptir.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Subasman perdesinin belli bir seviyede olması esastır. Konu ile ilgili imar yönetmeliği incelendiğinde aksi bir durum söz konusu değilse kot seviyesinin 0 ila 1.20 m arasında olmalıdır. 0 m, yapının doğal zemini ile binanın aynı kotta olduğunu ifade eder.
Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer verilen tanımlar uyarınca bina yüksekliği; binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan imar planı veya bu Yönetmelikte öngörülen yüksekliği, Subasman kotu (zemin kat taban kotu); binaların zemin kat taban döşemesi üst kotunu ifade eder.
Belediye kotlandırma çalışmalarını yapar. İmara göre subasman kotu verilir. Binaların parselleri için kot alınan yol cephesinin, bina köşelerinin hizasındaki merdiven seviyesinden kot verilmektedir. Merdiven seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen bir yol seviyesi için 0,18 metre üstü olarak kabul edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Subasman kotu, zemin kotu olarak da bilinen bir tabirdir. Söz konusu yapının imar planında farklı bir şekilde belirtilmediği takdirde, subasman kotu 0,00 ile 1,20 aralığında uygulanmaktadır.
Özellikle de konut yapımları için en çok merak edilen konulardan biri de subasman yapımının zorunlu olup olmadığı konusu olmuştur. Bunun hakkında yapılan açıklamalara göre ise her yapı için subasman bulunmasının şart olmadığı ifade edilmektedir.
Son kat tavan döşeme kotu 30.80 metreyi ve/veya bodrum kat dahil olmak üzere toplam kat adedi 13'ü aşan (13 kat hariç) yapılar Yüksek Yapı olarak kabul edilir.
Bodrum kat yüksekliği (2.40) m.'den, zemin kat yüksekliği (2.70) m.'den fazla olamaz.
Kontrol : Aletin yeri değiştirilerek işaretlenmiş olan yerlere mira tutularak okuma yapılır. Bu okumaların bina köşelerinin hepsinde birbirine eşit olması gerekir. İnşaat çukurunun her dört köşesinde işaretlenen seviye çizgilerine tahtaların üst kenarları çakılarak ip iskelesi kurulmuş olur.
Poliüretan köpük kaplama hizmetleri belirli ölçüde ses yalıtımı da sağladığı için gürültünün yayılmasını engellemektedir. Bir su basmanlarına uygulanan poliüretan köpük kaplaması yağmur ve güneşe karşı oldukça dayanıklıdır ve yüzeyden ayrılma yapmaz. Mekanik bağlantıya gerek kalmadan yüzeye sıkı tutunma sağlar.
Subasman perde yüksekliği ile alakalı imar planında aksi hükümler bulunmadıkça Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtildiği gibi 1,20 m sınır yüksekliği belirtilmektedir. Subasman Nasıl Yapılır? Temel inşaası ardından temel üst düzeyinden başlayarak daha evvelce tespit edilen yüksekliklerde subasman perdesi çıkılır.
Teknosistem Subasman profili, ısı yalıtım levhalarının doğru ve düzgün bir şekilde monte edilebilmesi için referans düzlemi olarak ve mantolama sistemini darbelerden korumak amacıyla kullanılır. Genişlikleri, yalıtım kalınlığına bağlı olarak değişen alüminyum esaslı profillerdir.
Radye temel ile subasman kotu arasında imal edilecek olan subasman perdelerinin demir, kalıp ve beton işleri tamamlanır.
Subasman kotu size mimar tarafından verilir. Bu projenin bulunduğu yerdeki plan notlarına göre değişir. Kesitlerde iki tane kot görürsünüz.
Temel vizesi yapılarak inşaata devam etme izni almış olan parsellerde, su basman kotu seviyesindeki döşeme betonu döküldükten sonra, yapı sahibi, yapı denetim kuruluşunun onayını alarak beton numunesi laboratuar raporları ve demir tutanaklarının ekli olduğu dilekçe ile idareye başvurur.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir.
6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir. 0.50m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat….15 kat olarak anlaşılır.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
(4) İskân edilen katların iç yüksekliği, asma katlar hariç 2.60 metreden, asma katlarda ise 2.40 metreden az olamaz.
Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Subasman, bir yapının zemin seviyesinin altında kalan dış yüzeyini kaplayarak suyun ve dış etkenlerin yapının içine sızmasını engellemek için kullanılan yapısal bir öğedir. Temel amacı bina veya yapının alt kısmını suyun neden olabileceği hasarlara karşı korumaktır.
Subasman maliyetleri konusunda bahçe ve duvar ölçülerinin de önemi son derece kritiktir. 2021 yılında 100 m2'lik subasmanın maliyeti ortalama olarak 30 Bin Türk Lirası civarındadır.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri