Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşirken, batı ucu da Batı Akdeniz'deki Ölü Deniz Çatlağı'na uzanıyor.
Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Erzincan havzasının doğusundaki Üzümlü ilçesi güneyi ile Yedisu ilçesi (Bingöl) arasında oldukça engebeli bir morfolojiyi kesen Yedisu Fayı, çizgiselşevler, ötelenmiş dereler vb. morfolojik unsurlar ile kendisini belli eder.
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
Bölgede kısa süreli paniğe neden olan sarsıntının Kayseri, Muş, Elazığ gibi çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Deprem sırasında i yerinde ve evlerde olan yurttaşlar dışarı çıktı. Şu an için herhangi bir olumsuzluğun meydana gelmediği öğrenildi.
İlgili 33 soru bulundu
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor. Bingöl il merkezi ve tüm ilçeleriyle birlikte birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.
2003 Bingöl Depremi, 1 Mayıs 2003 tarihinde yerel saatle 03.27'de (00:27 UTC) gerçekleşen, Türkiye'nin doğusunu etkileyen, 6,4 büyüklüğündeki depremdir. Merkezi Bingöl'ün 15 km. kuzeyindeki Bingöl bölgesidir. Etkilenen bölgede en az 176 kişi öldü, 625 bina çöktü veya ağır hasara uğradı.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
Haber Merkezi - Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
“Bazı kötü yapılar olası bir depremle yıkılabilir ancak Bingöl'de yaşanabilecek bir depremin etkisinin Diyarbakır'ı çok kötü etkileyeceğini söylemek zor.
"EN TEHLİKELİ FAY"
Kahramanmaraş depremlerinden sonra daha da tehlikeli hale geldi." dedi. Yedisu Fayı'nın Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli gibi bir çok ile yakın olduğunu belirten Pampal, "Yedisu Fayı kırılırsa 7-7,5 büyüklüğünde deprem üretme riski var." diye konuştu.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
Bu depremin iki mesajı olduğunu belirten Görür, DAF'ın Erzincan-Karlıova, Bingöl-Karlıova, Malatya-Türkoğlu arasındaki kollarında yeni bir deprem olabileceğinin ve de bu depremin 7 büyüklüğünde gerçekleşeceğinin habercisi olduğunu anlatarak tehlikenin geçmediğinin altını çizdi.
Bingöl'de bir deprem olması durumda, Mardin'de yıkıcı bir etkiye sahip olmaz. Çünkü Bingöl ve bizim aramızda bulunan dağlar sismik dalgaları tuttuğu için yıkıcılığı kalmıyor. Elazığ ve Kahramanmaraş'da olacak bir depremde burası etkilenir, çünkü aynı formasyon üzerinde bulunuyor.
22 Mayıs 1971 tarihinde Türkiye'nin Bingöl ili, 6.8 Ms büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sarsıldı.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir. KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı açıktır.
Naci Görür, Elazığ çevresinde beklenen depremlerin Elâzığ'a etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 2020 yılında yaşanan depremin Elâzığ'ın yapı stokunun ciddi oranda yorduğunun altını çizdi. Yenilenme için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
BİNGÖL'DEN GEÇEN FAY HATLARI
Bingöl'ün kuzeyinden geçerek Karlıova ilçesinden sonra Kuzey Anadolu Fay Zonu ile birleşmektedir. Bu fay hattı, Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biridir ve geçmişte birçok büyük depreme neden olmuştur.
Bingöl ve çevresini etkileyen son büyük deprem, Bingöl il merkezinin güneybatısında 22 Mayıs 1971 tarihinde olmuş ve yaklaşık 900 kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu büyüklükteki bir depremin artcılarının bir süre devam etmesi doğaldır. Bunlardan bazılarının büyüklüklerinin 5 civarında olması beklenebilir.
Bingöl Üniversitesi'nden Dr. Kenan Akbayram, Bingöl'de 30 yılda bir büyük depremlerin meydana geldiğini belirtiyor.
2003 Bingöl Depremi, 1 Mayıs 2003 tarihinde yerel saatle 03.27'de (00:27 UTC) gerçekleşen, Türkiye'nin doğusunu etkileyen, 6,4 büyüklüğündeki depremdir. Merkezi Bingöl'ün 15 km. kuzeyindeki Bingöl bölgesidir.
SON DAKİKA BİNGÖL'DE DEPREM!
Deprem, 1 Ağustos saat 11.47'de Bingöl Adaklı merkez üssünde meydana geldi. 3.6 büyüklüğündeki depremin bilgileri araştırılıyor. Kandilli Rasathanesi depremi yerin 5 km altında kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri